Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και αναταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ποσότητα παραγόμενου γάλακτος μειώνεται όλο και περισσότερα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα εύγλωττα περιέγραψε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Δέλτα, Χρήστος Τσόλκας, ως «κρίση του γάλακτος», σε παρέμβασή του στη συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιουνίου 2022.
Σε μια περίοδο όπου η ζήτηση για γάλα έχει αυξηθεί και είναι ανοικτές οι προοπτικές εξαγωγών γαλακτοκομικών, το γάλα που συνολικά παράγεται έχει μειωθεί, σύμφωνα και με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Το πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει ήδη από τον Αύγουστο του 2020, όταν η πανδημία του κορονοϊού έπαιξε το ρόλο της. Σε παρόντα χρόνο, όμως βρισκόμαστε στο σημείο όπου τα έξοδα για τη βιομηχανική παραγωγή γάλακτος έχουν εκτιναχθεί λόγω ενεργειακού κόστους και κόστους μεταφοράς. Το ίδιο ισχύει και για τα κόστη του κτηνοτρόφου.
Το νέο «χτύπημα» είναι οι απώλειες ζώων. Όπως είπε ο κ. Τσόλκας στην παρέμβασή του στον ΣΕΒ, «χάνεται το ζωικό κεφάλαιο», επειδή σύμφωνα με πληροφορίες που έχει η Δέλτα, «οι παραγωγοί μειώνουν την παραγωγή και σφάζουν ζώα επειδή οι επιχειρήσεις τους δεν είναι βιώσιμες για τα ίδια κοπάδια». Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσόλκας ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, μέρος από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας να στραφούν προς την κτηνοτροφία και συγκεκριμένα, προς τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας, τον ίδιο τον παραγωγό. Είναι κοινό μυστικό ότι αν αρχίσει τάσει μείωσης του ζωικού κεφαλαίου σε μια χώρα, είναι πολύ αργή η διαδικασία επανάκτησης.
Καταγγέλλεται «αισχροκέρδεια» στις τιμές των ζωοτροφών – «Μόνη λύση να ισορροπήσουν οι τιμές»
Το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος έχει ήδη από τις αρχές Μαΐου 2022 καταγγείλει «αισχροκέρδεια» στις τιμές των ζωοτροφών, που ανεβάζουν σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη το κόστος του κτηνοτρόφου. «Για ποιο λόγο τα δημητριακά να έχουν αυτή την τιμή;», διερωτάται ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Γάλακτος, Σοφοκλής Φιλιππίδης και συνεχίζει, μιλώντας στο FOODReporter: «Βλέπουμε στα μετρήσιμα στοιχεία από τον ΕΛΟΓΑΚ ότι το γάλα που παράγεται είναι κάθε μήνα και λιγότερο. Είναι πολύ αυξημένο το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους. Για το αν σφάζονται ζώα, δεν το έχω δει με τα μάτια μου, αλλά αυτό αποτυπώνουν τα στοιχεία και αυτό ακούμε κάθε μέρα στην αγορά».
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι αυξήσεις της λιανικής τιμής στο γάλα είναι ένα ορατό ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις σ’ αυτή την κρίση. Θα πρέπει να ισορροπήσουν οι τιμές: Είτε να πέσουν οι τιμές των δημητριακών και της ενέργειας, είτε να αυξηθεί η τιμή του γάλακτος κατά πολύ.
Για να δείτε ενδεικτικά πόσο χαμηλά βρίσκεται στις μέρες μας η τιμή του γάλακτος, σκεφτείτε ότι ένα μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού μισού λίτρου κοστίζει στο περίπτερο 0,50 ευρώ και 0,50 ευρώ, ακριβώς το ίδιο ποσό, είναι που κερδίζει ο παραγωγός για κάθε λίτρο γάλακτος, δηλαδή για τη διπλάσια ποσότητα», καταλήγει ο κ. Φιλιππίδης.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter