Βιολογικό Χωριό: Πλάνα για επέκταση των καταστημάτων και στη Θεσσαλονίκη μέχρι το 2023

Ένα event με άρωμα καλοκαιριού και vegan γεύσεις έλαβε χώρα στο υποκατάστημα του Βιολογικού Χωριού στη Νέα Ερυθραία την Παρασκευή, στις 3 Ιουνίου 2022. Στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος είχε στηθεί van που προσέφερε βιολογικά ροφήματα στο κοινό, το οποίο είχε την ευκαιρία να απολαύσει βιολογικά και vegan εδέσματα, να δροσιστεί με χυμούς και κρασί βιολογικής προέλευσης και παράλληλα, να χρησιμοποιήσει αποκλειστικές προσφορές και εκπτώσεις για τις αγορές του στο Βιολογικό Χωριό.

Επέκταση προς τη Θεσσαλονίκη
«Το Βιολογικό Χωριό ξεκίνησε το 2008 με ένα κατάστημα στη Βούλα από το δημιουργό Δημήτρη Κρομμύδα. Ερχόμαστε στο σήμερα με 25 καταστήματα, κάνοντας φέτος το 2022 την πρώτη μας επέκταση και στην επαρχία» αναφέρει η Χρυσάνθη Τελωνιάτη, Marketing Director της οικογένειας του Βιολογικού Χωριού. «Στα σχέδια μας είναι η δημιουργία καταστημάτων και η επέκταση μας προς τη Θεσσαλονίκη μέχρι το 2023, αφού βρεθεί ο κατάλληλος χώρος» προσθέτει. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα το Βιολογικό Χωριό ξεκίνησε την επέκτασή του εκτός Αθήνας, ανοίγοντας καταστήματα σε Πάτρα κα Λάρισα.

Σύμφωνα με την κ. Τελωνιάτη, το βασικό κριτήριο για να γίνει σωστή επιλογή τοποθεσίας είναι ένα high traffic μέρος το οποίο έχει γύρω του πολλά νοικοκυριά ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο στον καταναλωτή. Όσον αφορά στην αγοραστική συμπεριφορά του κοινού, η Χρυσάνθη Τελωνιάτη δηλώνει ότι: «Το μέσο καλάθι του καταναλωτή ανέρχεται στα 28 ευρώ. Ο κόσμος μας επιλέγει καθημερινά για τα φρούτα, τα λαχανικά και το πρωινό του, επομένως πρόκειται για μία σταθερή καθημερινή κατανάλωση».

Το πρώτο summer event
Πρόκειται για το πρώτο summer event του Βιολογικού Χωριού το οποίο διοργανώνεται με στόχο την τόνωση επαφής και εξωστρέφειας της επιχείρησης με τους καταναλωτές και συνεργάτες της. «Είχαμε κλειστεί για αρκετό καιρό μέσα και το βλέπουμε ως μία καλή ευκαιρία να βρεθούμε ξανά κοντά, τώρα πια που τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα μετά τον ερχομό της πανδημίας του κορονοϊού. Θέλουμε να ανταλλάξουμε συζητήσεις και να υπενθυμίσουμε στον κόσμο γιατί οφείλουμε να επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα» δηλώνει η κ. Τελωνιάτη. Τέλος, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Summer Bio Event ήταν η αποκλειστική διάθεση των plant based γευμάτων και ροφημάτων του γνωστού αθηναϊκού χορτοφαγικού εστιατορίου Crudo.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Staramaki: Καλαμάκια από κορμό σιταριού σε 15 ημέρες στα μεγάλα σούπερ μάρκετ

Σε περίπου 15 ημέρες αναμένεται μαζική είσοδος της ελληνικής δράσης καινοτομίας Staramaki και στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Πρόκειται για ελληνικά βιολογικά καλαμάκια από μίσχο σιταριού, τα οποία στοχεύουν να αντικαταστήσουν τα πλαστικά καλαμάκια μίας χρήσης. Η ΚΟΙΝΣΕΠ Staramaki, με έδρα το Κιλκίς, μπαίνει στα μεγάλα ελληνικά σούπερ μάρκετ, με τη βοήθεια της Nestle. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του FOODReporter, η είσοδος δεν θα γίνει με τις κλασικές συσκευασίες της Staramaki, αλλά με νέες που θα περιέχουν 20 καλαμάκια η καθεμία, στο πλαίσιο κοινής προωθητικής ενέργειας με τη Nescafe. Ο διευθύνων σύμβουλος της Nestle, Νίκος Εμμανουηλίδης, είχε ήδη προαναγγείλει τη συνεργασία Nescafe και Staramaki στο πλαίσιο της δράσης σεβασμού προς το μέλλον του περιβάλλοντος, στην οποία συμμετέχει ενεργά η Nestle. Η προωθητική ενέργεια της Nescafe παρέα με το Staramaki αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και ο καφές Nescafe και το Staramaki θα συμπρωταγωνιστήσουν στο «κάδρο» της διαφήμισης, που φιλοδοξεί να κάνει γνωστό το προϊόν το ευρύ κοινό, αλλά και να το συνδέσει με τον Nescafe.

Η βιολογική παραγωγή για το καλαμάκι προσελκύει νέους παραγωγούς
Η ΚΟΙΝΣΕΠ Staramaki λειτουργεί από το 2019 και το μέγιστο της παραγωγής της έφθασε να είναι τα 1.000.000 καλαμάκια μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους. Η παραγωγή είχε χτυπήσει… ταβάνι μέχρι να εμφανιστεί η Nestle, όπως εξηγεί στο FOODReporter ο συνιδρυτής και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΚΟΙΝΣΕΠ Staramaki, Στέφανος Καμπέρης.

«Το Staramaki παράγεται από τον κορμό του σιταριού, δίχως να πειραχθεί ο ανθός του σίτου, ως αξιοποίηση του υποπροϊόντος της τοπικής καλλιέργειας», εξηγεί ο κ. Καμπέρης. Η ΚΟΙΝΣΕΠ Staramaki συνεργάζεται με παραγωγούς σε περισσότερες από τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας: «Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες και Λάρισα έκαναν την αρχή. Πλέον υπάρχει ενδιαφέρον από περισσότερους παραγωγούς, κυρίως από τη Θεσσαλία», αποκαλύπτει.

Εξαπλασιάζεται η παραγωγή
Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο εταιρειών, η Nescafe θα εισφέρει στην ΚΟΙΝΣΕΠ Staramaki νέο τεχνολογικό εξοπλισμό σύγχρονου ρομποτικού αυτοματισμού, ώστε να μειωθεί η συμβολή του ανθρώπου στη διαδικασία παραγωγής. «Πολλά από τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής απαιτούσαν ανθρώπινο χέρι και αυτό εκτόξευε τα παραγωγικά κόστη. Το σιτάρι θερίζεται μηχανικά, συλλεγόταν και κοβόταν με το χέρι, αποστειρώνεται μηχανικά και συσκευάζεται με το χέρι. Με τη βοήθεια της Nescafe, το κόψιμο του σιταριού θα γίνεται ρομποτικά, με αυτόματο τρόπο και αυτή η αλλαγή στη μονάδα παραγωγής μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εξαπλασιασμό της παραγωγής», τόνισε ο κ. Καμπέρης.

Πράγματι, Nescafe και Staramaki έχουν θέσει στόχο για τον Ιούλιο 2022 μηνιαία παραγωγή πάνω από 1,2 εκατ. καλαμάκια από μίσχο σίτου. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καφέ, το νερό και πάσης φύσεως ροφήματα. «Το στέλεχος σιταριού δεν μουλιάζει, δεν αφήνει γεύση ή άρωμα, επειδή προέρχεται από τον σκληρό κορμό του σίτου, έχουν γίνει πολλαπλοί έλεγχοι για την αντοχή του», υποστήριξε ο κ. Καμπέρης.

Οι πρωτοπορίες για το Staramaki και οι διαφορετικοί κωδικοί προϊόντων
Το Staramaki είναι από τα λίγα εναλλακτικά βιολογικά καλαμάκια στον κόσμο που έχουν φθάσει στο βιομηχανικό στάδιο αυτοματοποίησης του κοψίματος του μίσχου σίτου σε περισσότερα από ένα κομμάτια. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην κυκλική οικονομία, αξιοποιώντας τον κορμό από καλλιέργειες που κατά βάση ενδιαφέρονται για τον ανθό του σίτου που γίνεται αλεύρι.
Μέχρι τώρα, το Staramaki πωλούνταν σε επιλεγμένα σημεία σε τέσσερις διαφορετικούς κωδικούς: Συσκευασία από 100 καλαμάκια 13 εκατοστών, 100 καλαμάκια 16 εκατοστών, μία δεκάδα καλαμάκια 18 εκατοστών σε βιολογική θήκη ελληνικής καλαμιάς (Reed Case 22cm) και συσκευασία με 5 καλαμάκια 18 εκατοστών, πάλι στην ίδια βιολογική θήκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του FOODReporter, η Nescafe φέρεται να επιμένει σε νέες συσκευασίες με δέκα, είκοσι ή 50 καλαμάκια στο μέλλον.

«Προσπαθούμε να αυτοματοποιήσουμε την παραγωγή όσο το δυνατόν και με τον πολλαπλασιασμό της, θα μπορούμε να προσφέρουμε και νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο κ. Καμπέρης. Πάντως, αυτό που δεν μπορεί εύκολα να εκβιομηχανιστεί και να αυτοματοποιηθεί, όπως μάθαμε, είναι το στάδιο της συσκευασίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Στα σκαριά Μελισσοκομικό Πάρκο στην Εύβοια

Την τελευταία άδεια που αναμενόταν από το τοπικό δασαρχείο έλαβε την περασμένη Παρασκευή ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά για τη δημιουργία ενός Μελισσοκομικού Πάρκου στην Εύβοια, το οποίο θα εξυπηρετήσει κατά προτεραιότητα τις ανάγκες των μελισσοκόμων της βόρειας Εύβοιας, που έχασαν τα πάντα στις μεγάλες φωτιές του περασμένου καλοκαιριού.
Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας στη Βόρεια Εύβοια» και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του ΙΣΝ.

Το Μελισσοκομικό Πάρκο θα λειτουργήσει στο Προκόπι, σε δάσος
με έλατα και πεύκα που δεν επηρεάστηκε από τις πυρκαγιές και όπου κατά το παρελθόν λειτουργούσε λατομείο, στοιχείο που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μελισσιών. Η δυναμικότητά του αναμένεται να κυμαίνεται στα 3.000 με 4.000 μελίσσια, ενώ προσδοκία του οργανισμού είναι το Μελισσοκομικό Πάρκο να είναι έτοιμο μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο.
Είχε προηγηθεί μία άλλη δράση στήριξης των μελισσοκόμων της Βόρειας Εύβοιας από τον οργανισμό, με τη χορήγηση οικονομικής στήριξης για την απόκτηση ενός ζυμωτηρίου παραγωγής τροφής για μέλισσες, ώστε να μπορούν τα έντομα να ξεχειμωνιάσουν.

Επεκτείνεται το πρόγραμμα της βασιλοτροφίας
Παράλληλα, όπως ανέφερε στο FOODReporter η Έφη Λαζαρίδου, διευθύνουσα σύμβουλος του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, σύντομα πρόκειται να επεκταθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα το πρωτοποριακό πρόγραμμα Βασιλοτροφίας που υλοποιεί ο οργανισμός, με στόχο την αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση του γενετικού υλικού των μελισσών στη Θεσσαλία.
Πρόκειται για μία σύγχρονη λύση αναπαραγωγής μελισσιών που δίνει τη δυνατότητα στους μελισσοκόμους να επιλέγουν τις βασίλισσες με το καλύτερο γενετικό υλικό, ώστε να παράγονται ποιοτικές βασίλισσες με απώτερο σκοπό να παράγεται μαζικά στη Θεσσαλία επιλεγμένο γενετικό υλικό.

Το πρόγραμμα του οργανισμού, σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδου, είναι πρωτοποριακό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, και ενδεχομένως και παγκοσμίως.

Ήδη τον περασμένο Μάρτιο ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση 20 νέων με γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής πάνω στο πρόγραμμα, και το επόμενο στάδιο είναι η οργάνωση ομαδικών βασιλοτροφιών σε μελίσσια σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλίας, με στόχο τους επόμενους μήνες να υποστηρίξουν τουλάχιστον 1.000 μελισσοκόμους, με 15.000-25.000 βασιλικά κελιά, βελτιστοποιώντας το ενδημικό γενετικό υλικό και αναπτύσσοντας ανθεκτικότερα και παραγωγικότερα σμήνη.

Οι επόμενες δράσεις του οργανισμού
Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, που ξεκίνησε το 2018 με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον Οκτώβριο του 2020 εξελίχθηκε σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχει στα σκαριά και άλλες υποστηρικτικές ενέργειες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών είναι ο τρίτος κύκλος
του προγράμματος Αγροανέλιξη, που στους δύο πρώτους του κύκλους βοήθησε 25 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα με μικροχρηματοδοτήσεις συνολικής αξίας 110.000 ευρώ, επιχειρηματική υποστήριξη και mentoring, αλλά και μία νέα πρωτοβουλία που πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της οποίας start-up επιχειρήσεις και απασχολούμενοι στον αγροδιατροφικό κλάδο θα κληθούν να δώσουν απάντηση σε μία πρόκληση που θα τεθεί από μεγάλη εταιρεία για την επίλυση κάποιου προβλήματος ή για τη βελτίωση των δραστηριοτήτων της, και στο τέλος του challenge η εταιρεία θα μπορεί να προχωρήσει στην εξαγορά της ιδέας που θα ξεχωρίσει.

Πολλαπλασιαστής 3,6
Ο οργανισμός συνεργάζεται με τη συμβουλευτική εταιρεία Deloitte για την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του, και σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, οι δράσεις του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά παρουσιάζουν πολλαπλασιαστή 3,6, που σημαίνει ότι για κάθε ευρώ που δαπανά ο οργανισμός δημιουργείται οικονομική παραγωγή 3,6 ευρώ για την ελληνική οικονομία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter