Metro ΑΕΒΕ: Δικαιώθηκε και πήρε άδεια για το νέο της κατάστημα στο Αργοστόλι

Αίσιο τέλος είχε για τη Metro ΑΕΒΕ η «περιπέτεια» της δημιουργίας καταστήματος στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, κόντρα στα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις αντιρρήσεις των τοπικών αρχών. Όπως είχατε διαβάσει στο FOODReporter τον περασμένο Ιούλιο, η εταιρεία είχε υποβάλει στα µέσα Μαΐου αίτηση στον δήµο Αργοστολίου για την ίδρυση καταστήµατος λιανικού εµπορίου συνολικής επιφάνειας 5.200 τ.µ. στην επαρχιακή οδό Αργοστολίου-Πόρου, στη θέση Κρανιά.

Όμως ο δήμος Αργοστολίου απέρριψε την αίτηση, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Metro θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει κατά παρέκκλιση άδεια ανέγερσης κτιρίων και να έχει προβεί σε σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Η Metro προσέφυγε στις 9 Αυγούστου κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αργοστολίου και στις 23 Αυγούστου δικαιώθηκε, καθώς με απόφαση του ασκούντος καθήκοντα συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Νίκου Παπαθεοδώρου, έγινε αποδεκτή η προσφυγή της και διαπιστώθηκε η χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (υπεραγοράς τροφίμων) στην εταιρεία.

Η περίπτωση της Lidl
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη «περιπέτεια» έχει περάσει και η Lidl, καθώς το 2015 το δηµοτικό συµβούλιο του πρώην Δήµου Κεφαλονιάς είχε απορρίψει ανάλογο αίτηµα της Lidl για επέκταση υπεραγοράς σε αντίστοιχο µέγεθος – μάλιστα, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήµου Αργοστολίου επικαλείτο την περίπτωση εκείνη στην απορριπτική της εισήγηση επί του αιτήματος της Metro ΑΕΒΕ.

Σύμφωνα με το αιτιολογικο εκείνης της απόφασης λόγω του µεγέθους της υπεραγοράς θα πλήττονταν οι µικρότερης επιφάνειας τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες ακόµη και να ήθελαν κατά το χρόνο ίδρυσής τους δεν µπορούσαν να αποκτήσουν το µέγεθος της υπό επέκτασης υπεραγοράς, με αποτέλεσμα πολλές µικρές επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε κλείσιµο και να αυξηθεί η ανεργία άμεσα στους εργαζόµενους σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και εµµέσως και σε άλλους κλάδους (π.χ. µεταφορές).

Παράλληλα, αναφερόταν ότι εξαιτίας του πιθανολογούµενου µονοπωλιακού χαραχτήρα που θα δηµιουργείτο στον τοµέα των υπεραγορών, θα μπορούσε να πληγεί ο υγιής ανταγωνισµός και να προκύψουν σαφείς ανατιµήσεις στα είδη διατροφής, ενώ επισημαινόταν το πρόβλημα της αναμενόμενης κατακόρυφης αύξησης της κίνησης των οχηµάτων προς και από το κατάστηµα, που θα προκαλούσε περιβαλλοντική επιβάρυνση και αυξημένες πιθανότητες ατυχηµάτων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ΕΖΑ: «Ασπίδα» στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία οι ετήσιες συμβάσεις με προμηθευτές

Περιορισμένη επίδραση από τον πόλεμο στην Ουκρανία αναμένει στα οικονομικά της αποτελέσματα για τη χρήση 2022 η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), καθώς, όπως αναφέρεται στις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις, έχει εγκαίρως συνάψει ετήσιες συμβάσεις, πριν την έναρξη του πολέμου, με τους βασικούς της προμηθευτές, εξασφαλίζοντας σταθερές τιμές για το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων υλών που αναμένεται να αναλωθούν κατά την τρέχουσα χρήση.

Επιπλέον, δεν υπάρχει έκθεση της εταιρείας στη Ρωσία και στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε επίδραση από τις εκεί εξελίξεις να είναι μόνο έμμεση και να σχετίζεται κυρίως με το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις, μαζί με τις επακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Όσον αφορά στη χρήση 2021, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΕΖΑ ανήλθε στο ποσό των 33,27 εκατ. ευρώ, έναντι 24,53 εκατ. κατά τη χρήση 2020, κυρίως λόγω των μειωμένων αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στην αγορά μπύρας. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 71.000 ευρώ, έναντι ζημιάς ποσού 2,18 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση 2020. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ανήλθαν στη χρήση 2021 στο ποσό των 4,77 εκατ. ευρώ, έναντι ποσού 2,83 εκατ. κατά τη χρήση 2020.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Εμπορικό άνοιγμα εταιρειών γαλακτοκομίας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη φετινή ΔΕΘ

Τέσσερις εταιρείες από την τιμώμενη χώρα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι οι πρώτες από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών που εξασφάλισαν περίπτερο και επιβεβαιώνουν τη στενή σχέση της χώρας τους με την Ελλάδα στο πεδίο των γαλακτοκομικών προϊόντων και των σχετικών σκευασμάτων που περιέχουν λακτόζη ή εναλλακτικά συστατικά.

Πρόκειται για τις Al Ain Farms, Agthia, Karibu, Al Rawabi και τη Lifco, η οποία παρασκευάζει και εμπορεύεται μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το FOODReporter, όλες οι εταιρείες προσδοκούν σε σημαντικές B2B συμφωνίες με Έλληνες προμηθευτές ή συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες που αφορούν τόσο εξαγωγές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όσο και εισαγωγές προς Ελλάδα.

Το who is who των τεσσάρων εταιρειών
H Al Ain Farms εμπορεύεται φρέσκο γάλα σε καθημερινή βάση, από ιδιόκτητες φάρμες αγελάδων και από το 2020 και έπειτα έχει επεκταθεί στον ευρύτερο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η Agthia, από το Άμπου Ντάμπι, διαθέτει ευρύ χαρτοφυλάκιο τροφίμων και ποτών, με κυρίαρχες δραστηριότητες το φυσικό μεταλλικό και το επιτραπέζιο νερό, τα σνακ, η μαναβική και οι επεξεργασμένες τροφές που εμπεριέχουν πρωτεΐνη, μαζί με τεχνολογία σπόρων μέσω της Agrivita.

H Al Rawabi είναι μία από τις ηγέτιδες εταιρείες σε παραγωγή γάλακτος και χυμών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με μεγάλη δραστηριότητα και στο Ομάν και έμφαση και στα προϊόντα εναλλακτικά των γαλακτοκομικών.

Παράγει 350.000 λίτρα γαλακτοκομικών προϊόντων και 150.000 λίτρα χυμών τη μέρα.

Η Karibu εμπορεύεται διάφορα προϊόντα, τρόφιμα και μη, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια ψηλαφεί και προωθεί προϊόντα γάλακτος σε σκόνη.

Τέλος, η Lifco, με περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας ως εταιρεία, έχει ετήσιο τζίρο ύψους 378 εκατ. ευρώ, εξάγοντας κυρίως σνακ, μπάρες δημητριακών, μπάρες πρωτεΐνης, μα ταυτόχρονα μια πολύ μεγάλη γκάμα τυριών: Μοτσαρέλα, έμμενταλ, Κασκαβάλι, παρμεζάνα και τσένταρ.

Αναμένονται και άλλες αιτήσεις συμμετοχές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας Enterprise Europe Network του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αιτηθούν συμμετοχής, παρουσίας και περιπτέρου και άλλες επιχειρήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα αφορούν τον κλάδο τροφίμων και ποτών ή άλλους κλάδους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter