Μetro AEBE: Τα γραφειοκρατικά εμπόδια για το νέο κατάστημα στο Αργοστόλι και το προηγούμενο της Lidl

Δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται για τη Metro AEBE η προσπάθειά της να δημιουργήσει μία υπεραγορά λιανικού εμπορίου στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, καθώς τα σχέδιά της προσκρούουν στη γραφειοκρατία, αλλά και στις αντιρρήσεις των τοπικών αρχών, τις οποίες είχε συναντήσει προ ετών και η Lidl σε ένα δικό της αντίστοιχο εγχείρημα.

Στα μέσα Μαΐου, η εταιρεία υπέβαλε αίτηση στον δήμο Αργοστολίου για την ίδρυση καταστήματος λιανικού εμπορίου στη επαρχιακή οδό Αργοστολίου-Πόρου, στη θέση Κρανιά. Σημειωτέον ότι στην Κεφαλονιά, όπως και σε άλλα νησιά, είναι αναγκαία η έγκριση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου, όταν πρόκειται για εμπορικά καταστήματα με επιφάνεια άνω των 500 τ.μ..

Εν προκειμένω, η συνολική επιφάνεια της υπεραγοράς που θέλει να δημιουργήσει η Metro ανέρχεται στα 5.200 τ.μ., και εδώ εντοπίζεται και η πρώτη αντίρρηση της δημοτικής αρχής: η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου υποστηρίζει πως για καταστήματα άνω των 5.000 τ.μ. απαιτείται, πριν από την έγκριση της ίδρυσης και της λειτουργίας τους, η σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Και ακόμα κι αν δεν προσμετρηθούν κάποιοι βοηθητικοί χώροι, και πάλι, συνεχίζει, απαιτείται κατ’ ελάχιστον η υπαγωγή της δραστηριότητας σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.

Όριο τα 600 τ.μ.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προς το δημοτικό συμβούλιο, η εταιρεία θα έπρεπε να προσκομίσει κατά παρέκκλιση άδεια ανέγερσης κτιρίων υπεραγοράς εμβαδού 2.600 τ.μ., με δεδομένο ότι στο Νομό Κεφαλληνίας η δόμηση των υπεραγορών δεν μπορεί να ξεπερνά το 600 τ.μ. σύμφωνα με τον Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας, εκτός και αν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μάλιστα, η επιτροπή επικαλείται την επίσης αρνητική απάντηση που δόθηκε στη Lidl Ελλάς όταν το 2018 ζήτησε άδεια για την κατασκευή υπεραγοράς εμβαδού 2250,75 τ.μ., σε μικρή απόσταση από το οικόπεδο της Metro.

Τέλος, στη γνωμοδότηση της επιτροπής επισημαίνεται πως η εταιρεία δεν έχει προσκομίσει «Βεβαίωση Συμβατότητας με τα Σχέδια Πλημμυρών» που ισχύουν για την περιοχή, η οποία περιλαμβάνεται στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας, ενώ επιπλέον δεν έχει προσκομίσει στοιχεία συμβατότητας του έργου με τα υπό κατασκευή έργα στην εν λόγω περιοχή, όπου αναμένεται να κατασκευαστεί ο Επαρχιακός Οδικός Άξονας «Αεροδρόμιο Κεφαλληνίας – Κρανιά».

Η απόφαση του 2015 για τη Lidl
Πέραν αυτών, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Αργοστολίου υπενθυμίζει την απόφαση που είχε λάβει το 2015 το δημοτικό συμβούλιο του πρώην Δήμου
Κεφαλονιάς με την οποία απορρίφθηκε ανάλογο αίτημα της Lidl για επέκταση υπεραγοράς σε αντίστοιχο μέγεθος, με το παρακάτω αιτιολογικό:

  1. Λόγω του μεγέθους της υπεραγοράς πλήττονται οι μικρότερης επιφάνειας τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες ακόμη και να ήθελαν κατά το χρόνο ίδρυσής τους δεν μπορούσαν να αποκτήσουν το μέγεθος της υπό επέκτασης υπεραγοράς.
  2. Εξαιτίας της πίεσης προς τις μικρότερες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, κι έτσι θα αυξηθεί η ανεργία αμέσως στους εργαζόμενους σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και εμμέσως και σε άλλους κλάδους π.χ. μεταφορές.
  3. Εξαιτίας του πιθανολογούμενου μονοπωλιακού χαραχτήρα που θα δημιουργηθεί στον τομέα των υπεραγορών, θα πληγεί ο υγιής ανταγωνισμός και θα προκύψουν σαφείς ανατιμήσεις στα είδη διατροφής.
  4. Θα αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση των οχημάτων προς και από το κατάστημα.
  5. Θα υπάρξει περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω της συγκέντρωσης και αύξησης της κυκλοφορίας.
  6. Θα επιβαρυνθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος και οι πιθανότητες ατυχημάτων στον οδικό άξονα, ο οποίος ήδη παρουσιάζει αύξηση της κυκλοφορίας.

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Οριστικά εκτός ΕΛΟΜΑΣ η Πίτσιας ΑΕ

Παρελθόν αποτελεί και επισήμως από τον ΕΛΟΜΑΣ η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Πίτσιας ΑΕ, μετά την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΕΛΟΜΑΣ στις 11 Μαρτίου με την οποία αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (74%) ο αποκλεισμός της από τον όμιλο.

Ήδη στο τροποποιημένο καταστατικό του ΕΛΟΜΑΣ που καταχωρήθηκε πρόσφατα στο ΓΕΜΗ, η Πίτσιας ΑΕ δεν περιλαμβάνεται πια στους εταίρους του ομίλου, ενώ το κεφάλαιο του ΕΛΟΜΑΣ ανέρχεται σε 1.437.000 ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 60.000 ευρώ, ποσό που ισούται με την αξία των 20 εταιρικών μεριδίων που κατείχε η Πίτσιας ΑΕ, αξίας 3.000 ευρώ το καθένα. Επιπλέον, από την ιστοσελίδα του ΕΛΟΜΑΣ έχει αποσυρθεί το λογότυπο και η υποσελίδα της βορειοελλαδίτικης επιχείρησης. Από την άλλη, πάντως, στο νέο φυλλάδιο της Πίτσιας (7/7 – 20/7) δεν έχει αφαιρεθεί η υπόμνηση ότι αποτελεί μέλος του ΕΛΟΜΑΣ.

26 καταστήματα στη βόρεια Ελλάδα
Σημειώνεται ότι η Πίτσιας ΑΕ, με έδρα την Κατερίνη, διαθέτει συνολικά 26 καταστήματα στη βόρεια Ελλάδα, ενώ αναμένεται σε αυτά να προστεθεί σύντομα και ένα κατάστημα στη Χαλκηδόνα, ένα από τα τρία που απέκτησε τον περασμένο Απρίλιο από την αλυσίδα «Spar Μαζί Markets» Τα περισσότερα καταστήματα της αλυσίδας βρίσκονται στην Κατερίνη ή ευρύτερα στο νοµό Πιερίας, ενώ η εταιρεία έχει επίσης παρουσία στη Βέροια, στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, στην Αλεξάνδρεια Ηµαθίας και τον Κοπανό Νάουσας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ΙΟΝ: Οι εξαγωγές ανέβασαν τον τζίρο του 2021 για τη σοκολατοβιομηχανία

Aυξημένο κύκλο εργασιών κατέγραψε το 2021 η ΙΟΝ, παρά τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, με την αύξηση αυτή να προοέρχεται κυρίως από τις αγορές του εξωτερικού, αφού στην εσωτερική αγορά οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές. Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΙΟΝ ανήλθε πέρυσι στο ποσό των 121,69 εκατ.ευρώ, έναντι 118,91 εκατ. το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων του ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 13,21 εκατ. ευρώ, έναντι 11,70 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Στο +24,81% οι εξαγωγές σε σχέση με το 2020 – Σταθερές οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά
Σε επίπεδο εταιρείας, ο κύκλος εργασιών το 2021, παρουσίασε αύξηση κατά 2,54%, ανερχόμενος σε 116,69 εκατ. ευρώ, έναντι 113,80 εκατ. το 2020. Στην ελληνική αγορά, οι πωλήσεις στη χρήση 2021 ανήλθαν σε 102,96 εκατ. ευρώ, από 102,80 εκατ. το 2020, όμως στις αγορές του εξωτερικού οι πωλήσεις αυξήθηκαν σημαντικά από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους: Η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 13,73 εκατ. ευρώ, από 11 εκατ. το 2020. (+24,81%). Τη μεγαλύτερη κίνηση είχαν η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Αλβανία, οι ΗΠΑ, η Λιβύη και η Ρωσία. Το 41% του συνόλου των εξαγωγών ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της ΙΟΝ στη Βουλγαρία με προϊόντα Nucrema, καθώς και οι εξαγωγές στη Ρωσία, καλύπτονται από την θυγατρική της ΙΟΝ στη Σόφια.

Επενδύσεις και νέα προϊόντα
Η εταιρεία προέβη σε επενδύσεις ύψους 4,82 εκατ. ευρώ μέσα στο 2021, συνεχίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα του 2020 για το οποίο είχαν δαπανηθεί 4,94 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδιάζει να συνεχίσει και να εντείνει τον εκσυγχρονισμό της. προσαρμοζόμενη στα πρότυπα οργάνωσης και παραγωγής τα οποία επιβάλλουν οι νέες συνθήκες και υιοθετούν οι ισχυροί ανταγωνιστές της.
Παράλληλα, στη διάρκεια του 2021 η ΙΟΝ σχεδίασε, παρήγαγε κααι κυκλοφόρησε δώδεκα νέα προϊόντα στον κλάδο της σοκολάτας, μεταξύ των οποίων οι σοκολάτες γάλακτος Smooth and Creamy και Double, η Break με crunchy popcorn, η Nucrema με 30% λιγότερη ζάχαρη και οι vegan σοκολάτες ΙΟΝ αμυγδάλου και φουντουκιού.

Χωρίς αναφορά στο deal με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο
Σημειώνεται ότι στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της ΙΟΝ δεν υπάρχει κάποια αναφορά στην είσοδο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στην εταιρεία, μία εξέλιξη που ανακοινώθηκε μεν μετά την ολοκλήρωση της χρήσης 2021, αλλά πριν την ημερομηνία υπογραφής των οικονομικών καταστάσεων (25 Μαΐου). Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου της ΙΟΝ από την εταιρεία Bespoke SGA Holdings, κρίνοντας πως δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, ως προς το συμβατό της με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Μανιτάρια Δίρφυς: Καινοτομία στα λειτουργικά τρόφιμα με αποξηραμένα μανιτάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D

H εταιρεία Μανιτάρια Δίρφυς ανήκει στους δύο γεωπόνους Λευτέρη Λαχουβάρη και Θανάση Μαστρογιάννη οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο των μανιταριών από το 1995 και αποτελεί τη μοναδική εταιρεία μανιταριών στην Ελλάδα που ανήκει σε εξειδικευμένους επιστήμονες στο αντικείμενο των μανιταριών. Με έδρα τους Καθενούς Ευβοίας, τον Μάρτιο του 2004, η εταιρεία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της με την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής υποστρωμάτων μανιταριών και την δημιουργία του πρώτου δορυφορικού συστήματος καλλιέργειας μανιταριών στην Ελλάδα. Οι εξαγωγές της εταιρείας γίνονται στο Ισραήλ, τη Γαλλία και την Κύπρο. «Σήμερα, η εταιρεία δραστηριοποιείται και στην κάθετη παραγωγή των μανιταριών Πλευρώτους, Λεντινούλα, Βασιλικό Πλευρώτους, Κίτρινο Πλευρώτους και διαθέτει μονάδα μεταποίησης μανιταριών και προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας με βάση τα μανιτάρια» αναφέρει στο FOODReporter ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας, Λευτέρης Λαχουβάρης.

Η δυναμικότητα παραγωγής της εταιρείας
Η Μανιτάρια Δίρφυς παρουσιάζει μια ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια με ρυθμό ανάπτυξης 25% ανά έτος. «Στην γκάμα της εταιρείας μας συμπεριλαμβάνονται πάνω από 100 διαφορετικοί κωδικοί, ενώ συνεχώς αναπτύσσουμε νέα προϊόντα σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα» δηλώνει ο Λευτέρης Λαχουβάρης. Η παραγωγή υποστρωμάτων έχει βάση την παστερίωση των πρώτων υλών σε ανοξείδωτο τούνελ με πλήρως αυτόματα ελεγχόμενες συνθήκες. Το υπόστρωμα συσκευάζεται μέσα σε ειδική μηχανή ιταλικού οίκου σε μπλοκς των 18 κιλών. «H παραγωγική δυνατότητα είναι 12.000 μπλοκς των 18 κιλών ανά βδομάδα» υπογραμμίζει ο κ. Λαχουβάρης. Όσον αφορά στην ετήσια παραγωγική δυναμικότητα νωπών μανιταριών, τα φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους ανέρχονται στους 300 τόνους, τα κίτρινα πλευρώτου στους 35 τόνους και η φρέσκια λεντινούλα στους 12 τόνους.

Καινοτομία στην επιστήμη των λειτουργικών τροφίμων με την ανάπτυξη αποξηραμένων μανιταριών πλούσια σε βιταμίνη D
Η εταιρεία Μανιτάρια Δίρφυς καινοτομεί στον τομέα των λειτουργικών τροφίμων παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ευρώπη αποξηραμένα μανιτάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. «Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες και συζητήσεις γίνονται παγκοσμίως για τους τρόπους εμπλουτισμού των μανιταριών με βιταμίνη D, που όμως τελικά καταλήγουν σε ακτινοβόληση των φρέσκων μανιταριών με λάμπες υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το μεγαλύτερο ερευνητικό μας πρόγραμμα πάνω στα μανιτάρια οδεύει προς την ολοκλήρωσή του» αναφέρει ο Λευτέρης Λαχουβάρης.

Για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός πολυδύναμου λειτουργικού τρόφιμου από μανιτάρια συνεργάστηκαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με την εταιρεία Μανιτάρια Δίρφυς. Στα καινοτόμα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου εγχειρήματος, περιλαμβάνεται η δυνατότητα να παραχθεί μεγάλο μέρος της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη D, καθώς και σημαντικών αντιοξειδωτικών συστατικών, β – γλουκανών και απαραίτητων αμινοξέων. «Για να επιτευχθεί το προσδοκώμενο, απασχολήθηκαν πάνω από 15 ερευνητές σε μόνιμη βάση για τουλάχιστον τρία χρόνια. Αξιολογήθηκε ένας μεγάλος αριθμός αυτοφυών στελεχών των ειδών Pleurotus ostreatus και P. eryngii. Η κλινική μελέτη έφτασε ένα εντυπωσιακό αριθμό περίπου 100 ατόμων και σύντομα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από τους επιστήμονες του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λαχουβάρης.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα στοχεύει στην παραγωγή ενός γευστικού προϊόντος με τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία του καταναλωτή. «Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 798.961 ευρώ και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, με συγχρηματοδότηση από Εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και καινοτομία» και με κοινοτικούς πόρους» τονίζει ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας Μανιτάρια Δίρφυς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter