Κατά τη διάρκεια του 24ου Food Safety Summit 2022, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 12 Μαΐου στο Ρόουζμοντ του Ιλινόι, αρκετοί ειδικοί έθιξαν το ζήτημα της δραματικής αύξησης παραβίασης δεδομένων στη βιομηχανία τροφίμων. Περιεγράφηκε από τους ίδιους ως μία «καταιγίδα» κυβερνοασφάλειας, η οποία έχει ήδη επέλθει και έχει κλονίσει τον κλάδο τροφίμων αρκετά, ώστε να νιώθουν οι εταιρείες «εκτεθειμένες» online. Το διαδίκτυο και η τεχνολογία όσο εξελίσσονται, παρόλες τις ευκολίες τις οποίες παρέχουν – όπως την άμεση σύνδεση με τους καταναλωτές και την παροχή χρήσιμων εξελιγμένων εργαλείων – φέρνουν μαζί τους και το αίσθημα έλλειψης ασφάλειας, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων. Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποιες γνωστές εταιρείες τροφίμων οι οποίες έχουν δεχθεί κυβερνοεπιθέσεις: Coca Cola, Sainbury’s, Spar, JBS και Tesco.
H επανάσταση ransomware απειλεί τη βιομηχανία τροφίμων
Το ηλεκτρονικό έγκλημα δεν είναι ένα νέο φαινόμενο στον κυβερνοχώρο, παρόλα αυτά, οι διαστάσεις και η ποικιλομορφία που έχει αποκτήσει η κατάσταση, στρέφει τα βλέμματα στη νέα και άκρως ανησυχητική «επανάσταση ransomware».
Πρόκειται για μία τακτική την οποία ακολουθούν οι χάκερς, κατά την οποία εισβάλλουν σε μία συσκευή με σκοπό την κλοπή δεδομένων, την κρυπτογράφηση σημαντικών αρχείων και τέλος, την απαίτηση λύτρων, ώστε να αναγκαστεί η εταιρεία να τα λάβει πίσω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την πιθανή διαρροή απόρρητων δεδομένων για ένα σύστημα ασφάλειας τροφίμων ή μιας επιχείρησης η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο.
Πόσο κατάλληλα εξοπλισμένη είναι η βιομηχανία;
Το καίριο ερώτημα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν η υπόθεση για το αν η βιομηχανία τροφίμων είναι κατάλληλα εξοπλισμένη ώστε να αντιμετωπίσει αυτήν την καταιγίδα των κυβερνοεπιθέσεων.
Δυστυχώς, η πλειονότητα των εταιρειών του κλάδου δεν διαθέτουν τους ειδικούς και τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση πιθανών επιθέσεων του κυβερνοχώρου.
Σύμφωνα με το συνέδριο, οι επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων θα πρέπει να επενδύουν και στην ασφάλεια δεδομένων τους, πέραν των ζητημάτων ασφάλειας τροφίμων, καθώς πρόκειται για δύο αλληλένδετα ζητήματα.
Το 37,3% των εταιρειών του κλάδου έκαναν πρόσληψη ειδικού για την προστασία δεδομένων
Η θετική έκβαση της συζήτησης, παρόλα αυτά, ήταν το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν αρχίσει σταδιακά να κατανοούν την απειλή, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων, καθώς περίπου το 37,3% των εταιρειών τροφίμων έκανε τουλάχιστον από μία πρόσληψη η οποία σχετίζεται με την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων αναλύσεων εργασίας της GlobalData.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter