Το ελληνικό κοινό αρχίζει να προτιμά γλυκά σνακ

Τάσεις μεταστροφής του ελληνικού καταναλωτικού κοινού προς το γλυκό σνακ, δείχνουν τα στοιχεία της IRI Ελλάδος για το πρώτο τετράμηνο του 2022. Μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους έχει παρατηρηθεί αύξηση κατά 8,7% στις πωλήσεις σε μπάρες δημητριακών, που είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα σε όλα τα σνακ. Είναι ενδιαφέρον ότι η αύξηση αφορά τόσο τις επώνυμες μπάρες δημητριακών, που καταλαμβάνουν το 79,7% των συνολικών πωλήσεων, όσο και τις μπάρες δημητριακών ιδιωτικής ετικέτας. Όπως αναμένουμε για την κατηγορία των σνακ, η μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων λαμβάνει χώρα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ τύπου υπεραγορών, δηλαδή σε εκείνα με εμβαδόν άνω των 2.500 τ.μ.: 13,3%. Η αυξητική τάση που έρχεται δεύτερη είναι το 10,9% στα πολύ μικρά σούπερ μάρκετ, επιφάνειας μέχρι 400 τ.μ.

Ραγδαία αύξηση στα κρουασάν ιδιωτικής ετικέτας
Δεύτερα στην κατηγορία των σνακ έρχονται τα κρουασάν με συνολική αύξηση κατά 5,2% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022 σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2021. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η αύξηση είναι πολύ ραγδαία στα κρουασάν ιδιωτικής ετικέτας: 22,7%. Αυτή η αύξηση αναμένεται να ανεβάσει το ποσοστό των κρουασάν ιδιωτικής ετικέτας στο σύνολο των πωλήσεων κρουασάν πάνω από το 20%, δηλαδή σε επίπεδα 2018 και 2019, πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η συνολική αύξηση των πωλήσεων κρουασάν αντικατοπτρίζεται πιο έντονα στα πολύ μεγάλα σούπερ μάρκετ (άνω των 2.500 τ.μ.) και στα πολύ μικρά (έως 400 τ.μ.), με ποσοστά 14,4% και 9,6% αντίστοιχα, σε πλήρη αντιστοιχία με τις τάσεις και στις μπάρες δημητριακών.

Πέφτουν κράκερ, ποπ κορν, τσιπς και μαλακά σνακ – Βαρόμετρο στην αγορά των σνακ τα μικρά σούπερ μάρκετ και τα σούπερ μάρκετ τύπου υπεραγορών
Στον αντίποδα, τα στοιχεία του ινστιτούτου IRI εντοπίζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη ενδιαφέροντος για αγορές στα κράκερ ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία παρουσιάζουν μείωση όγκου πωλήσεων κατά 80,5%.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι είναι και πολύ λιγότερα τα προϊόντα κράκερ ιδιωτικής ετικέτας που κυκλοφορούν στην αγορά.

Συνολικότερα, η αγορά των κράκερ παρουσιάζει υποχώρηση κατανάλωσης κατά 7,4% στο πρώτο τετράμηνο του 2022 και διασώζονται μόνο τα αλμυρά κράκερ που σημείωσαν μεσοσταθμική αύξηση κατά 3,7% στα σούπερ μάρκετ ολόκληρης της Ελλάδας.

Για τα γλυκά μπισκότα, τα στοιχεία του IRI δείχνουν οριακή αύξηση 0,2% σε όλα τα σούπερ μάρκετ, αν και τα μεσαία (από 400 έως 1.000 τ.μ.) και ελαφρώς μεγάλα σημεία πώλησης (από 1.000 έως 2.500 τ.μ.) παρουσίασαν κάμψη πωλήσεων.

Τα πολύ μικρά σούπερ μάρκετ και οι υπεραγορές «τράβηξαν όλο το κουπί». Γίνεται αντιληπτό ότι ο Έλληνας καταναλωτής είτε στρέφεται στα μικρά σούπερ μάρκετ για λίγες και ευέλικτες αγορές για να “τσιμπήσει” κάποιο σνακ ή τα βάζει μέσα στο καρότσι ή το καλάθι του την ώρα που έχει πάει σε κατάστημα υπεραγορών για να πραγματοποιήσει μεγάλες και ευρείες αγορές. Ενδεχομένως η αύξηση των κράκερ κατά 4,4% στα καταστήματα υπεραγορών να οφείλεται και στην πιο διευρυμένη ποικιλία σχετικών προϊόντων που είναι διαθέσιμη σ’ αυτά τα καταστήματα.

Τέλος, τα τσιπς παρουσίασαν κάμψη πωλήσεων κατά 3,9% μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022, τα μαλακά σνακ είχαν πτώση 3,9%, τα συσκευασμένα ποπ κορν πτώση κατά 3,8% και τα σνακ τύπου τορτίγιας πτώση κατά 6,4%. Το αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι στην πτώση των πωλήσεων αλμυρών σνακ «πρωταθλητές» ανακηρύσσονται τα σούπερ μάρκετ πρωτευόντως της Βόρειας Ελλάδας (-8,3%) και δευτερευόντως της Θεσσαλονίκης (-7,7%).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ήρθε στην Ελλάδα το premium The Lost Explorer Mezcal

Ένας χαμένος εξερευνητής βρήκε τον δρόμο του. Πρόκειται για το mezcal The Lost Explorer, που πιάνει… λιμάνι στην Ελλάδα και γι’ αυτό επιλέχθηκε να παρουσιαστεί το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιουνίου στο λατινοαμερικάνικο bar restaurant CHE Cocina y Barra Sudamericana, στον Πειραιά.

Πάνος Μπάρλος, διευθύνων σύμβουλος, Δυναμική ΑΕ

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το mezcal, με κύριο συστατικό την αγαύη και κύρια χώρα παραγωγής το Μεξικό, είναι ένα ποτό που βρίσκεται σε συνεχή άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο και προσιδιάζει με την τεκίλα σε γεύση και υφή. Το συγκρίνουμε με την τεκίλα, επειδή πρόκειται για ποτό γνωστότερο στο ευρύ ελληνικό κοινό. Πάντως, «όλες οι τεκίλες είναι mezcal, όχι όμως όλα τα mezcal τεκίλες», όπως συνηθίζει να λέει ο διάσημος δημοσιογράφος του χώρου των ποτών, Τζον ΜακΕβόι.

Θα κάνει όμως το… γκελ στο ελληνικό κοινό; Απαντά για όλα στο FOODReporter ο Πάνος Μπάρλος, διευθύνων σύμβουλος της Δυναμικής ΑΕ, που είναι και η εταιρεία που διανέμει το mezcal The Lost Explorer στην Ελλάδα και ευελπιστεί ότι θα εκπαιδεύσει το ελληνικό κοινό στην προσιτή πολυτέλεια του mezcal.

Πώς θα γίνει η διανομή του The Lost Explorer Mezcal;

Η Δυναμική ΑΕ, έχοντας αναπτύξει την αποκλειστική αντιπροσώπευση ελληνικών και ξένων οίκων και συγχρόνως εγκαταστήσει τα πιο σύγχρονα συστήματα, προγράμματα και τεχνικό εξοπλισμό, είναι έτοιμη σήμερα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλων των καναλιών πώλησης, Supermarket, Χονδρεμπορίου, Ho.Re.Ca., αλλά και κάθε πελάτη.

Πώς αποφασίσατε να φέρετε το Mezcal, ένα ποτό σχετικά άγνωστο στο ευρύ ελληνικό κοινό; Τι ήταν αυτό που ώθησε το ίδιο το brand να έρθει και στην Ελλάδα;

H κατηγορία του mezcal ανεβαίνει συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η παγκόσμια αγορά του mezcal αναπτύχτηκε σε ποσοστό 30,9%. Ο καταναλωτής είναι πλέον πιο απαιτητικός, ζητώντας brands ιδιαίτερης ποιότητας και ιστορίας. Το The Lost Explorer Mezcal είναι ένα premium ποτό, που παράγεται με σεβασμό στη γη και στην κοινότητα. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά end outlets, που κερδίζουν παγκόσμιους διαγωνισμούς, αποτελούν πόλο έλξης, διαμορφώνουν τάσεις και προβάλλονται στα διεθνή social media.

Σε ποιες συσκευασίες θα προσφέρεται το The Lost Explorer Mezcal; Ποιες είναι οι διαφορετικές ποικιλίες του προϊόντος;

To The Lost Explorer Mezcal διατίθεται στην Ελλάδα σε συσκευασία 700ml και διακρίνεται σε τρεις ποικιλίες. Πρόκειται για το Espadín, με το ευπρόσιτο και θερμό άρωμα, που μας μεταφέρει στη στιγμή στις άνυδρες κοιλάδες του Σαν Πάμπλο στο Μεξικό. Εκεί μεγαλώνουν, για οκτώ περίπου χρόνια, οι αγαύες που το δημιουργούν. Το Tobalá, φτιαγμένο από αγαύες δέκα ετών, έχει γήινη έκφραση με αρώματα καπνού, ξύλου και κακάο που πλαισιώνονται από νότες βανίλιας, δέρματος και αργίλου. Τέλος, το Salmiana είναι η πιο βοτανική έκφραση απ’ όλες, φτιαγμένη από αγαύες δώδεκα ετών και θυμίζει έντονα αρώματα αγαύης μετά από βροχή.

Σε ποια σημεία πώλησης θα πραγματοποιηθεί η εμπορική προώθηση του Mezcal; Υπάρχει στόχευση προς τη λιανική πώληση σε σημεία σούπερ μάρκετ ή περισσότερο προς σημεία Ho.Re.Ca;

O στόχος μας δεν είναι ποσοτικός, αλλά ποιοτικός. Το The Lost Explorer Mezcal τοποθετείται σε Ho.Re.Ca. σημεία και κάβες που επιλέγουμε προσεκτικά. Το βασικό μας κριτήριο είναι οι συνεργάτες μας να μοιράζονται το ίδιο πάθος για την ποιότητα και τις αρχές που εκφράζει το brand.

Μιλώντας για εισαγόμενο προϊόν, πώς σχεδιάζει η εταιρεία του προμηθευτή να συγκρατήσει την τιμή για να είναι ανταγωνιστική σχετικά με τον εγχώριο ανταγωνισμό, στην τρέχουσα συγκυρία της μεγάλης αναταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα;

Το The Lost Explorer Mezcal είναι ένα premium προϊόν. Παρόλα αυτά, για τη Δυναμική ΑΕ η προσιτή πολυτέλεια είναι βασικό κομμάτι της κουλτούρας και βάσει αυτής της κουλτούρας, χτίζεται με προσοχή η εμπορική πολιτική της εταιρείας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Λαριπλάστ: Επεκτείνει τη δυναμικότητα της μονάδας της στη Λάρισα με νέα γραμμή παραγωγής χάρτινων κυπέλλων

Με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ίσο με 3.593.139,16 ευρώ εγκρίθηκε στις 7 Ιουνίου η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας ενός επενδυτικού σχεδίου της Λαριπλάστ. Ειδικότερα, η πρόσφατη ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο αναφέρεται στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας της Λαριπλάστ στη Λάρισα με την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής χάρτινων κυπέλλων.

Όσον αφορά στη συμβατική επένδυση, το ποσό ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται στα 1.616.912,62 ευρώ. Οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας, οι οποίες θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης, ανέρχονται σε 43 ετήσιες μονάδες εργασίας (Ε.Μ.Ε.).

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο είχε ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο ένα ακόμα επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας παραγωγής συσκευασιών τροφίμων για την επέκταση της μονάδας παραγωγής πλαστικών ειδών συσκευασίας τροφίμων μίας χρήσης αλλά και πολλαπλών χρήσεων, μία επένδυση ύψους 2.667.500 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης (2.362.000 ευρώ) αφορούσε στην απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού και το υπόλοιπο ποσό (160.000 ευρώ) στην αναδιαμόρφωση του υπογείου του εργοστασίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter