Kouzina Foods: Πήρε μπρος με ανανεωμένη εικόνα το εγχείρημα της Alfa Pastry στις ΗΠΑ

Δύο και κάτι χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Kouzina Foods LLC, ένα σημαντικό εξαγωγικό εγχείρημα της Alfa Pastry στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησε στις αρχές του 2022 την εμπορική της δραστηριότητα. Πρόκειται για μία εταιρεία με έδρα το Ντέλαγουερ στην οποία συμμετέχει κατά 49% η Alfa Holdings USA, θυγατρική της Alfa Pastry, με σκοπό την εμπορία κατεψυγμένων τροφίμων, και πιο συγκεκριμένα προϊόντων που παράγει η Alfa Pastry, χρησιμοποιώντας το δικό της σήμα Kouzina, στο εξωτερικό. Το υπόλοιπο 51% της συγκεκριμένης εταιρείας ανήκει στην εταιρεία Sinbad Foods Holding, μία εταιρεία που συνδέεται με την Sinbad Foods, που εδώ και πάνω από 40 χρόνια παράγει μπακλαβά και άλλα προϊόντα ζύμης, με έδρα την Καλιφόρνια. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Alfa Pastry στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της για το 2021, η καθυστέρηση στην έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας της Kouzina Foods (που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2019) οφειλόταν στις συνθήκες που επικράτησαν λόγω της πανδημίας.

Με νέο λογότυπο
Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόσφατα, στις αρχές Μαρτίου, η Kouzina LLC κατέθεσε νέα αίτηση καταχώρησης εμπορικού σήματος στις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας ένα νέο, αρκετά διαφορετικό λογότυπο. Το αρχικό λογότυπο ήταν η λέξη KOUZINA πάνω σε ένα ξύλο κοπής, ενώ στο υπό εξέταση νέο λογότυπο η λέξη KOUZINA εμφανίζεται σε πράσινο φόντο, κάτω από μία θήκη με κουτάλες και άλλα κουζινικά. Το παλιό λογότυπο, που είχε υποβληθεί το 2019, φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

Στα 44 εκατ. ευρώ ο τζίρος του 2021
Όσον αφορά στην Alfa Pastry της οικογένειας Κουκουτάρη, ο καθαρός κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 44,08 εκατ. ευρώ το 2021, αντί των 36,54 εκατ. ευρώ του 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ, αντί των 3 εκατ. ευρώ του 2020.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Alfa, παρά το ασταθές περιβάλλον, η εταιρεία παρέμεινε στην πρώτη θέση σε όγκο και αξία πωλήσεων στην αγορά του λιανικού εμπορίου, φέρνοντας περαιτέρω ανάπτυξη στα συνολικά της μερίδια, ενώ για το 2022, πέρα από την ανάπτυξη της αμερικανικής θυγατρικής Alfa Holdings US, στις προτεραιότητες της εταιρείας περιλαμβάνονται η εφαρμογή νέων επενδυτικών πλάνων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με στόχο την επέκταση σε νέες κατηγορίες, και η δυναμική υποστήριξη, επένδυση και στρατηγική αντιμετώπιση του καναλιού HO.RE.CA

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 25 Μαΐου οι μέτοχοι της εταιρείας καλούνται σε έκτακτη γενική συνέλευση στα γραφεία της Alfa στην Κοζάνη, όπου θα κληθούν να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις για τη διανομή κερδών παρελθουσών χρήσεων ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Επενδύσεις άνω των 7,5 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο μπαίνουν στον αναπτυξιακό νόμο

Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα, με αποφάσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, μία σειρά από νέες επενδύσεις σε Αργολίδα, Μεσσηνία και Κορινθία, οι περισσότερες από τις οποίες εντάσσονται στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων.

Ειδικότερα, στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάσσονται τα εξής επενδυτικά σχέδια:

  • Φρουτεμπορική Γιαννιτσών Μονοπρόσωπη ΕΠΕ: Η βορειοελλαδίτικη επιχείρηση επενδύει στη δημιουργία μονάδας τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης και αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών στη Νέα Τίρυνθα Αργολίδας. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ανέρχεται σε 2.994.900 ευρώ και η εταιρεία θα λάβει επιχορήγηση ύψους 943.393,50 ευρώ.
  • ΑΓΡΟΒΙΜ ΑΕ: Η Αγροτική Βιομηχανία Μεσσηνίας επενδύει στην ίδρυση νέας μονάδας επεξεργασίας – τυποποίησης ελαιολάδου στην Καλαμάτα. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ανέρχεται σε 1.049.551 ευρώ και η εταιρεία θα λάβει φοροαπαλλαγή ύψους 472.297,95 ευρώ.
  • Μύλοι Μάρρα: Η αλευροβιομηχανία επενδύει στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας της για την παραγωγή προϊόντων αλευρόμυλου στην Κόρινθο. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ανέρχεται σε 990.000 ευρώ και η εταιρεία θα λάβει επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους 445.500 ευρώ.
  • Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα: Η εταιρεία επενδύει στην επέκταση της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής βιολογικών ελιών και ελαιόλαδου στην Καλαμάτα. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ανέρχεται σε 880.165,07 ευρώ και η εταιρεία θα λάβει φοροαπαλλαγή ύψους 450.856,21 ευρώ.
  • Famiglia di Pasta: H επιχείρηση επενδύει στην επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής τυροπιτών, σάντουιτς και παρόμοιων ειδών (προϊόντα ζύμης) στον Μελιγαλά Μεσσηνίας. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ανέρχεται σε 745.980 ευρώ και η εταιρεία θα λάβει επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους 314.226 ευρώ και επιχορήγηση ύψους 15.025,50 ευρώ.
  • Kalamata Papadimitriou: Η εταιρεία «Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ» επενδύει στην επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης ξυδιού της, καθώς και της παραγωγής μουστάρδας και κρεμών βαλσαμικού στη Θουρία Καλαμάτας. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ανέρχεται σε 527.300 ευρώ και η εταιρεία θα λάβει επιχορήγηση ύψους 166.099,50 ευρώ.
  • Loucofruit: Η εταιρεία «Αθανασία Λουκοπούλου και Σία ΟΕ» επενδύει στην ίδρυση μονάδας καλλιέργειας επιτραπέζιων σταφυλιών στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ανέρχεται σε 479.117,54 ευρώ και η εταιρεία θα λάβει φοροαπαλλαγή ύψους 239.558,77 ευρώ.

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Κτήμα Μπαραφάκα: Νέο οινοποιείο και 70% της παραγωγής σε ροζέ κρασιά

Οι αμπελουργικές ρίζες της οικογένειας Μπαραφάκα φύονται στη γη της Νεμέας από το 1920, ωστόσο το πρώτο οινοποιείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1960, φτιάχνοντας κρασί που εμπορεύονταν με τις γύρω περιοχές. Σήμερα ο Χρήστος Μπαραφάκας, τρίτης γενιάς οινοποιός, σε συνεργασία με τον πατέρα του, έχει στην ιδιοκτησία του 180 στρέμματα αμπελώνα και επιπλέον συνεργάζεται με αμπελουργούς που διαθέτουν συνολικές εκτάσεις από 100 έως 130 στρέμματα.

Το Κτήμα Μπαραφάκα ήταν μια από τις εξαιρέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας που είδε τα έσοδα του να ανεβαίνουν, καθώς η ζήτηση στο ράφι ξεπέρασε τις απώλειες στην αγορά HORECA, παρά το γεγονός ότι αυτή αντιπροσωπεύει το 60% των συνολικών πωλήσεων. Επίσης εξαίρεση είναι το γεγονός ότι το 80% της παραγωγής οδεύει στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο σε εξαγωγές.

Στόχος για τα ερχόμενα χρόνια είναι η περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, που θα στηριχτεί σε σημαντικό βαθμό στην προσθήκη 60 στρεμμάτων ιδιόκτητου αμπελώνα, που θα αποτελέσει και την αιχμή του δόρατος στις οινοτουριστικές δράσεις του κτήματος.

Στην επιφάνεια του αμπελώνα, εκτός από ένα νέο οινοποιείο, θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις φιλοξενίας και εστίασης, προσφέροντας στους επισκέπτες μια συνολική εμπειρία οινοτουρισμού. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη πενταετία.

Μια ακόμα έκπληξη από το Κτήμα Μπαραφάκα είναι η κατανομή της παραγωγής οίνων, στην οποία το ροζέ κρασί έχει τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό σχεδόν 70%. Ένα από τα πιο πετυχημένα προϊόντα του κτήματος, οι Τρεις Μάγισσες, έχει φτάσει σε πωλήσεις τις 300.000 φιάλες. Η ανάπτυξη στα ροζέ κρασιά και στους αφρώδεις οίνους θα συνεχιστεί, καθώς στο νέο οινοποιείο μια από τις μονάδες παραγωγής θα είναι αφιερωμένη σε αφρώδεις οίνους, οι οποίοι θα παράγονται με έναν παραδοσιακό τρόπο προσθήκης διοξειδίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter