Wonderplant: Απέκτησε άλλα 16 στρέμματα για θερμοκήπια στην Πετρούσα Δράμας

Πλειοδότρια για την παραχώρηση της χρήσης δύο εκτάσεων συνολικής έκτασης άνω των 16 στρεμμάτων στην Πετρούσα Δράμας αναδείχθηκε η Wonderplant, εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, σε διαγωνισμό που έτρεξε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να επεκτείνει τις ήδη υπάρχουσες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της στην περιοχή Πρόκειται για ακίνητα εμβαδού 8.110 και 8.125 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία η Wonderplant θα χρησιμοποιήσει για αναπτυξιακό σκοπό (θερμοκήπιο με τις απαραίτητες βοηθητικές εγκαταστάσεις). Η τιμή εκκίνησης για το καταβλητέο τίμημα ανερχόταν στα 20 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως, δηλαδή 162 ευρώ ετησίως για το ένα ακίνητο και 162,5 ευρώ για το δεύτερο. Η εταιρεία πλειοδότησε στη δημοπρασία, που διεξήχθη στις 17 Μαΐου, προσφέροντας από 180 ευρώ ετησίως για το κάθε ακίνητο.

Σύμφωνα με τους όρους της παραχώρησης, η χρονική διάρκεια της παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου ορίζεται σε 25 έτη, με δυνατότητα ανανέωσης άλλα 10, και αρχίζει από την υπογραφή της σχετικής απόφασης, ενώ η έναρξη των εργασιών για την οποία παραχωρήθηκε κατά χρήση η έκταση, θα πρέπει να αρχίσει μέσα σε διάστημα ενός έτους κατ’ ανώτατο όριο, και η ολοκλήρωση της θα γίνει μέσα σε δύο έτη από την ίδια ημερομηνία. Σε εξαιρετική περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη χρόνο.

Πλάνο για επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η Wonderplant, που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια ντομάτας θερμοκηπίου, καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διαθέτει στην περιοχή της Πετρούσας 160 στρέμματα θερμοκηπίου υψηλής τεχνολογίας και συσκευαστηρίου, όπου παράγει και συσκευάζει ντομάτες με τη μέθοδο της υδροπονίας. Οι εγκαταστάσεις αυτές υποστηρίζουν μία παραγωγή άνω των 10.000 τόνων ντομάτας ετησίως.

Toν περασμένο Δεκέμβριο εντάχθηκε στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, συνολικού επιλέξιμου κόστους 17,7 εκατομμυρίων ευρώ, για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της υφιστάμενης θερμοκηπιακής μονάδας, με την προσθήκη νέου υαλόφραχτου υδροπονικού θερμοκηπίου. Η ενίσχυση που θα λάβει για την υλοποίηση του έργου η Wonderplant, της οποίας πρόεδρος είναι ο Μιχάλης Αραμπατζής και αντιπρόεδρος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ανέρχεται σε 7.965.000 ευρώ, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, για τη χρήση 2020, ο κύκλος εργασιών της είχε κλείσει στα 19,2 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Διαφοροποίηση και εξοικονόμηση πόρων στο νερό Κορπή με τη συσκευασία r-PET

Η Nestle επιχειρεί να δώσει στο νερό Κορπή διαφοροποίηση, με άξονα τη βιωσιμότητα και το σεβασμό στο περιβάλλον: Ήδη χρησιμοποιεί την ανακυκλώσιμη συσκευασία r-PET (Recycled PET) στις συσκευασίες Κορπή Mania 0,75l. και 0,5l. με το «έξυπνο» καπάκι και Κορπή 0,5l, σε δύο παραλλαγές χρωμάτων και ετικέτας.

Από το 2010 έως σήμερα, η Κορπή έχει μειώσει κατά 3.900 τόνους την ποσότητα πλαστικού που χρησιμοποιεί στα μπουκάλια νερού. Από το 2015, έχουν ανακυκλωθεί 600 τόνοι υλικού.
Η συσκευασία r-PET έχει ακόμη υψηλότερο κόστος παραγωγής ανά φιάλη, λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνται.

Έχει υψηλό δείκτη βιωσιμότητας, επειδή παράγεται κατά 50% από ανακυκλωμένο πλαστικό. «Αυτό που είναι σημαντικό για όλα τα προϊόντα και τις συσκευασίες της Κορπή από εδώ και πέρα, είναι να βγάζουν μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας σε σχέση με αυτή που δαπανήθηκε για να παραχθούν, μέσω της ανακύκλωσής τους», εξήγησε μεταξύ άλλων ο Πασχάλης Καστανάς, διευθυντής βιωσιμότητας συσκευασιών της Nestle επί του θέματος.

Τα κεντρικά γραφεία της Nestle έχουν εγκρίνει πλάνο αντικατάστασης με συσκευασίες r-PET όλων των κωδικών προϊόντων Κορπή έως το 2025. «Στόχος είναι το πλαστικό να γίνεται χρήσιμο πλαστικό, να μπορεί να ανακυκλωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί σε συσκευασίες», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Nestle Ελλάδος, Νίκος Εμμανουηλίδης. Άλλωστε, η Nestle παγκοσμίως έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, σε σχέση με το 2018 και το μηδενισμό των εκπομπών έως το 2050. Συνολικά, ολόκληρος ο όμιλος Nestle έχει στοχεύσει να χρησιμοποιεί μόνο κατά 33% συσκευασίες που θα προέρχονται από παράγωγα πετρελαίου από το 2025 και μετά.

Πράσινη ενέργεια και μηδενισμός απορριμμάτων
Τα δύο εργοστάσια της Nestle στην Ελλάδα χρησιμοποιούν κατά 100% «πράσινη» ενέργεια και έχουν μηδενικά απορρίμματα προς χώρους υγειονομικής ταφής. Στο εργοστάσιο της Κορπή στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, με 51 άτομα προσωπικό, παράγονται καθημερινά 400.000 έως 500.000 μπουκάλια νερού, για συσκευασίες PET 1,5l., 1l., 0,9l. και 0,5l., r-PET 0,75l. και 0,5l. και για γυάλινες συσκευασίες 1l. και 330ml Κορπή και Κορπή Φυσαλίς, με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, που έρχεται από τη Φλώρινα.

Για το περιεχόμενο, δηλαδή το φυσικό μεταλλικό νερό και για την ορθή παραγωγή των συσκευασιών και την τοποθέτηση των αντίστοιχων ετικετών πραγματοποιούνται καθημερινά 360 ποιοτικοί έλεγχοι.

Ταυτόχρονα, από τον Ιανουάριο του 2021, το εργοστάσιο της Κορπή έχει υιοθετήσει την πιλοτική γραμμή παραγωγής TPM στον κωδικό του 1,5 λίτρου PET, δηλαδή λογισμικό με αυτόματα σταματήματα σε αναταράξεις της γραμμής, ώστε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να βγει το προϊόν εκτός προδιαγραφών. Το εργοστάσιο της Κορπή είναι από τα πρώτα στον όμιλο Nestle που έχει λάβει την πιστοποίηση Alliance for Water Stewardship, σε ό,τι αφορά την ορθολογιστική χρήση των υδάτινων πόρων.

Τα πλεονεκτήματα και η βιωσιμότητα του εργοστασίου Κορπή στο Μοναστηράκι Βόνιτσας
Όπως εξήγησε στο FOODReporter ο διευθυντής παραγωγής Νίκος Κονιώσης, το εργοστάσιο στο Μοναστηράκι Βόνιτσας ευνοείται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει έντονη γεωργική ή άλλη δραστηριότητα στην περιοχή και ο υδροφόρος ορίζοντας γύρω από την πηγή του νερού δεν έχει αυξομειώσεις σε ποσότητα, ποιότητα ή πυκνότητα.

Μέχρι το 2025, η Κορπή έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη θετικού υδροποιητικού ισοζυγίου, δηλαδή να επιστρέφεται περισσότερο νερό στη φύση από αυτό που αντλείται ετησίως. Η Nestle βρίσκεται πλέον στην ηγετική ομάδα των Most Sustainable Companies στην Ελλάδα, δηλαδή ανάμεσα στους πρωτοπόρους των δράσεων βιωσιμότητας για τις εγκαταστάσεις τους στη χώρα μας, ως η μόνη εταιρεία τροφίμων ανάμεσα στους ηγέτες.

Εξάλλου, η Nestle έχει ήδη εντός 2021 και 2022 πραγματοποιήσει αρκετές κοινές δράσεις με το δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, όπως τοποθετήσεις καφέ κάδων για τα βιοαπόβλητα, πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων απορριμμάτων, τη βελτίωση της αποχέτευσης και για την κοινότητα Μοναστηρακίου και έπεται η εγκατάσταση ηλεκτρικών ταχυφορτιστών οχημάτων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Τι αλλάζει στη διανομή των προϊόντων της Danone σε Ελλάδα και Κύπρο

Αλλαγές στον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών της Danone στην Ελλάδα φέρνει η απορρόφηση της Danone Hellas από τη Numil Hellas (Danone Nutricia Ελλάδος), για την οποία είχατε διαβάσει πρώτοι στο FOODReporter τον περασμένο Μάρτιο. Όπως ανακοίνωσε χθες η Danone Nutricia Ελλάδος, ακολουθώντας την παγκόσμια στρατηγική της εταιρείας, ανέλαβε από την 1η Ιουνίου την εμπορία και διανομή των γαλακτοκομικών και φυτικών προϊόντων της Danone σε Ελλάδα και Κύπρο, επιπλέον των προϊόντων βρεφικής και ειδικής διατροφής που ήδη διαχειρίζεται, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση όλων των κατηγοριών και καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών και πελατών.

Η Danone με αφορμή αυτή την αλλαγή θα επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό δημιουργώντας περίπου 20 νέες θέσεις εργασίας στο τμήμα των πωλήσεων, του marketing, της εφοδιαστικής αλυσίδας, κλπ, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών της εταιρείας. Συγκεκριμένοι πελάτες λιανικής θα εξυπηρετούνται απευθείας από τη Danone Nutricia, ενώ οι υπόλοιποι πελάτες θα συνεχίζουν να εξυπηρετούνται ως προς τα γαλακτοκομικά και φυτικά προϊόντα από τον τρέχοντα διανομέα (Leader S.A.).

«Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που συμμετέχουμε ως χώρα στις παγκόσμιες αλλαγές που πραγματοποιεί η εταιρία Danone, μένοντας, περισσότερο από ποτέ, προσηλωμένοι στην αποστολή της εταιρίας να προσφέρει υγεία μέσω των προϊόντων της.

Είναι μια ιστορική στιγμή καθώς είναι η πρώτη φορά που οι κατηγορίες της βρεφικής και ειδικής διατροφής ενηλίκων και των γαλακτοκομικών και φυτικών προϊόντων ενοποιούνται κάτω από μία εταιρεία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σίμος Λουλούμαρης, Country Manager της Danone Ελλάδος.

Τον Μάιο ολοκληρώθηκε η απορρόφηση
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου, με τη διαγραφή της Danone AE, ολοκληρώθηκε και τυπικά η απορρόφηση της εταιρείας από τη Numil Hellas. Στο πλαίσιο της συγχώνευσης πραγµατοποιήθηκε αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της Numil Hellas ίση µε το ποσό του κεφαλαίου της Danone AE, το οποίο ανέρχεται στο ποσό του 1.039.997,64 ευρώ.

Σημειώνουμε ότι η Danone AE παρέµενε ουσιαστικά ανενεργή από τον Νοέµβριο του 2019, όταν τη διανοµή των προϊόντων της Danone στην Ελλάδα ανέλαβε η Leader, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε ο γαλλικός όµιλος για την αλλαγή µοντέλου διανοµής σε Ελλάδα και Κύπρο, και έκτοτε παρουσίαζε µηδενικό τζίρο, Σύµφωνα µε τον ισολογισµό της για το 2021, η Danone AE εµφάνισε καθαρές ζηµίες µετά από φόρους ύψους 151.816 ευρώ, ενώ υπήρχαν επίσης ζηµιές των προηγούµενων χρήσεων ποσού που άγγιζε τα 20 εκατοµµύρια ευρώ, µε το µεγαλύτερο µέρος της ζηµιάς να οφείλεται στην αποζηµίωση του δικαιώµατος διανοµής των εµπορευµάτων που καταβλήθηκε στην έναρξη της λειτουργίας της εταιρείας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter