Remy Cointreau: Διψήφια αύξηση πωλήσεων στην Ελλάδα στο α’ τρίμηνο 2022

Διψήφια ποσοστά οργανικής ανάπτυξης κατέγραψαν στο πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, οι πωλήσεις του ομίλου Remy Cointreau στην Ελλάδα, όπως και στη Γαλλία και την Ιταλία, με «πρωταγωνίστριες» μάρκες τις Cointreau, Louis XIII και Mount Gay.

Στις καλές επιδόσεις του ομίλου συνεισέφερε εξάλλου η Metaxa, που μαζί με το Cointreau ήταν οι κινητήριοι μοχλοί για την οργανική ανάπτυξη της κατηγορίας των λικέρ και αποσταγμάτων του ομίλου στην Ευρώπη στη διάρκεια του οικονομικού έτους 2021-22, η οποία κινήθηκε σε υψηλά μονοψήφια ποσοστά, καθώς ο κλάδος της εστίασης ανέκαμψε μετά τα προβλήματα που είχαν προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας, ενώ παράλληλα στη «ζεστή» αγορά (σούπερ μάρκετ κλπ) παρατηρήθηκε ανθεκτικότητα και διατήρηση των θετικών αποτελεσμάτων.

Συνολικά, για το οικονομικό έτος 2021-22, που έκλεισε στις 31 Μαρτίου, η κατηγορία των λικέρ και αποσταγμάτων κατέγραψε την ισχυρότερη οργανική ανάπτυξη, της τάξεως του 31,7%, ενώ η κύρια κατηγορία του ομίλου, αυτή των κονιάκ, αναπτύχθηκε κατά 26,3%.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 27,3% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 1,31 δισ. ευρώ, ενώ ο όγκος πωλήσεων επίσης αυξήθηκε κατά 18,2%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Καραμολέγκος: Πώς «οχυρώνεται» απέναντι στις αυξήσεις των τιμών

Θετική ήταν η πορεία των οικονομικών μεγεθών της Καραμολέγκος το 2021, παρά τις προκλήσεις λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες και δεύτερες ύλες και στην ενέργεια, με την αρτοβιομηχανία να έχει ήδη προβεί σε ενέργειες για την αντιμετώπιση του αυξημένου αυτού κόστους. Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, ο κύκλος εργασιών το 2021 ανήλθε σε 107,74 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 10,6% έναντι του 2020, ενώ το μικτό κέρδος του Ομίλου βελτιώθηκε κατά 15.8% και να ανήλθε σε 47,68 εκατ. ευρώ, έναντι 41,17εκατ. το 2020. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 14,08 εκατ. ευρώ, έναντι 13,08 εκατ. το 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 2,44 εκατ ευρώ, έναντι 914.504 ευρώ το 2020.

Ειδικα σε ό,τι αφορά τη θυγατρική του ομίλου Απολλώνιον, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω εξάπλωσης του κορονοϊού, η εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και η εφαρμογή των αυστηρών κανόνων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού οδήγησαν σε αύξηση του κύκλου εργασιών για το 2021 κατά 15,2%, ενώ για το σύνολο του 2022 προβλέπεται συγκρατημένη αισιοδοξία για ανοδική πορεία. Παράλληλα, η Karamolegos Bakery Romania ακολούθησε τις τάσεις της μητρικής εταιρείας λόγω και του ίδιου κλάδου δραστηριότητας, σημειώνοντας σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 15,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, συνεισφέροντας θετικά στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου.

Μανώλης Καραμολέγκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της

«Αναγκαστικές» ανατιμήσεις σε ισχύ από τον Δεκέμβριο
Η διοίκηση της Καραμολέγκος τονίζει πως παρακολουθεί διαρκώς τις τιμές των πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας και των τιμών της ενέργειας, όμως η πλειονότητα των εν λόγω υλικών μεταβάλλεται σε καθημερινή βάση με βάση την προσφορά και ζήτηση που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθιστώντας αδύνατη σε αρκετές περιπτώσεις τη διατήρηση ευνοϊκών τιμών. Ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις, για τις οποίες η εταιρεία και ο όμιλος δεν είχαν προβεί σε καμία αύξηση τιμών σε προϊόντα και εμπορεύματα μέχρι και το Νοέμβριο του 2021. Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά εντός του 2022, καθώς η κρίση στην Ουκρανία κορυφωνόταν.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι χώρες παραγωγοί πρώτων και δεύτερων υλών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων, οδηγώντας στην εκτόξευση των τιμών σε αυτές παγκοσμίως, ενώ παράλληλα άρχισε να γίνεται προβληματική η διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων υλών σε συνδυασμό με την αύξηση του μεταφορικού κόστους. Επιπρόσθετα, ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως συνέπεια οι τιμές συμβολαίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου να πολλαπλασιαστούν, αποτελώντας ακόμα έναν παράγοντα της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής.

Συνέπεια των ανωτέρω, η εταιρεία και ο όμιλος προχώρησαν από τον Δεκέμβριο του 2021 σε ανατιμήσεις προϊόντων και εμπορευμάτων, μετακυλίοντας ένα αρκετά μικρό, σύμφωνα με τη διοίκηση, μέρος του επαυξημένου κόστους στην κατανάλωση. Παράλληλα ήρθαν σε συμφωνίες με βασικούς προμηθευτές για την εξασφάλιση προμήθειας πρώτων και δεύτερων υλών ώστε να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη παραγωγική τους λειτουργία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Εβροφάρμα: Οι απότομες ανατιμήσεις έφεραν ζημιές, παρά την αύξηση του τζίρου

Αυξημένες κατά 8,2% ήταν το 2021 οι πωλήσεις της Εβροφάρμα, συγκριτικά με το 2020, κυρίως χάρη στην αύξηση των εξαγωγών, όμως παρά τις προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους και ταυτόχρονα μετακύλησης του υπερβάλλοντος κόστους παραγωγής στην τιμή του τελικού προϊόντος, δεν απετράπη το ζημιογόνο αποτέλεσμα για την εισηγμένη.

Ειδικοτερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 36,70 εκατ. ευρώ, έναντι 33,91 εκατ. ευρώ το 2020, μία αύξηση που προήλθε κυρίως από τις εξαγωγές που ανήλθαν σε 3,19 εκατ. ευρώ, έναντι 1,38 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση και αφορούν εξαγωγές στραγγιστού γιαουρτιού και φέτας. Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 1.60 εκατ. ευρώ,, έναντι 2,80 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημίες 260.000 ευρω (2020: κέρδη 1,17 εκατ.), ενώ το ενοποιημένο αποτέλεσμα μετά από φόρους ανήλθε σε ζημίες 355.000 ευρώ, έναντι κέρδους 1,06 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.

Παράλληλα, το επενδυτικό πλάνο του ομίλου εξελίχθηκε ομαλά και ανήλθε στα 3,39 εκατ. ευρώ για το 2021, ενώ αφορούσε κυρίως την επέκταση του στραγγιστού γιαουρτιού.

Οι προκλήσεις των ανατιμήσεων
Όπως αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, το δεύτερο εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκαν απότομες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ηλεκτρική ενέργεια, στα καύσιμα, που με την σειρά τους παρέσυραν προς τα πάνω το κόστος των προμηθειών με αποτέλεσμα να αυξηθεί τόσο το κόστος παραγωγής των προϊόντων, όσο και το κόστος διάθεσής τους. Ταυτόχρονα ανατιμήθηκαν υπέρμετρα οι τιμές των ζωοτροφών, με συνέπεια να αυξηθεί το κόστος παραγωγής γάλακτος της θυγατρικής Campus.

Η εταιρεία κατέβαλε προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους και ταυτόχρονα μετακύλησης του υπερβάλλοντος κόστους παραγωγής στην τιμή του τελικού προϊόντος, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε το ζημιογόνο αποτέλεσμα του β’ εξαμήνου του 2021. Ήδη από τον Μάρτιο του 2022 πέρασαν αξιόλογες ανατιμήσεις στις τιμές πώλησης των προϊόντων, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα.

Ωστόσο, το πληθωριστικό περιβάλλον που ήδη επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επηρεάζει σημαντικά τα κόστη των εισροών μας, όπως το νωπό γάλα, την ενέργεια και ειδικότερα τα μεταφορικά. Η διοίκηση διατηρεί συγκρατημένη στάση για τις εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter