Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης: Ελπίδες για επιστροφή στην κερδοφορία παρά την ουκρανική κρίση

Αύξηση των συνολικών πωλήσεων και επιστροφή στην κερδοφορία αναμένει η διοίκηση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης για το 2022, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις, όπως καταγγέλλει, από τη μη λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού, που προέρχονται από τις μακροχρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς στην Ελλάδα. Η εταιρεία αναμένει θετική επίδραση στις πωλήσεις της και αύξηση του μεριδίου αγοράς της από τη στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα ελληνικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια, και με δεδομένη την άρση των περιορισμών στην εστίαση και τη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Αύξηση τζίρου και μείωση ζημιών το 2021
Άλλωστε και το 2021 η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης παρουσίασε βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα σε σχέση με το 2020, αυξάνοντας τον τζίρο της και μειώνοντας τις ζημίες της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, τα καθαρά της έσοδα από πωλήσεις το 2021 διαμορφώθηκαν σε 22.73 εκατ.ευρώ, έναντι 21,19 εκατ. ευρώ το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 7,25%, μία αύξηση που αποδίδεται στον αυξημένο όγκο πωλήσεων μπύρας, αλλά και στις αυξημένες πωλήσεις βύνης και κριθαριού.

Το μικτό κέρδος της χρήσης 2021 ανήλθε σε 7,05 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 31,01% επί του κύκλου εργασιών, και παρουσίασε ελαφριά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά 1,65%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα αυξημένα κόστη παραγωγής των ετοίμων προϊόντων.

Τα καθαρά αποτελέσματα της χρήσης 2021 ήταν αρνητικά, αλλά σχετικά βελτιωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Ανήλθαν σε ζημιές προ φόρων 193.604,24 ευρώ, έναντι ζημιών 338.303,85 ευρώ κατά την προηγούμενη εταιρική χρήση.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Σημειώνεται ότι στις 26 Απριλίου του 2022 αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με πόρους προερχόμενους από τη δέσμευση συνολικού ποσού ύψους 436.837,50 ευρώ από την κεφαλαιοποίηση κερδών εις νέον της εταιρείας των χρήσεων 2014 και 2015, ύψους 256.549,62 ευρώ και 180.287,88 ευρώ, αντίστοιχα.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε με σκοπό την κάλυψη ίδιας συμμετοχής του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης» που υπέβαλε προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Trata Salmon Pocket: Αυξάνει αξία ο τυποποιημένος σολωμός ως γρήγορο και υγιεινό σνακ

Η Konva ΑΕΒΕ μεγαλώνει τον όγκο και την αξία της διατροφικής κατηγορίας των τυποποιημένων ψαρικών, με την επιτυχημένη, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αναψηλάφιση της υποκατηγορίας του σολωμού.

Τα Trata Salmon pocket αποτελούν καινοτόμα πρόταση της εταιρείας σε μια πολύ αγαπημένη και premium κατηγορία.

Το λανσάρισμα του προϊόντος στην κατηγορία του σολωμού μετράει μόλις έξι μήνες στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για διαφορετικό προϊόν από τα τυποποιημένα ψαρικά του ανταγωνισμού στην υποκατηγορία του σολωμού:

Τα ζουμερά κομμάτια από φιλέτα σολομού σε νερό βρίσκονται μέσα σε μια πρακτική και εύκολη στη μεταφορά συσκευασία, που δεν χρειάζεται στράγγισμα.

Τα κομμάτια φιλέτου σολωμού σερβίρονται εύκολα και απλά, μέσα σε θρεπτικά σάντουιτς και σαλάτες, «χαρίζοντας ενέργεια, πολύτιμα ώμεγα-3 λιπαρά και τη βαθιά νοστιμιά της θάλασσας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Konva.

Η τάση του on-the-go healthy snacking και οι επόμενες κινήσεις της Konva
Στην πραγματικότητα, μιλάμε για μια στροφή στη νέα τάση εύκολου και γρήγορου φαγητού, στο δρόμο, στο σπίτι ή στη δουλειά, το λεγόμενο on-the-go healthy snacking, τάση που έχει έρθει από το εξωτερικό και υποστηρίζει με συνέπεια στα προϊόντα της η KONVA. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το FOODReporter, άλλα δύο προϊόντα της TRATA στην ίδια λογική και που εξυπηρετούν την ίδια ανάγκη και θα υποστηρίξουν το γρήγορο και υγιεινό αλμυρό σνακ, αναμένεται να λανσαριστούν μέχρι το Δεκέμβριο του 2022 στη λιανική αγορά των τυποποιημένων ψαρικών.

Το προϊόν Trata Salmon pocket έχει ήδη κατακτήσει 24,5% μεριδίου αξίας, το οποίο, κατά κύριο λόγο, είναι προσθετικό στην κατηγορία, δηλαδή αφορά νέους καταναλωτές που η Trata δημιουργεί από αυτό το προϊόν.

Ο επεξεργασμένος καινοτόμος καπνιστός σολομός της Trata βραβεύτηκε ήδη με τη διάκριση Superior Taste Award από το International Taste Institute, με έδρα της Βρυξέλλες.

Στρατηγικός στόχος η αύξηση της συμμετοχής του σολομού στα τυποποιημένα ψαρικά
«Στρατηγικός στόχος της Konva είναι να μεγαλώσει τη συμμετοχή της υποκατηγορίας του σολομού στη συνολική κατηγορία τυποποιημένων ψαρικών μέσω της σύγχρονης συσκευασίας, η οποία δεν περιέχει υγρό πλήρωσης και αποτελεί μια τέλεια on-the-go επιλογή», αποκαλύπτει στο FOODReporter ο διευθυντής πωλήσεων της Konva ΑΕΒΕ, Δημήτρης Συνοδινός.

Ο κ. Συνοδινός στάθηκε ακόμη στη «μοναδική γεύση» και την «επικεντρωμένη υποστήριξη του προϊόντος, μέσω εκπαίδευσης του κοινού στα οφέλη μιας υγειούς και ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες και Ω3».

«Μιλάμε για μια φρέσκια συσκευασία ξηρού φορτίου, που δημιουργεί νέα καταναλωτικά κοινά, όχι μόνο επειδή αποτελεί νέα τάση μέσα στους γρήγορους καιρούς της καθημερινότητας, αλλά και επειδή είναι εύκολη στη μεταφορά και αποθήκευση.

Αν ο άλλος χρειάζεται ένα υγιεινό και γρήγορο γεύμα σε μορφή σνακ, κάτι που ολοένα και περισσότερα άτομα αναζητούν, μπορεί να ανοίξει το σολωμό μέσα από το φάκελο και να φάει το σολωμό ακόμη και μέσα από το φάκελο.

Γι’ αυτό είναι σημαντικές οι συσκευασίες του φακέλου ready-to-eat, σηματοδοτούν τη νέα εποχή», εξηγεί ο κ. Συνοδινός.

Για τους σολομούς Trata χρησιμοποιούνται ψάρια εκτροφής από την Νορβηγία από επιλεγμένους προμηθευτές της Konva, οι οποίοι ελέγχεται ότι πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας μετά από αξιολόγησεις της εταιρείας.

«Εκτιμώ ότι το κλείσιμο του 2022 θα είναι ορόσημο για την Konva, αλλά και για την κατηγορία, η οποία αναπτύσσεται χάρη στην καθοριστική συμβολή των brand Trata και Flokos
για τρίτη συνεχόμενη χρονιά», συμπληρώνει ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ηνωμένο Βασίλειο: Πτώση στη διείσδυση του ελληνικού ελαιολάδου ως μη premium αγορά

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, το μερίδιο της Ελλάδας στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στις σχετικές εισαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι χαμηλότερο από μη ελαιοπαραγωγών χωρών, που πωλούν ακόμη και προϊόν ελληνικής προέλευσης. Φαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη για συνεπή και ενορχηστρωμένη προβολή του ελληνικού ελαιολάδου, για συμπράξεις παραγωγών και για διαφοροποίηση του προϊόντος και της συσκευασίας του.

Παράγοντες διαφοροποιήσεις που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι Έλληνες εξαγωγείς ελαιολάδου
Η προσφορά καινοτόμων νέων προϊόντων, με νέες γεύσεις, πιο ελαφρά έλαια, νέες ποικιλίες ελαίων, νέες πρακτικές παραγωγής και λειτουργικές συσκευασίες αλλά και νέα μεγέθη συσκευασιών με προσεκτικότερη αισθητική, που συλλαμβάνει την προσοχή του καταναλωτή και ευνοεί την εικόνα υγιεινού και φυσικού προϊόντος, εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα διαφοροποίησης και προσέλκυσης νέων καταναλωτών. Εξάλλου, όσο η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών περιορίζεται, τα ελαιόλαδα ιδιωτικής ετικέτας θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην αγορά κι ακόμη, ενδέχεται να παγιωθεί και η προτίμηση για μεγαλύτερες και άρα πιο οικονομικές συσκευασίες.

Τα ελαιόλαδα βιολογικής καλλιέργειας φέρεται να εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον για το Ηνωμένο Βασίλειο, ως νέα τάση του κλάδου και θα αποβούν συνεπώς ελκυστικά για Έλληνες εξαγωγείς. Οι ίδιοι θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σημαντικά για την είσοδό τους στην αγορά των μεγάλων καταστημάτων εκλεκτών ειδών και σε εξειδικευμένες αγορές (niche markets), ώστε να πείσουν για τη μοναδικότητα των προϊόντων τις ειδικές ομάδες ενδιαφέροντος στις οποίες απευθύνονται. Είναι σημαντική η διάθεση σε συσκευασίες που ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές ευαισθησίες και διευκολύνουν τη δοσομέτρηση. Στοιχεία διαφοροποίησης κρίνεται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν η μικρή οικογενειακή παραγωγή, η ξεχωριστή συσκευασία και η τιμή.

Το 2020 φάνηκε να αναπτύσσεται μεγαλύτερη δυναμική για το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καθώς το δοκίμασαν περισσότεροι καταναλωτές, είτε από επιλογή, είτε από ανάγκη. Τα στοιχεία του 2021 φανερώνουν ότι με την ομαλοποίηση της τροφοδοσίας, η δυναμική αυτή χάθηκε και ότι προμηθεύτρια χώρα επιλογής για τους Βρετανούς αγοραστές παραμένει κατά κύριο λόγο η Ιταλία. Τα αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα λειτουργούν συμπληρωματικά για την ενίσχυση της προσφερόμενης γκάμας τους, ή την κάλυψη αιφνίδιων ελλείψεων.

Κατακερματισμένη η τρέχουσα παρουσία του ελληνικού ελαιολάδου
Γενικότερα, η παρουσία του ελληνικού ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται κατακερματισμένη, με μεγάλη ποικιλία επώνυμων και μη προϊόντων, κυρίως σε μεσαίους και μικρούς χονδρέμπορους που λειτουργούν και ως λιανοπωλητές. Αξιοσημείωτη είναι η μικρή παρουσία ελληνικών επώνυμων προϊόντων από μεγάλες αλυσίδες οργανωμένου λιανεμπορίου, οι οποίες διαθέτουν κυρίως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εμφιαλωμένα στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και σε άλλες χώρες ή και βρετανικά επώνυμα προϊόντα εμφιαλωμένα στην Ελλάδα.
Με την εξαίρεση της μάρκας Odysea, η συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά το 2021 μεταξύ των 20 πρώτων σε πωλήσεις βρώσιμων ελαίων, το επίπεδο της ποικιλίας ελληνικής προέλευσης που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν αναδεικνύει εμφανείς κυρίαρχες μάρκες ή προμηθευτές. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι τα πιο δημοφιλή, όπως ισχύει γενικά στην τοπική αγορά ελαιολάδου.

Τα πλεονεκτήματα του ελληνικού ελαιολάδου στα ενδιαφέροντα του βρετανικού καταναλωτικού κοινού
Ωστόσο, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει απευθείας το μερίδιό της στη βρετανική αγορά σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με περιεχόμενο ελληνικής προέλευσης και συσκευασία χώρας άλλης από την Ελλάδα ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένου του μεγέθους της βρετανικής αγοράς και της διαπραγματευτικής δύναμης των δικτύων λιανικής πώλησης, καλύτερα αποτελέσματα θα μπορούσε πιθανά να φέρει μια συλλογική προσπάθεια, που θα δημιουργούσε το κρίσιμο μέγεθος στους συμμετέχοντες εξαγωγείς, ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν μεγαλύτερη κάλυψη, ανταγωνιστικές τιμές, σταθερή προσφορά και περιορισμό του κόστους διαχείρισης της εξαγωγικής προσπάθειας. Αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο πωλείται και ελληνικό ελαιόλάδο, συσκευασμένο σε τρίτη χώρα. Ακόμη, το ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα αγοράς για τους καταναλωτές. Λαμβάνονται υπόψη από το βρετανικό καταναλωτικό κοινό οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του ελαιολάδου και η υπεροχή του συγκριτικά με άλλα φυτικά λίπη και έλαια, ιδίως το υγιεινό κραμβέλαιο, το οποίο παράγεται τοπικά. Η ανάπτυξη επιχειρηματολογίας θα μπορέσει να δικαιολογήσει τη διαφορά στην τιμή σε σχέση με άλλα έλαια.

Πτώση των συνολικών εισαγωγών ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Με την εξαίρεση του 2020, ως ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η αξία των εισαγωγών ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε καθαρές εισαγωγές λαδιών ελιάς όλων των ειδών, βαίνει μειούμενη κατά την τελευταία πενταετία βαίνει μειούμενη, με μέση ετήσια μείωση 6,6%. Θετική είναι η πορεία των εισαγωγών άλλων λαδιών από ελιές, ιδίως τα έτη 2020 και 2021: Παρουσιάζουν αύξηση πάνω από 245%, η οποία είναι δυνατόν να αντικατοπτρίζει στροφή σε άλλα βρώσιμα λάδια ή της αύξηση της χρήσης πυρηνελαίου ως βιοντίζελ. Σε εθνικό επίπεδο, το λάδι θεωρείται βασικό προϊόν που οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να αγοράζουν ανεξαρτήτως τιμής. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει ίδια παραγωγή λαδιού ελιάς, αν και γίνονται μεμονωμένες προσπάθειες καλλιέργειας ελαιοδέντρων. Οι καταναλωτές μετακινούνται προς φθηνότερα επώνυμα προϊόντα ή προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τάση που παρατηρείται ήδη από το 2021. Από τον Μάρτιο του 2021 έως τον φετινό, οι πωλήσεις των επώνυμων ελαίων μειώθηκαν σε όγκο κατά 23,7%. Εκείνες των φθηνότερων ελαίων ιδιωτικής ετικέτας μειώθηκαν κατά 5,3%.

Με την άρση των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την επαναλειτουργία της εστίασης, οι Βρετανοί φαίνεται ότι επέστρεψαν στο έτοιμο φαγητό, αλλά η προετοιμασία ορισμένων γευμάτων στο σπίτι εξακολουθεί λόγω αύξησης του κόστους ζωής. Συνολικά, η ζήτηση για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο δείχνει να αυξάνεται δυναμικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις περισσότερες προμηθεύτριες χώρες να καταγράφουν αύξηση αξίας εξαγωγών. Η Ισπανία κατέχει το 55% της αγοράς σε όρους αξίας πωλήσεων και το 64% σε όρους ποσότητας. Ακολουθούν η Ιταλία με μερίδιο 32% επί της αξίας, η Ελλάδα με 3,3% (από 3,6% το 2020 και 2,5% το 2019) και η Γερμανία με το ίδιο μερίδιο 3,3% επί της αξίας, αλλά με κατά μέσο όρο φθηνότερο προϊόν από αυτό της Ελλάδας. Η Ισπανία, που μέχρι το 2020 κυριαρχούσε και στην αγορά των άλλων λαδιών από ελιές, βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση, με 30%, μετά την Ολλανδία, η οποία κατέχει μερίδιο 68%.

Το 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε 28.300 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου αξίας 75,38 εκατ. ευρώ. Με μερίδιο 45%, η Ιταλία είναι ηγέτης τόσο στα επώνυμα, όσο και στο σύνολο των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων. Ακολουθεί η Ισπανία, ο κορυφαίος προμηθευτής ιδιωτικής ετικέτας, με 37,6%, κάτι που εξηγεί και τη χαμηλότερη διαχρονικά τιμή, τόσο στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, όσο και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Τρίτη στην κατάταξη βρίσκεται η Ελλάδα με μερίδιο 5,2%, μειωμένο σε σχέση με το 2020, όταν είχε αγγίξει το 5,6%. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά σε μερίδιο αγοράς από τις δύο πρώτες χώρες, παρ’ όλο που το 2021, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, προσέφερε χαμηλότερες τιμές από εκείνες της Ιταλίας.

Άλλωστε, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση εισαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021: 160,5% στην αξία και 77,2% στην ποσότητα. Μεγάλες απώλειες στο μερίδιό της στην αξία κατέγραψε η Ιταλία και η μέση τιμή στα ισπανικά προϊόντα σχεδόν διπλασιάστηκε. Η Ελλάδα εκτοπίστηκε από την τρίτη θέση της κατάταξης, την οποία πλέον καταλαμβάνει το Βέλγιο, μη ελαιοπαραγωγός χώρα, η οποία σχεδόν οκταπλασίασε τον όγκο των εξαγωγών της. Ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά με ρυθμό χαμηλότερο από αυτόν του Βελγίου και της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι διατήρησε την αύξηση της τιμής σε επίπεδο συγκρίσιμο με αυτό της Ιταλίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter