Βαριά πρόστιμα στις μητρικές της Crown Hellas Can και της ΕΛΣΑ-Silgan για καρτέλ στη Γερμανία

Βαριά πρόστιμα συνολικού ύψους 31,5 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εταιρείες Crown και Silgan για συμμετοχή σε καρτέλ στην αγορά των μεταλλικών συσκευασιών και καπακιών της Γερμανίας. Ειδικότερα, στην Crown, μητρική εταιρεία της ελληνικής Crown Hellas Can, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 7.670.000 ευρώ, ποσό μάλιστα που προέκυψε μετά τη μείωση κατά 50% χάρη στη συνεργασία της εταιρείας με τις αρμόδιες αρχές, και επιπλέον κατά 10% επειδή παραδέχθηκε τη συμμετοχή της στο καρτέλ. Στην Silgan, που επίσης έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας ΕΛΣΑ-Silgan, επιβλήθηκε βαρύτερο πρόστιμο, ύψους 23.852.000 ευρώ, μετά τη μείωση 10% που έγινε επειδή παραδέχθηκε τη συμμετοχή της στο καρτέλ.

Πώς έστησαν το καρτέλ οι δύο εταιρείες
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η παράνομη συμπεριφορά των δύο εταιρειών έγινε σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο, η Crown και η Silgan αντάλλασσαν τακτικά λεπτομερή στοιχεία για τους πιο πρόσφατους ετήσιους όγκους πωλήσεων μεταλλικών καπακιών στους πελάτες τους στη Γερμανία, θέτοντας ισχυρές βάσεις ώστε η κάθε εταιρεία να υλοποιήσει τη μελλοντική της εμπορική στρατηγική αναφορικά με έναν μεγάλο αριθμό Γερμανών πελατών. Σε δεύτερο επίπεδο, οι δύο εταιρείες δρούσαν συντονισμένα για να επιβάλλουν επιπλέον χρεώσεις και να εφαρμόζουν συντομότερες ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας για μεταλλικές συσκευασίες και καπάκια. Οι δύο πλευρές ενημέρωναν η μία την άλλη για τις εμπορικές τους στρατηγικές, επιτρέποντάς τους να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους και τις ανταγωνιστικές τους πρακτικές στις αγορές των μεταλλικών συσκευασιών και καπακιών στη Γερμανία. Σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν, οι Crown και Silgan ενεπλάκησαν στην παράνομη αυτή συμπεριφορά από τις 11 Μαρτίου του 2011 έως τις 18 Σεπτεμβρίου του 2014.

«Οι μεταλλικές συσκευασίες τροφίμων και τα καπάκια αποτελούν κομμάτι της κουζίνας κάθε νοικοκυριού. Σήμερα επιβάλλουμε πρόστιμο στην Crown και τη Silgan επειδή αντάλλασαν παράνομα ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες και συντόνιζαν τις εμπορικές τους στρατηγικές, σε μία εποχή που η βιομηχανία ακολουθεί μία μετάβαση προς λιγότερο επιβλαβείς μεταλλικές συσκευασίες και καπάκια», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Σημειώνεται ότι η έρευνα της Κομισιόν ξεκίνησε μετά από αίτημα της γερμανικής αρχής ανταγωνισμού, η οποία δεν μπορούσε να ερευνήσει την υπόθεση. Κι αυτό γιατί ένα «παραθυράκι» στη νομοθεσία της χώρας δεν της επέτρεπε να επιβάλει κυρώσεις στις θυγατρικές των δύο εταιρειών, που στο μεταξύ είχαν διαλυθεί ή αναδιοργανωθεί.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Μεκίλα: Διεθνής αναγνώριση για την πρώτη τεκίλα φραγκοσυκιάς από την Αμοργό

Μετατρέποντας ένα αμοργιανό γιατροσόφι των παλιών, το βραστάρι, σε ρακόμελο το 2003, η ποτοποιία «Αμοργός» ή Amorgion ξεκινάει τα πρώτα της πρωτοποριακά της βήματα έπειτα από το 2000 που ξεκίνησε να παρασκευάζει συνταγές με ρακή, μέλι και βότανα στο νησί. Έπειτα από τέσσερα χρόνια, ο δημιουργός της ποτοποιίας, Αντώνης Βεκρής, κατάφερε να πάρει άδεια παραγωγής της καινοτόμου αμοργιανής τεκίλας, «Μεκίλα» το 2012. «Ήξερα ότι η τεκίλα στο Μεξικό παράγεται από τον κάκτο Αγαύη και βλέποντας τις φραγκοσυκιές που είναι γεμάτο το νησί μας, δημιούργησα την αμοργιανή τεκίλα, ή αλλιώς Μεκίλα» αναφέρει στο FOODReporter ο κ. Βεκρής, που έφτιαξε ένα εργοστάσιο στην Αμοργό, αξίας 300.000 ευρώ, για να καταφέρει να αποκτήσει την άδεια παραγωγής του προϊόντος που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος στην αγορά.

Εξαγωγές του αμοργιανού ρακόμελου σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και Κύπρο
Υπό την ταμπέλα Μεκίλα, ο κ. Βεκρής δημιούργησε την άσπρη Μεκίλα, την κίτρινη Μεκίλα, που περιέχει μέλι και την παλαιωμένη Μεκίλα, που είναι 100% απόσταγμα σε δρύινα βαρέλια, τριών χρόνων. Μέσα από τα φραγκόσυκα γεννήθηκε και η ιδέα για το λικέρ φραγκοσυκόμελο. «Έχουμε τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα παραδοσιακά προϊόντα μας» δηλώνει ο Αντώνης Βεκρής.
«Πουλάμε τα προϊόντα μέσω εφτά μαγαζιών σε Αμοργό, Τήνο, Άνδρο και Αθήνα υπό την ονομασία Amorgion Shop, αλλά και μέσω του e – shop μας» υπογραμμίζει ο δημιουργός της επιχείρησης. «Είμαστε απλωμένοι σε όλη την Ελλάδα, και το ρακόμελο μας είναι το πιο διαδομένο, καθώς βρίσκεται στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ. Τα υπόλοιπα προϊόντα μας πωλούνται σε κάβες, φούρνους, μεζεδοπωλεία και χώρους εστίασης. Οι κωδικοί ανέρχονται στους 26» τονίζει ο κ. Βεκρής. Μετά την επιτυχία του πρώτου ποτού «Αμόργιον Ρακόμελο» που πωλείται και σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και Κύπρο, δημιουργήθηκαν και άλλα ποτά βάσει αυτού.

Δέκα βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό Olymp Awards
«Πριν από δύο μέρες, ενημερωθήκαμε ότι για την ποιότητα των προϊόντων της, βραβεύτηκε με δέκα βραβεία η ποτοποιΐα μας από το διαγωνισμό ανώτερης ποιότητας τροφίμων και ποτών, Olymp Awards 2022» αναφέρει στο FOODReporter ο Αντώνης Βεκρής. Ενδεικτικά, κάποια από τα νικητήρια και best sellers της εταιρείας πέραν των προαναφερθέντων είναι: το Αμοργιανό Παστέλι, η Ψημένη – λικέρ από απόσταγμα στεμφύλων με ζάχαρη, μέλι και βότανα – το Ροδόμελο, το Μελίκρατον Οινόμελο – απόσταγμα στεμφύλων με οίνο, μέλι, ζάχαρη και οκτώ βότανα που ευδοκιμούν στην Αμοργό.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Σε πλειστηριασμό το καμένο πρώην εργοστάσιο της Cardico στο Ρουφ

Στο σφυρί βγαίνει ο βιομηχανικός χώρος της ιστορικής εταιρείας ξηρών καρπών Καρδασιλάρη ΑΕ («Κων. Καρδασιλάρης και Υιοί Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ξηρών Καρπών»), με τιμή πρώτης προσφοράς τα 1.684.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός του ακινήτου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ρουφ της Αθήνας, θα διενεργηθεί την 16 Σεπτεμβρίου 2022 ηλεκτρονικά μέσω του e-auction.

Πρόκειται για ένα πυρόπληκτο βιομηχανικό κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε το 1981, αποτελούμενο από υπόγειο έκτασης 1.574,16 τ.μ., ισόγειο 1.481,72τ.μ. και δύο ορόφους έκτασης 1.481,72 τ.μ., σε γωνιακό οικόπεδο εκτάσεως 3.512,83 τ.μ. επί της συμβολής των οδών Ορφέως 152 και Δημαράκη. Το κτίριο έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές και βλάβες λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το 2003. Το κτίριο έκτοτε δεν χρησιμοποιείται λόγω των εκτεταμένων καταστροφών, καθώς υφίσταται μόνο ο σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα, ο οποίος έχει υποστεί ζημιές αναστρέψιμες και επισκευάσιμες.

Μία εταιρεία με ιστορία αιώνα πίσω από το πυρόπληκτο κτίριο
Το 1930, οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Ματθαίος Καρδασιλάρης επεκτείνονται από τη Χίο στον Πειραιά, ιδρύοντας την Αφοί Καρδασιλάρη Α.Ε. η οποία αποτελεί κορυφαίο μεσίτη τροφίμων, βιολογικών και συμβατικών ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και σπόρων, εξάγοντας τα προϊόντα της παγκοσμίως. Πρόκειται για μία εταιρεία η οποία με ιστορία από το 1862, όταν ο προπάππους του ιδρυτή, Νίκος Καρδασιλάρης, ξεκίνησε την επιχείρηση. Μετά τη μετονομασία της εταιρείας σε Cardico, το 1994, η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο το 1996, όμως εν συνεχεία αντιμετώπισε σοβαρα οικονομικά προβλήματα και εν τέλει πτώχευσε.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter