Οι… θαλασσινές επενδύσεις που παίρνουν κρατική χρηματοδότηση (κι εκείνες που «κόπηκαν»)

Συνολικά 26 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό
34.533.260,97 ευρώ, επελέγησαν για χρηματοδότηση μέσα από το Μέτρο 3.4.4, «Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020. Η δημόσια δαπάνη για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων ξεπερνά το 50% του συνολικού προϋπολογισμού, φτάνοντας τα 18.763.959,40 ευρώ. Μεταξύ των ενισχυόμενων φορέων υπάρχουν και γνωστές επιχειρήσεις, όπως η Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου (ΚΟΝΒΑ), η οποία επενδύει στον εκσυγχρονισμό της μονάδας κονσερβοποιημένων ιχθυηρών στη ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου Κιλκίς για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, μία επένδυση ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ, για την οποία θα λάβει ενίσχυση 1.045.365,27 ευρώ.
Παράλληλα, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος, αγγίζοντας τα 4 εκατ. ευρώ, είναι αυτό της εταιρείας Πούλιας-Μπρακατσέλος για την ίδρυση μονάδας logistics της επιχείρησης Medfrigo στον Ασπρόπυργο. Η δημόσια δαπάνη για την επένδυση ανέρχεται σε 1.997.000 ευρώ.

Νέες μονάδες από Najarco, Crete Fish και Select Fish
Αρκετές από τις επενδύσεις αφορούν σε εκσυγχρονισμό υπαρχουσών μονάδων, όμως υπάρχουν και αρκετές που αναφέρονται στην ίδρυση νέων μονάδων, όπως αυτή της Najarco για την ίδρυση μονάδας συσκευασίας, επεξεργασίας και μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων στη Δυτική Αττική, ή αυτή της Νεράιδα ΙΚΕ για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και μεταποίησης προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στην Καβάλα. Μία τέτοια περίπτωση είναι άλλωστε αυτή της Ροκάκης ΑΕ (Crete Fish), που δρομογεί την ίδρυση μονάδας επεξεργασίας, τυποποίησης, συσκευασίας και κατάψυξης αλιευμάτων στον Νότιο Τομέα Αθηνών, ενώ η Δ.Ι. Γεωργόπουλος (Select Fish) θα λάβει χρηματοδότηση για την ίδρυση βιομηχανικής Μονάδας παραγωγής και συσκευασίας προψημένων αλιευμάτων.

Εννέα αιτήσεις απορρίφθηκαν
Από την άλλη, υπήρξαν εννέα επενδυτικά σχέδια τα οποία απορρίφθηκαν. Μεταξύ αυτών, το επενδυτικό πλάνο των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας συσκευασίας, επεξεργασίας και μεταποίησης νωπών αλιευμάτων που λειτουργεί στη θέση Σαμόλι Κουβαλάτων στο Ληξούρι, επειδή η εταιρεία χαρακτηρίζεται ως μεγάλη και το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρότερου μεγέθους φορείς, και το σχέδιο της Τρικαλινός για τον εκσυγχρονισμό του εργαστηρίου παραγωγής και τυποποίησης αυγοτάραχου ψαριών και αλιπάστων, λόγω ελλιπούς φακέλου. Σημειώνεται ότι οι φορείς που απορρίφθηκαν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

La Farm: Το επενδυτικό πλάνο των 19 εκατ. που ανέβασε τη δυναμικότητα στα 100.000 κιλά φέτας τη μέρα

Σχέδιο επενδύσεων ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ ολοκλήρωσε κατά την τελευταία τριετία η La Farm στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έξω από την πόλη των Τρικάλων, χάρη στο οποίο οι εγκαταστάσεις της διαθέτουν πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες και υψηλό τεχνολογικό επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού, με το 55% των μηχανημάτων να έχει ενταχθεί την τελευταία τριετία.

Μέσα από το σχέδιο επενδύσεων, η La Farm προχώρησε σε επέκταση των εγκαταστάσεων της, όπως την ανέγερση νέων αποθηκευτικών χώρων και ψυγείων έκτασης 12.000 τ.μ., τη δημιουργία νέου συσκευαστηρίου, τη δημιουργία τριών νέων γραμμών συσκευασίας και την ανακαίνιση των γραφείων της εταιρείας. Επιπροσθέτως, οι επενδύσεις της εταιρείας κινήθηκαν και στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, όπως την αγορά της αυτόματης γραμμής μεταφοράς εμπορευμάτων εντός μονάδας, την προσθήκη τριών νέων κοπτικών μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας και την απόκτηση τριών μηχανών συσκευασίας και τριών εκτυπωτών ετικετών.

Τέλος, μέσα στο σχέδιο των επενδύσεων της La Farm προστέθηκαν τέσσερα νέα φορτηγά για τη μεταφορά του γάλακτος και δύο νέα λεωφορεία για τη μεταφορά του προσωπικού από και προς το χώρο εργασίας τους. Χάρη στη λειτουργία των νέων μηχανημάτων παραγωγής και συσκευασίας, η La Farm έχει τη δυνατότητα να παράγει πάνω από 100.000 κιλά φέτας ανά ημέρα, ενώ τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας και ελέγχου καθιστούν το τελικό προϊόν πλήρως ελεγμένο για τυχόν λάθη της παραγωγής.

Σημειωτέον ότι ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου παραγωγής και οι επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της La Farm ξεκίνησαν το 2007 με την κατασκευή του συσκευαστηρίου σε συνολική έκταση 25.000 τ.μ., ενώ σήμερα, ύστερα από 15 χρόνια, οι εγκαταστάσεις έχουν ξεπεράσει τα 75.000 τ.μ., διαθέτοντας 3 γραμμές παραγωγής φέτας και 11 γραμμές συσκευασίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Φάρµα Κουτσιώφτη: Στον Σκλαβενίτη το µπέργκερ από µοσχάρια που µεγαλώνουν µε gourmet διατροφή και κλασική µουσική

Η Φάρµα Κουτσιώφτη ιδρύθηκε το 1935, βρίσκεται στο Μακροχώρι Βέροιας και έχει ιστορία τριών γενεών, µε την επιχείρηση να συνεχίζεται και να επεκτείνεται από τους υιούς Στέργιου και Δηµήτρη Κουτσιώφτη. «Είµαστε 3ης γενιάς κτηνοτρόφοι, καθώς η ιστορία της Φάρµας ξεκινάει από τον παππού µας, συνεχίστηκε µε τον πατέρας µας και φτάνει στο σήµερα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στέργιος Κουτσιώφτης για την οικογενειακή επιχείρηση η οποία ασχολείται µε την πάχυνση µόσχων, την παραγωγή και πώληση νωπού µοσχαρίσιου κρέατος.

Επένδυση στην ευζωία των ζώων για καλύτερη ποιότητα κρέατος µέσα από την κλασσική µουσική και τη gourmet διατροφή
Με γνώµονα το όραµα και την καινοτοµία στην κτηνοτροφία, η µονάδα πάχυνσης µόσχων της Φάρµας Κουτσιώφτη συνεργάζεται από το 2008 µε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, µέσω της δηµιουργίας ενός ερευνητικού προγράµµατος σχετικού µε την παραγωγή κρέατος, το οποίο είναι πλούσιο σε ωµέγα 3 λιπαρά οξέα, µε χρηµατοδότηση από την ίδια την επιχείρηση. «Για να το πετύχουµε αυτό, εµπλουτίσαµε τη διατροφή ζώων µε αρωµατικά φυτά της ελληνικής γης όπως τη ρίγανη, τον δυόσµο, τον βασιλικό, τον κόλιανδρο και τον λιναρόσπορο. Καταφέραµε να έχουµε ένα κρέας το οποίο έχει έξι φορές παραπάνω ωµέγα 3 λιπαρά οξέα από ό,τι ένα συµβατικό. Το κρέας, εκτός από πλούσιο σε ωµέγα 3, γίνεται ταυτόχρονα και πιο νόστιµο και αρωµατικό» υπογραµµίζει ο κος Κουτσιώφτης.

Η Φάρµα Κουτσιώφτη διαθέτει δυναµική 1200 µοσχαριών, ήτοι περίπου 1 εκατ. κιλά το χρόνο σε κρέας και έχει επενδύσει κατά κύριο λόγο στην ευζωία και την ορθή µεταχείριση των ζώων.
«Οι συνθήκες διαβίωσης των µοσχαριών βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Έχουµε επενδύσει πάρα πολύ στην ευζωία των ζώων, τα οποία µεγαλώνουν σε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον, µε gourmet διατροφή πλούσια σε ωµέγα 3 λιπαρά οξέα και συγχρόνως ζουν ακούγοντας κλασσική µουσική 24/7 µε στόχο να χαλαρώνουν.
Με αυτόν τον τρόπο, το ζώο δεν στρεσάρεται, ζει όµορφα και οι συγκεκριµένες συνθήκες αποδίδονται στο κρέας του. Η ευζωία παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο στα ζώα και τώρα πια είναι µία κατεύθυνση η οποία θα ξεκινήσει να πραγµατοποιείται και από άλλους» δηλώνει ο Στέργιος Κουτσιώφτης. Ο ίδιος θεωρεί ότι σε βάθος χρόνου είναι µία κερδοφόρα επένδυση η οποία απαιτεί υποµονή και οδηγεί στις καλύτερες αποδόσεις, καθώς οι δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης ενός ζώου δεν ωφελούν ούτε το ίδιο, ούτε µακροπρόθεσµα την επιχείρηση.

Η ποιότητα και η πώληση premium προϊόντων κτηνοτροφίας πάντα βρίσκουν ανταπόκριση στην αγορά
«Προµηθεύουµε κρέας σε κρεοπωλεία και εστιατόρια, και από φέτος καταφέραµε να µπούµε στο χώρο των σούπερ µάρκετ, καθώς ξεκίνησε η συνεργασία µας µε τον όµιλο Σκλαβενίτη που αφορά σε burger Black Angus» επισηµαίνει ο κος Κουτσιώφτης στο FOODReporter. Επιπλέον, ο ίδιος προσθέτει ότι έχει ξεκινήσει και η εκτροφή της premium ράτσας black angus: «Συνεργαζόµαστε κυρίως µε Γαλλία και Ιρλανδία για να βρίσκεται το συγκεκριµένο είδος στη φάρµα µας». Η Φάρµα Κουτσιώφτη προµηθεύει κρέας κυρίως στην αγορά της Αθήνας όπου το 90% της «σοδειάς» της προωθείται εκεί, χωρίς να εξαιρούνται από το χάρτη η Χαλκιδική και πολλά νησιά της Ελλάδας. «Η µονάδα µας έχει πάρει αρκετές βραβεύσεις και πιστοποιήσεις εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου, µε σηµαντική αναφορά την κατάταξή µας στις 50 καλύτερες µονάδες επιχείρησης της Ευρώπης στα European Business Awards την περίοδο 2013 – 2014». Η πιο πρόσφατη διάκριση της Φάρµας Κουτσιώφτη έγινε το 2022 στο International Taste Institute στο Βέλγιο. «Μπορεί η αγορά να βάλλεται σηµαντικά και τα εισοδήµατα να συρρικνώνονται, αλλά όταν τα προϊόντα γίνονται premium και επικεντρώνονται στην ποιότητα, θα βρουν αργά ή γρήγορα το κοινό τους» ολοκληρώνει µε αυτήν τη φράση ο Στέργιος Κιουτσιώφτης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter