Σκλαβενίτης: «Ναι» από τη δημοτική αρχή για το υπερ-κατάστημα στην παλιά Renault

Το πράσινο φως για τη λειτουργία ενός μεγάλης έκτασης καταστήματος σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Σκλαβενίτης στο ιστορικό παλιό κτίριο της Renault στη Νέα Φιλαδέλφεια άναψε η τοπική δημοτική αρχή, εγκρίνοντας τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Σκλαβενίτης. Ειδικότερα, σε συνεδρίασή της την Τρίτη 10 Μαΐου, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου ενέκρινε κατά πλειοψηφία (5 υπέρ, 1 κατά) τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αλλαγή χρήσης του υφιστάμενου κτιρίου επί της Λεωφόρου Θεσσαλονίκης και των οδών Σκρα και Λαχανά στη Νέα Φιλαδέλφεια, από πρώην έκθεση αυτοκινήτων της εταιρείας.

Renault σε κτίριο υπεραγοράς με χώρο πώλησης, παιδότοπο και εστιατόριο για την εξυπηρέτηση των πελατών.

Η νέα χρήση περιλαμβάνει χώρο πώλησης στο ισόγειο και στον Α’ όροφο, γραφεία στον ημιώροφο, παιδότοπο και εστιατόριο στον Α’ όροφο, ηλεκτρομηχανολογικούς χώρους στα υπόγεια (Α’ και Β’), αποθήκες στο ισόγειο, τον Α’ όροφο και το Β’ υπόγειο, ενώ χώροι στάθμευσης προβλέπονται στο δώμα, στα υπόγεια και στον περιβάλλοντα χώρο.

Για την πρόσβαση στο δώμα και το υπόγειο, προβλέπονται νέες ράμπες κυκλοφορίας οχημάτων πελατών. Η συνολική επιφάνεια της νέας εγκατάστασης είναι 16.405,98 τ.μ… Υπενθυμίζεται ότι η Σκλαβενίτης απέκτησε το συγκεκριμένο κτίριο σε πλειστηριασμό τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να στεγάσει εκεί ένα ακόμα hypermarket της. H τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 4.050.000 ευρώ, όμως τελικά για να το αποκτήσει χρειάστηκε να φτάσει στα 11.200.585 ευρώ, αφού υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Από έκθεση αυτοκινήτων, hypermarket
Το εμβληματικό κτίριο της Renault, που έχει δώσει το όνομά του και στον γνωστό «κόμβο Renault» της εθνικής οδού, φιλοξενούσε για δεκαετίες την έκθεση αυτοκινήτων της ομώνυμης γαλλικής μάρκας, μέχρι που ο όμιλος αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία του με την ελληνική MAVA AE, η οποία οδηγήθηκε σε μαρασμό και εκκαθάριση.

Σε μαρασμό οδηγήθηκε και το ιστορικό κτίριο, που για χρόνια παρέμενε αναξιοποίητο και ευάλωτο σε αμέτρητους βανδαλισμούς. Πλέον, φιλοδοξία της Σκλαβενίτης είναι να το μετατρέψει σε ένα εξίσου εμβληματικό κατάστημα, με επιφάνεια άνω των 16.000 τετραγωνικών μέτρων, σε μία περίοδο που τα hypermarkets δείχνουν να κερδίζουν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, μία τάση που παρατηρήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι καταναλωτές ήθελαν να μειώσουν τις επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ και να τα βρίσκουν όλα μαζεμένα σε έναν χώρο, και φαίνεται να διατηρεί τη δυναμική της.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

«Πάγωμα» των επενδύσεων εκσυγχρονισμού στα Εβρίτικα Κελλάρια λόγω αυξημένου κόστους

Δεύτερες σκέψεις για τις δύο επενδύσεις που εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο κάνει τελικά η εταιρεία Εβρίτικα Κελλάρια. Η ενεργειακή κρίση και η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα με το εκρηκτικό μείγμα αιτιών, από την πανδημία του κορωνοϊού μέχρι και τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει αναγκάσει τη διοίκηση της Εβρίτικα Κελλάρια να έχει «παγώσει» προς το παρόν την επένδυση, ειδικά εκείνη του δευτερογενούς τομέα που αφορά την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου, μέχρι να αλλάξουν οι διεθνείς συνθήκες ή κάποιο γεγονός να ευνοήσει την υλοποίηση.

«Το επενδυτικό σχέδιο που εγκρίθηκε είχε υποβληθεί περισσότερο από δύο χρόνια πριν. Οι σταθερές επάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το σχέδιο ανάπτυξης δεν έχουν πια καμία βάση, από άποψη κόστους. Το κόστος κατασκευής έχει εκτιναχθεί κατά 50% ή 60% παραπάνω», εξήγησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εβρίτικα Κελλάρια, Βασίλης Χαρόβας, μιλώντας αποκλειστικά στο FOODReporter.

Σύμφωνα με τον νόμο, η έγκριση των χρηματοδοτήσεων έχει ως μέγιστο χρόνο έναρξης υλοποίησης της αναπτυξιακής επένδυσης τα τρία έτη από τον μήνα της ένταξης. «Πρόκειται για δαπάνη παγίου εξοπλισμού, αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε την υλοποίηση της επένδυσης. Δεν είναι ότι φοβόμαστε ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους του επενδυτικού προγράμματος, απλά κρίνουμε ότι έχουν αλλάξει τα επιχειρηματικά δεδομένα και δεν ευνοούν για την ώρα αυτή την κίνηση. Ας πούμε ότι η επένδυση αυτή βρίσκεται σε φάση αναστολής και η εταιρεία θα την επανεξετάσει», δήλωσε ο κ. Χαρόβας, για να προσθέσει ότι «η επένδυση στις αμπελοκαλλιέργειες είναι πιο πιθανό να προχωρήσει, αλλά κι εκείνη σε επόμενο χρόνο».

Καμία χρηματοδότηση αν δεν γίνουν εργασίες εκκίνησης του έργου
Σημειώνεται ότι η Εβρίτικα Κελλάρια δεν θα μπορέσει να λάβει καμία χρηματοδότηση αν δεν κάνει ενέργειες εκκίνησης του έργου, παρότι έχουν εγκριθεί συνολικά €823.383,14 από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για δύο επενδύσεις, μία στο οινοποιείο και μία στις αμπελοκαλλιέργειες, όπως είχε γράψει το FOODReporter. Για τη διατήρηση του ποσού της επιχορήγησης, ανάμεσα στις προϋποθέσεις που θέτει ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι και η ποσοστιαία αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών, κατά τα επόμενα οικονομικά έτη μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, σύμφωνα με το εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Σε παγκόσμια αναταραχή ο κλάδος επεξεργασίας κρέατος

Εξαιτίας των αναταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης, οι μεσοσταθμικές τιμές των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα εκτιμάται από τη Γενική Γραμματεία Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών ότι βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα τιμής από το 2011.

Ειδικά για μεγάλους κλάδους, όπως εκείνος της επεξεργασίας κρέατος, η ενεργειακή ανάγκη είναι μεγάλη και ανάλογα ανεβαίνει και το κόστος των παραγόμενων και επεξεργαζόμενων προϊόντων. Στον συγκεκριμένο κλάδο, η Γενική Γραμματεία Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών κρίνει ότι αυξάνονται περισσότερο και τα εργατικά κόστη.

Κατά τόπους αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αναπροσαρμογής των βασικών μισθών των ανειδίκευτων εργατών από τις εθνικές κυβερνήσεις, όμως στον συγκεκριμένο κλάδο της επεξεργασίας κρέατος διαφαίνεται εξαιρετικά ανοδική η τάση αποχώρησης εργαζομένων, αν δεν καλυφθούν οικονομικά από αυξημένες αποδοχές. Ελλείψει εναλλακτικών στο προσωπικό που απασχολείται στον κλάδο, οι εταιρείες του κλάδου αναγκάζονται να αυξήσουν τους προσφερόμενους μισθούς.

Το παραπάνω εκρηκτικό μείγμα μακροοικονομικών δεδομένων έχει προκαλέσει έναν πλήρη μετασχηματισμό του κλάδου της επεξεργασίας κρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι ενώ κατά την προηγούμενη πενταετία είχαμε δει μια εντυπωσιακή ψηλάφηση των προϊόντων από κρέας, με διάφορους τρόπους και προσεγγίσεις επεξεργασίας, στο τρέχον χρονικό διάστημα η Γενική Γραμματεία Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών μετρά 175 εταιρείες startups παγκοσμίως- που ασχολούνται με την εναλλακτική αγορά του φυτικού κρέατος. Άλλες 244 εταιρείες startups έχουν καταμετρηθεί με κύριο αντικείμενο δραστηριοτήτων τα φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα και τις φυτικές απομιμήσεις ψαριού. Επιπλέον, πάνω από 161 startups δραστηριοποιούνται στο εξειδικευμένο κλάδο τεχνολογίας προσθήκης γεύσης σε εναλλακτικές τροφές. Η συνολική στρατηγική επένδυση σε προϊόντα εναλλακτικού κρέατος, ψαριού ή γαλακτοκομικών υπολογίζεται, με σταθερή ετήσια αύξηση της τάξεως του 20%, να έχει ξεπεράσει τα 3 δισ. δολάρια μόνο για το 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter