Green Beverages Group: Οι εμπορικοί στόχοι των Χήτος και Green Cola στη νεοσύστατη βρετανική εταιρεία

Οι Όμιλοι Χήτος και Green Cola προχωρούν σε συνένωση των δυνάμεών τους στις διεθνείς αγορές, με τη σύσταση κοινής εταιρείας με την επωνυμία «Green Beverages Group PLC» και διακριτικό τίτλο «Green Beverages». Η έδρα της κοινής εταιρείας βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και σηματοδοτεί την απόφαση για κοινή πορεία των brands και των δύο Ομίλων στις διεθνείς αγορές. Η απόφαση ίδρυσης κοινής εταιρείας αποτελεί την επέκταση της εμπορικής συνεργασίας των δύο ομίλων, μετά την αποκλειστική διανομή των προϊόντων Green Cola από τη Χήτος ΑΒΕΕ που έχει ξεκινήσει για Ελλάδα και Κύπρο από τον Ιανουάριο του 2022.

Οι χώρες – στόχοι, η άντληση κεφαλαίων και η προοπτική εισόδου σε χρηματιστηριακή αγορά
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι χώρες της Μέσης Ανατολής και η επέκταση στη Γερμανία φέρονται να είναι οι άμεσοι επόμενοι διεθνείς στόχοι για τις δύο εταιρείες και η ίδρυση της νέας εταιρείας εξυπηρετεί τον σκοπό καλύτερης οργάνωσης των από κοινού στόχων. «Πήραμε την απόφαση να ιδρύσουμε τη νέα εταιρεία για να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και για να μπορέσουμε, μέσω της νέας εταιρείας, να αντλήσουμε κεφάλαια που χρειάζονται για τις μελλοντικές μας επενδύσεις», δήλωσε στο FOODReporter ο Γιάννης Χήτος, πρόεδρος της Green Cola Ελλάς και αντιπρόεδρος της Χήτος ΑΒΕΕ, εν πολλοίς ο «συνδετικός κρίκος» των δύο εταιρειών για τα εγχειρήματά τους στο εξωτερικό.

Ο Γιάννης Χήτος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. «Μιας και η νέα εταιρεία έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το χρηματιστήριο του Λονδίνου μοιάζει να είναι η προφανής επιλογή, αν και έχουν πέσει στο τραπέζι και άλλες ιδέες και σκέψεις. Πάντως, για την ώρα, προτεραιότητα είναι η άντληση κεφαλαίων και η είσοδος σε χρηματιστηριακή αγορά θα ακολουθήσει», επισήμανε χαρακτηριστικά. Στόχος της εταιρείας Green Beverages Group PLC είναι να προωθήσει το πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων και κωδικών και των δύο εταιρειών σε χώρες του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα, οι Χήτος ΑΒΕΕ και Green Cola Hellas ΑΕ συνεχίζουν ως αυτόνομες νομικές οντότητες
Σημειώνεται, άλλωστε, ότι η Χήτος ΑΒΕΕ και η Green Cola Hellas ΑΕ θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους εντός Ελλάδος ως αυτόνομες νομικές οντότητες, με το ίδιο σχήμα που αφορά τη κοινή διανομή σε Ελλάδα και Κύπρο. Η συνεργασία των δύο ομίλων σηματοδοτεί την περαιτέρω αξιοποίηση του διευρυμένου χαρτοφυλακίου μη αλκοολούχων ποτών, με την ισχυροποίηση της παρουσίας των προϊόντων τους στις αγορές του εξωτερικού όπου ήδη δραστηριοποιούνται, στην Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και ταυτόχρονα, την από κοινού είσοδο σε νέες γεωγραφικές αγορές, σε Ασία, Αυστραλία, Νότια Αμερική, με κεφαλαιοποίηση των ευκαιριών ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο της στροφής των καταναλωτών παγκοσμίως ολοένα και περισσότερο προς φυσικά και υγιεινά προϊόντα.

Όραμα της Green Beverages αποτελεί η ανάδειξή της στην πλέον καινοτόμο επιχείρηση στον κόσμο στον τομέα των υγιεινών μη αλκοολούχων ποτών («better for you»), δημιουργώντας αξία για την κοινωνία και ακολουθώντας την διεθνή τάση στροφής των καταναλωτών σε πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής, για αναψυκτικά και ροφήματα με υπέροχη γεύση, αλλά χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών. Ταυτόχρονα, η νέα εταιρεία επιθυμεί και την επέκτασή της σε άλλες καινοτόμες κατηγορίες εμφιαλωμένων νερών.

Ο σχεδιασμός της Green Beverages προβλέπει την άμεση πρόσβαση σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία θα κατευθυνθούν πρωτίστως σε επιμέρους αγορές του εξωτερικού αλλά και στην χρηματοδότηση των κοινών πλάνων επενδύσεων και ανάπτυξης του ομίλου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Δέλτα: Πώς τα πήγε το 2021 σε γάλα, γιαούρτια, χυμούς, τσάι και φυτικά ροφήματα

Θετική ήταν η πορεία των πωλήσεων της Δέλτα το 2021, καθώς σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 1,6%, φτάνοντας τα 279,57 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι έντονα αυξητικές τάσεις των τιμών ενέργειας και των πρώτων υλών επιβάρυναν το λειτουργικό κόστος, με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων να διαμορφωθούν σε 16,7 εκατ. ευρώ το 2021, έναντι 24,5 εκατ. ευρώ το 2020. Πάντως, ο όμιλος Δέλτα εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 0,8 εκατ. κατά την προηγούμενη χρήση.

Πώς τα πήγε η Δέλτα ανά κατηγορία
Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2021, η Δέλτα διατήρησε την ηγετική της θέση στην συνολική κατηγορία του λευκού γάλακτος με οριακή υποχώρηση του μεριδίου της (-0,4% σε αξία). Κατά την ίδια περίοδο, στο στραγγιστό γιαούρτι το μερίδιο αγοράς της Δέλτα εμφάνισε μικρή πτώση της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με το προηγούμενο έτος.Στην κατηγορία του γιαουρτιού με φρούτα και δημητριακά, η παρουσία της Δέλτα με τη μάρκα Vitaline εμφάνισε θετική πορεία, με το μερίδιο αγοράς της σε αξία να παρουσιάζει σημαντική ενίσχυση (+2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

Παράλληλα, στη συνολική αγορά του βρεφικού και παιδικού γιαουρτιού η Δέλτα διατηρεί την πρώτη θέση, με τις μάρκες Advance καιSmart. Στην αγορά του παιδικού γάλακτος, που το 2021 κινήθηκε πτωτικά σε όγκο κατά 5,9% και σε αξία -κατά 4,4% σε σχέση με το 2020, η Δέλτα εμφανίζει απώλεια μεριδίου 1,4% σε αξία.Στους χυμούς, η Δέλτα με τις μάρκες Smart και Life κράτησε σταθερό το μερίδιο της με 27,2% σε αξία, ενώ στο τσάι, με το Life Tsai, αύξησε τις πωλήσεις και κατέγραψε αύξηση του μεριδίου σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, κεφαλαιοποιώντας τα θετικά αποτελέσματα τουεπαναλανσαρίσματος της σειράς το 2020.Τέλος, στην κατηγορία των φυτικών ροφημάτων, που το 2021 εμφάνισε σημαντική ανάπτυξη, τόσο σε όγκο (+25%) όσο και σε αξία (+20%), η ΔΕΛΤΑ παρουσίασε σημαντική αύξηση πωλήσεων σε όγκο και σε αξία και σημείωσε σημαντική αύξηση του μεριδίου της στην αγορά κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες, εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της στην αγορά.

Ανοδικά οι πωλήσεις εκτός Ελλάδος
Οι πωλήσεις του ομίλου Δέλτα εκτός Ελλάδος ανήλθαν το 202 σε 71,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 12,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες παγκόσμιες συνθήκες λόγω της πανδημίας, η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη της τάξης του 24,5%.Η βελτιστοποίηση της απόδοσης σε βασικές χώρες δραστηριοποίησης με νέα προϊόντα αλλά και η είσοδος σε νέες αγορές ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα του 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή online σούπερ μάρκετ στο μυαλό του Έλληνα καταναλωτή

Η εταιρεία ερευνών Wisdrop αναζήτησε τις εταιρείες λιανεμπορίου που κάνουν πιο γρήγορα το… γκελ στο μυαλό των Ελλήνων καταναλωτών αναφορικά με τις online αγορές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρώτος στο μυαλό έρχεται ο ΑΒ Βασιλόπουλος, με 27,9% ,και ακολουθεί ο Σκλαβενίτης, με 25,4%. Πολύ πιο πίσω στις απαντήσεις βρέθηκε το My market, με 6,6%, ακολούθησε το Skroutz, με 5,9%, το ηλεκτρονικό κατάστημα του Μασούτη (eshop.masoutis.gr), με 5,7% και το e-fresh.gr, με 5,7%.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα Έλληνες ψώνισαν διαδικτυακά από σούπερ μάρκετ το 2021, ποσοστό αυξημένο κατά 37% συγκριτικά με το 2020. Τα ηλεκτρονικά ψώνια σούπερ μάρκετ φαίνεται ότι έχουν μπει στην καθημερινότητα μεγάλου μέρους των Ελλήνων, ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Η διαδικασία e-supermarket δημιουργεί μια εντελώς νέα οπτική για τις ισορροπίες της αγοράς, η οποία ακολουθεί διαφορετικές σταθερές και δείχνει να διαμορφώνεται από την αρχή.

Οι λόγοι της στροφής των Ελλήνων καταναλωτών προς το διαδίκτυο για αγορές σούπερ μάρκετ
Ο λόγος της στροφής του ελληνικού καταναλωτικού κοινού προς τα ηλεκτρονικά ψώνια σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Wisdrop είναι κατά 20% η τιμή, κατά 17,3% η εύκολη ολοκλήρωση των αγορών, κατά 15,5% η ασφαλής παράδοση και 14,3% η ποικιλία προϊόντων, η οποία είναι και η κατηγορία που σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση συγκριτικά με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του 2020. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2020 η ασφαλής παράδοση ήταν ο κυρίαρχος λόγος επιλογής του ηλεκτρονικού εμπορίου για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, μα το 2021 έχει διολισθήσει στην τρίτη θέση.\Γενικότερα, η οπτική του ελληνικού καταναλωτικού κοινού απέναντι στο ηλεκτρονικό εμπόριο για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ έγινε σαφώς θετικότερη εντός του 2021, με θετική αποτίμηση ως προς την ποικιλία επιλογών.

Το κοινό που ψωνίζει από το σούπερ μάρκετ διαδικτυακά φαίνεται να είναι περισσότερο ενεργό κατά τη διάρκεια διακοπών, αργιών, τριημέρων ή εποχικών εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα το μενού του οικογενειακού τραπεζιού της 25ης Μαρτίου ή της Κυριακής του Πάσχα και άλλες εποχικότητες, όπως οι Απόκριες ή τα Χριστούγεννα.Σύμφωνα με την εταιρεία Wisdrop, το efood αναμένεται να αποτελέσει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκάθαρο ανταγωνιστή των ελληνικών ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ στα ίσια, μέσω της υπηρεσίας efood market, ενώ αυξημένες είναι και οι αντίστοιχες προοπτικές της πλατφόρμας BOX, η οποία έπεται.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter