Ανεβάζει τις πωλήσεις η «κεχριμπαρένια ώρα» του Metaxa

Θεαματικές επιδόσεις σημείωσαν οι πωλήσεις του κονιάκ Metaxa στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 (Απρίλιος – Ιούνιος 2022), γεγονός που φαίνεται πως συνδέεται με τη νέα προωθητική καμπάνια με τίτλο “Τaste the unexpected” που λάνσαρε η Remy Cointreau στο ίδιο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Remy Cointreau, οι οργανικές πωλήσεις του Metaxa αυξήθηκαν στο β’ τρίμηνο 2022 (α’ τρίμηνο για το οικονομικο έτος του ομίλου) κατά 20%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο σε επιμέρους αγορές: πάνω από +70% στην Ελλάδα, πάνω από +60% στην Πολωνία και πάνω από +40% στη Ρουμανία. Τριψήφια ήταν εξάλλου η αύξηση στην κατηγορία του travel retail, λόγω του «ανοίγματος» του τουρισμού σε σχέση με την πρσινή αντίστοιχη περίοδο, που είχε σημαδευτεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σημειωτέον ότι το Metaxa, μαζι με το Cointreau, αποτέλεσαν τη βάση για την ισχυρή ανάπτυξη των πωλήσεων του ομίλου στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο πωλήσεων σε ετήσια βάση.

Η νέα καμπάνια για το Metaxa
Οι επιδόσεις αυτές του Metaxa συμπίπτουν με τη νέα προωθητική καμπάνια για την ελληνική μάρκα, που θα αποτελέσει τον «οδηγό» για τον μετασχηματισμό και των υπολοίπων περιφερειακών brands της Remy Cointreau. Σκοπός της καμπάνιας “Τaste the unexpected” είναι να αυξηθεί το brand awareness του Metaxa, με επικέντρωση σε ένα νέο κοινό-στόχο, και να δοθεί βάρος σε μία νέα στιγμή για κατανάλωση αλκοόλ: το απεριτίφ. Πρόκειται για αυτήν που η Remy Cointreau χαρακτηρίζει ως «κεχριμπαρένια ώρα», δηλαδή την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο γαλλικός όμιλος προτείνει κοκτέιλ που περιέχουν κονιάκ Metaxa, απευθυνόμενο τόσο στους ήδη πιστούς καταναλωτές του, που μπορούν να το δοκιμάσουν σε νέες εκδοχές, όσο και σε νεότερους σε ηλικία καταναλωτές, που ενδεχομένως να μην το γνωρίζουν ή να μην είχαν σκεφτεί πως μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για την παρασκευή ενός πρωτότυπου κοκτέιλ.

Υψηλές προσδοκίες δημιουργούν τα τουριστικά ρεύματα στις μεσογειακές χώρες
Σύμφωνα με τον όμιλο Remy Cointreau, ήδη η ανάκαμψη της κατηγορίας του travel retail είναι εμφανής σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, και οι αυξημένες τουριστικές ροές δημιουργούν υψηλές προσδοκίες για την πορεία των πωλήσεων του ομίλου στις χώρες της Μεσογείου, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Η «επανάσταση» του The Vegetarian Butcher και το δυναμικό λανσάρισμα στην Ελλάδα

Ως «τη μεγαλύτερη επανάσταση στο φαγητό σήμερα» περιέγραψε τα προϊόντα The Vegetarian Butcher ο Θοδωρής Σακελλαρίου, General Manager της Unilever Food Solutions, μιλώντας στο FOODReporter με αφορμή το λανσάρισμά τους σε λιανεμπόριο και HoReCa.

Συγκεκριμένα, η είσοδος της The Vegetarian Butcher στην ελληνική αγορά ξεκίνησε ήδη σε επιλεγμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, premium κρεοπωλεία και άλλες τοπικές αλυσίδες markets με τέσσερις κωδικούς:

Legendary Burger (κατεψυγμένα, vegan μπιφτέκια), Lucky Nuggets (παναρισμένες vegan «κοτο»-μπουκιές), Magic mince (κιμάς κατεψυγμένος, προμαγειρεμένος) και Crispy Chic Burger
(παναρισμένο vegan «κότο»-μπιφτέκι).

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η τοποθέτηση της μάρκας σε επιλεγμένα σημεία μαζικής εστίασης και ξενοδοχεία, επίσης με τέσσερις κωδικούς: Raw NoBeef Burger (κατεψυγμένα vegan μπιφτέκια), NoChicken Nuggets (παναρισμένες και κατεψυγμένες vegan «κοτο»-μπουκιές), NoChicken Chunks (κομμάτια vegan «κότο»-φιλέτο) και Raw NoMince (κιμάς ωμός, κατεψυγμένος).

Για τον κ. Σακελλαρίου, το ταυτόχρονο, ευρύ και δυναμικό λανσάρισμα στα κανάλια αγοράς είναι προαπαιτούμενο ενός επιτυχημένου λανσαρίσματος.

«Και δεν είναι μόνο το επιδιωκόμενο brand awareness και η ενδυνάμωση του δικτύου προώθησης.

Θα διακινδύνευα να πω ότι το νιώθουμε ως χρέος μας. Ο λόγος είναι ότι πιστεύουμε πολύ σε αυτά τα νέα προϊόντα επειδή γνωρίζουμε ότι μπορούν να φέρουν μία πραγματική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.

Σκεφτείτε το: κρατήσαμε την παράδοση, τις τεχνικές και όλα τα οφέλη που απολαμβάνει ο λάτρης του κρέατος από το κρέας που του προσφέρει ο παραδοσιακός χασάπης και εξαιρέσαμε από τη διαδικασία παραγωγής του το ζώο! Δεν είναι και λίγο, σωστά; Ταυτόχρονα, είμαστε τόσο βέβαιοι για την υπέροχη γεύση και την εξαιρετική υφή τους που θα έλεγα ότι απευθυνόμαστε σε όλους: vegetarian, vegan, flexitarians και πάνω από όλα στους λάτρεις του κρέατος που αναζητούν μία εφάμιλλη εναλλακτική κρέατος μέσα και έξω από το σπίτι», μας ανέφερε.

Διάδοχος, και όχι υποκατάστατο του κρέατος
Σύμφωνα με την εταιρεία, το The Vegetarian Butcher διαφοροποιείται από τα άλλα plant-based προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, καθώς δεν είναι ένα πείραμα, μία ακόμα ενέργεια με χαρακτηριστικά marketing ή απάντηση σε μία τάση, αλλά μια «ιστορία» με γερές βάσεις. Στην πραγματικότητα είναι η προσωπική ιστορία του Jaap Kortweg, ενός αγρότη ένατης γενιάς και λάτρη του κρέατος που αποφάσισε να γίνει vegetarian. Το αποτέλεσμα; Να αναπτύξει ένα εναλλακτικό προϊόν από όσπρια και δημητριακά. Ένα προϊόν το οποίο στην ουσία δεν αποτελεί υποκατάστατο, αλλά τον διάδοχο του κρέατος.

«Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά, όμως η αποστολή ήταν και παραμένει η ίδια: το γευστικό κρέας, χωρίς τη συμμετοχή των ζώων. Ακριβώς εκεί βρίσκεται η μεγάλη καινοτομία, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει και στη χώρα μας την επιτυχία», σύμφωνα με την Unilever Food Solutions.

Η σειρά του The Vegetarian Butcher είναι η πρώτη σειρά τροφίμων φυτικής προέλευσης με βάση τη σόγια, ενισχυμένη με βιταμίνη Β12 και σίδηρο, με έγκριση κυκλοφορίας από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο.

Νέες διατροφικές συνήθειες;
Πόσο εύκολο είναι όμως ο Έλληνας καταναλωτής, που έχει συνηθίσει στη διατροφή του το κρέας, να αλλάξει συνήθειες; Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σερίφη, Marketing Director Foods Retail, Unilever Greece, «οι καταναλωτές κατά την Covid εποχή εμφανίζονται ολοένα και πιο συνειδητοποιημένοι τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά σχετικά με τις προτιμήσεις τους.

Αναζητούν εναλλακτικές που θα κάνουν καλό στους ίδιους, στα ζώα και στον πλανήτη. Επιλέγουν διατροφικές λύσεις, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν άλλο το οικοσύστημα. Δείχνουν να έχουν ροπή προς το καινούργιο, ειδικά όταν αυτό είναι επώνυμο, ασφαλές, ποιοτικό και πάνω από όλα νόστιμο.

Είμαστε λοιπόν πεπεισμένοι ότι όλοι όσοι αφενός θέλουν συνειδητά να μειώσουν το ζωικό κρέας, αφετέρου δεν είναι διατεθειμένοι να «θυσιάσουν» τη γεύση και τις συνταγές που έχουν συνηθίσει να απολαμβάνουν, θα πάρουν μέρος σε αυτήν τη μεγάλη αλλαγή. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το μήνυμά μας: “Sacrifice Nothing”.

Δεν χρειάζεται δηλαδή να θυσιάσεις ούτε τη γεύση και την απόλαυση, ούτε τα ζώα, ούτε το όραμά σου για έναν καλύτερο κόσμο. Η μεγαλύτερη επανάσταση στο φαγητό ξεκινάει και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ακόμα μεγαλύτερη αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Τίτλοι τέλους για τα delicatessen γαλακτοπωλεία Aspro

Τίτλοι τέλους μπήκαν στη φιλόδοξη προσπάθεια της Ελληνικής Γαλακτοκομικής ΙΚΕ να δημιουργήσει γαλακτοκομεία υψηλής γαστρονομίας στην Αττική. Η αρχή έγινε με το Aspro Premium Dairy Bar στα τέλη του 2020 στη Λεωφόρο Κηφισίας και Όθωνος 99, στην Κηφισιά. Σύντομα οι μέτοχοι της εταιρείας εξέφρασαν τότε τις βλέψεις τους για ένα δεύτερο κατάστημα στο Μαρούσι, στην οδό Όθωνος 1. Το τρίτο κατάστημα της Aspro, στο Κολωνάκι, τελικά δεν άνοιξε ποτέ.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, το αρχικό εντυπωσιακό κατάστημα της Κηφισιάς έχει κλείσει και τίποτα δεν θυμίζει τη γαλακτοκομία υψηλής γαστρονομίας, που βασιζόταν στη φέτα, σε τυριά υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερης γεύσης από το εξωτερικό, σε gourmet γεύσεις παγωτού και γιαουρτιού μαζί με τις συμβουλές γευσιγνωσίας που παρείχε το εξειδικευμένο προσωπικό του καταστήματος στο κοινό.

Η Ανδρονίκη Ρίβα, μέλος και μία από τους εν ενεργεία διαχειριστές της Ελληνικής Γαλακτοκομικής ΙΚΕ, μιλώντας στο FOODReporter, σημείωσε ότι «ήταν απόφαση των μετόχων το κλείσιμο όλων των καταστημάτων της Aspro».

Πράγματι, έξω από το κατάστημα της Κηφισιάς, θυροκόλληση δικαστικού επιμελητή έχει παραγγείλει ήδη από τις 17 Ιουνίου 2022 τη βίαια αποβολή της εταιρείας από την εγκατάσταση λόγω μη καταβολής μισθωμάτων, όπως αναφέρεται στην επίδοση, με επισπεύδουσα τη διαχειρίστρια εταιρεία του ακινήτου Danalis Holdings.

Σε επικοινωνία του FOODReporter με τη διαχειρίστρια εταιρεία, η Danalis Holdings αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα, παρότι το -κλειστό και άδειο πια- κατάστημα της Aspro δεσπόζει ακόμη στην ιστοσελίδα της εταιρείας, στην υποσελίδα του χαρτοφυλακίου της.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter