Το άνοιγμα της Market IN στην πολύ ανταγωνιστική αγορά λιανεμπορίου της Χίου

Το άνοιγμα στην πολύ ανταγωνιστική αγορά οργανωμένου λιανεμπορίου της Χίου ολοκληρώνει η Market IN, με την απόκτηση και των εννέα καταστημάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Χαρά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο νησί. Η αλυσίδα Market IN απέκτησε και το management των καταστημάτων και πλήρη δικαιώματα διαχείρισης, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα συνεχίζει να τα λειτουργεί με την ονομασία Χαρά ή θα προβεί σε πλήρη ανανέωση και αναμόρφωση, με ταμπέλες και εξωτερική επένδυση κάτω από το δικό της λογότυπο και τις δικές της εμπορικές πρακτικές εσωτερικά. Τα τέσσερα σούπερ μάρκετ Χαρά βρίσκονται μέσα στην πόλη της Χίου και τα υπόλοιπα πέντε σε μεγάλα χωριά του νησιού: Καρδάμυλα, Βροντάδο, Αρμόλια, Νένητα και Καλλιμασιά.

Επικράτησε η Market IN μεταξύ πολλών υποψηφίων
Ο 64χρονος Πέτρος Γιανούμης και ο 70χρονος αδερφός του, Νίκος Γιανούμης, από κοινού συνιδιοκτήτες με ποσοστό 50% στην αλυσίδα Χαρά αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης και αυτό ήταν γνωστό κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά του λιανεμπορίου στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι για τα εννέα σούπερ μάρκετ Χαρά με την αφορμή της επικείμενης αποχώρησης του κ. Γιανούμη από το χώρο του λιανεμπορίου, αλλά η πηγή του FOODReporter δεν θέλησε να τους κατονομάσει. Τελικά, υπερίσχυσε η αλυσίδα Market IN, η οποία είναι και εκείνη που έφτασε στην τελική συμφωνία «με την ίδια αγάπη για το νησί της Χίου, με τον ίδιο σεβασμό προς το προσωπικό και τους πελάτες αλλά και την ίδια ειλικρίνεια».

Ενισχύει την περιορισμένη παρουσία της στη νησιωτική Ελλάδα
Η αλυσίδα Market IN πατά γερά πια το πόδι της σε μια άκρως ανταγωνιστική νησιωτική αγορά, όπως είναι εκείνη της Χίου ως προς το οργανωμένο λιανεμπόριο, καθώς ήδη υπάρχουν στο νησί καταστήματα Μασούτης, Lidl, My Market, ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά και Σκλαβενίτης, με τη μορφή του franchise. Η Χίος άλλωστε ακολουθεί το πεδίο ανταγωνισμού των οργανωμένων μεγάλων «παικτών» του ελληνικού λιανεμπορίου, που έχει ξεκάθαρα πλέον περάσει στα ελληνικά νησιά, υπό τις υψηλές προσδοκίες του τουριστικού κύματος του φετινού καλοκαιριού.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η παρουσία της Market IN στη νησιωτική Ελλάδα είναι περιορισμένη, καθώς διαθέτει μόνο τέσσερα καταστήματα στη Λευκάδα, άλλα δύο στην Πάρο και ένα στην Άνδρο, ενώ με την κίνηση αυτή αποκτά για πρώτη φορά έρεισμα στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Sigri Olive Mill – Κτήμα Faros Estate: Από το Σίγρι της Λέσβου «σημαδεύει» την Ιαπωνία

Με το Ol’eve ελαιόλαδο ως ναυαρχίδα των λιανικής πώλησης προϊόντων της, η Falcon S.A. διακρίνεται στην αγορά και στους διεθνείς διαγωνισμούς για την τεχνογνωσία και καινοτομία στο χώρο των τροφίμων, της έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής και εμπορίου αγροτικών και βιολογικών συστατικών και προϊόντων. Η εταιρεία κατάφερε να αποσπάσει τέσσερα χρυσά βραβεία στο διεθνή διαγωνισμό του Βερολίνου GOOA 2022 και δύο διακρίσεις στην Ιαπωνία στο διεθνή διαγωνισμό Olive Japan 2022, καθώς επίσης, η Ol’eve και το εγχείρημα της στο Σίγρι Λέσβου, αναδείχθηκαν σε ευρωπαϊκή μελέτη, ως μία από τις 21 περιπτώσεις από όλη την Ευρώπη για τις φιλικές προς το περιβάλλον καλλιέργειές και την προώθηση της βιοποικιλότητας.

Λίγα λόγια για την Falcon
«H Falcon ΑΕΒΕ δραστηριοποιείται κυρίως στα Bαλκάνια με εξαγωγές σε όλον τον κόσμο, έχει έδρα τη Βάρη και το εργοστάσιο παραγωγής της βρίσκεται στο Κορωπί. Έχουν δημιουργηθεί εδώ και τρία χρόνια δύο αποθήκες, η μία στην Κερατέα και η άλλη στην Θεσσαλονίκη» αναφέρει ο Βασίλειος Γκινόπουλος, Business Development Manager και υπεύθυνος για τις εισαγωγές – εξαγωγές μελιού της εταιρείας.

Από μία ερημοποιημένη γη, σε ένα μικροκλίμα με 50.000 δέντρα
Το πρωτοποριακό ελαιοτριβείο της Falcon στο Σίγρι της Λέσβου «Sigri olive mill» βρίσκεται στο κτήμα Faros Estate το οποίο είναι 2000 στρεμμάτων και καλλιεργημένο με 40.000 ρίζες ελιών και 10.000 άλλες (πεύκα, κυπαρίσσια, κλπ.). Πρόκειται για ένα ελαιοτριβείο που έχει τον πλήρη έλεγχο: από τη γεωργία ελιάς, τη συγκομιδή της, την σωστή μεταφορά της στο ελαιοτριβείο σε δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία έως και το δικό του τυποποιητήριο. «Έχουμε μία γερή βάση που συνεχώς μεγαλώνει» αναφέρει η Νανά Κανακάκη, Retail και Exports Manager της εταιρείας. Όσον αφορά στη διαχείριση του ελαιοτριβείου, η Μαριάνθη Κωστούλα, υπεύθυνη προμηθειών της Falcon, υπογραμμίζει: «Έχουμε οριζόντια διαχείριση στο ελαιοτριβείο, γεγονός το οποίο ουσιαστικά εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μόριο ελιάς. Είναι πρότυπο και τελείως διαφορετική τεχνική στην Ευρώπη. Η διαχείριση αυτή μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε την κάθε ποικιλία ελιάς και επίσης, η οριζόντια διαχείριση εφαρμόζει τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και χρόνου μάλαξης ώστε να εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος, το οποίο αναγνωρίζεται με πιστοποιήσεις όπως εκείνες της Bio Hellas και της ISO». Η εταιρεία διαθέτει 12 διαφορετικές ποικιλίες δέντρων με δύο τοπικές τις Λέσβου. «Η βιοποικιλότητα και βιωσιμότητα είναι σημαντικές. Έχουμε εξαλείψει τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα για 2000 άτομα, χάρη στην έκταση που καλλιεργήσαμε. Έτσι, έχει αλλάξει το μικρόκλιμα του Σίγρι καθώς η καλλιέργεια έχει ξεκινήσει πάνω από 20 χρόνια» τονίζει η κ. Κωστούλα. Το ελαιοτριβείο παράγει και το early harvest το οποίο είναι ένα υψηλό σε πολυφαινόλες ελαιόλαδο και με περιεκτικότητα 1000 mil. πολυφαινολων, παρέχει στον άνθρωπο αμέτρητα οφέλη υγείας. Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την Υγεία και τα Olympia Awards, βράβευσαν το Ol’eve – early harvest ελαιοκομικής περιόδου 2021 με ασημένιο βραβείο.

Τα δένδρα του κτήματος Faros Estate – συμπεριλαμβανομένων των ελαιόδεντρων – τρέφονται αποκλειστικά με φύκι Ποσειδωνία που υπάρχει στη θάλασσα της Λέσβου σε συνδυασμό με την οργανική ύλη των ζώων της περιοχής και των προϊόντων του κλαδέματος. «Ό,τι μας δίνει η φύση το γυρνάμε πίσω σε αυτήν, χωρίς χημικά και λιπάσματα» σημειώνει η Νανά Κανακάκη.

Τα επενδυτικά πλάνα και η επόμενη αγορά-στόχος
«Στα άμεσα μελλοντικά πλάνα της Falcon είναι η μεταφορά και επέκταση του εργοστασίου από το Κορωπί στην Κερατέα για θέματα καλύτερης οργάνωσης και ευκολότερης διανομής. Δημιουργούμε καινούργιες εγκαταστάσεις συνέχεια» δηλώνει ο Βασίλειος Γκινόπουλος. «Η παρουσία μας είναι παγκόσμια. Είμαστε μία αρκετά σύγχρονη και digital ομάδα. Τα σημεία τοποθέτησης των προϊόντων μας γίνονται όλο και περισσότερα. Μετά την δραστηριοποίησή μας σε Ρουμανία, κεντρική Ευρώπη, Σκανδιναβία και Καναδά, ο άμεσος επόμενος στόχος μας είναι η Ιαπωνία» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Κανακάκη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Με την… ευχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού η εξαγορά της ΙΟΝ

Την έγκρισή της επί της απόκτησης αποκλειστικού ελέγχου της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ και της Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι από την Bespoke SGA Holdings, συµφερόντων του επιχειρηµατία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισµού σε συνεδρίασή της τη Δευτέρα 27 Ιουνίου.

Ειδικοτερα, η Επιτροπή έκρινε πως η εν λόγω συγκέντρωση δεν παρουσιάζει οριζόντια διάσταση ή κάθετη διάσταση σε καμία σχετική αγορά, ενώ η εξαγοράζουσα εταιρεία και οι εταιρείες-στόχοι δεν έχουν προϋφιστάμενη ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους είτε ως άμεσες ανταγωνίστριες είτε ως (δυνητικοί) πελάτες ή προμηθευτές στον κλάδο των προϊόντων σοκολατοποιΐας. Συνεπώς, δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές και η συγκέντρωση δεν δύναται να μεταβάλει τη δομή της αγοράς.

Επιπλέον, δεν αναμένεται να προκύψουν ούτε συσπειρωτικές συνέπειες (αφορά τις ετερογενείς δραστηριότητες των συμμετεχουσών εταιρειών), καθώς τα μέρη δεν δραστηριοποιούνται ούτε σε στενά συνδεόμενες γειτονικές αγορές, ενώ όσον αφορά σε τυχόν σύνδεση μεταξύ αγοράς ζαχαρωδών και αγοράς προϊόντων σοκολατοποιίας, δεν εκτιμάται ως πιθανή η δυνατότητα αποκλεισμού ανταγωνιστών της ενοποιημένης επιχείρησης στην αγορά των ζαχαρωδών μέσω εφαρμογής πρακτικών ομαδικών ή συνδυασμένων πωλήσεων από την Bespoke, λαμβάνοντας υπόψη τα μερίδια της ΙΟΝ στις επι μέρους υπο-αγορές αλλά και την θέση και τα μερίδια των ανταγωνιστών.

Αναφορικά με τη μειοψηφική συμμετοχή της Bespoke στη ΜΕΒΓΑΛ και τη θέση της ως δυνητικού προμηθευτή στις υπο-αγορές προϊόντων σοκολατοποιΐας, ούτε εδώ εκτιμάται η πιθανότητα να προκύψουν οιεσδήποτε ενδεχόμενες επιζήμιες για τον ανταγωνισμό επιπτώσεις συνεπεία της παρούσας συγκέντρωσης, σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter