Οι αυξημένες τιμές «φρέναραν» την αύξηση των πωλήσεων της Carlsberg στην Ελλάδα

Μετριοπαθή αύξηση του όγκου πωλήσεων κατέγραψε στην Ελλάδα η Carlsberg κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, με τις αυξήσεις των τιμών να επιδρούν αρνητικά, σύμφωνα με την τριμηνιαία ενημέρωση του ομίλου Carlsberg, στον οποίο ανήκει και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία.

Η επίδοση αυτή ήταν πάντως θετικότερη σε σχέση με το σύνολο των αγορών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στις οποίες δραστηριοποιείται η Carlsberg, όπου ο συνολικός όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 2,1% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, όμως ταυτόχρονα οι οργανκές πωλήσεις του ομίλου στις αγορές αυτές αυξήθηκαν κατά 8,2% σε ετήσια βάση, ενώ τα οργανικά έσοδα ανά εκατόλιτρο αυξήθηκαν κατά 11%.

Σημειώνεται ότι στις αγορές αυτές συμπεριλαμβάνονται η Ιταλία, όπου επίσης σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων, τα Βαλκάνια, όπου οι premium μάρκες παρουσίασαν αξιόλογη ανάπτυξη, αλλά και η Ουκρανία, όπου ο όγκος πωλήσεων έπεσε κατακόρυφα τον Μάρτιο λόγω του πολέμου.

Καλύτερες επιδόσεις σε δυτική Ευρώπη και Ασία
Οι επιδόσεις του ομίλου Carlsberg ήταν σαφώς καλύτερες στη δυτική Ευρώπη, όπου ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 15,4% σε ετήσια βάση και οι πωλήσεις κατά 36,2%, αλλά και στην Ασία, όπου ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 10,5% σε ετήσια βάση και οι πωλήσεις κατά 16,5%.

Συνολικά, στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο συνολικός όγκος πωλήσεων του ομίλου αυξήθηκε κατά 9,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ οι οργανικές πωλήσεις κατά 23,6%, λαμβάνοντας ώθηση από την κανονική λειτουργία της εστίασης στη δυτική Ευρώπη και τις ισχυρές επιδόσεις στις αγορές της Ασίας. Ισχυρή ήταν και η αύξηση των πωλήσεων ανά εκατόλιτρο (+13%), εν μέρει λόγω των ανατιμήσεων.

Η προσιτή πολυτέλεια της premium μπύρας
Ο διευθύνων σύμβουλος της Carlsberg, Cees’t Hart, δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι η αύξηση των τιμών δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις του ομίλου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Έχουμε μάθει από τις προηγούμενες κρίσεις πως όταν οι καταναλωτές δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πάνε διακοπές ή να ξοδεψουν χρήματα για νέα αυτοκίνητα και ψυγεία, εστιάζουν αντ’ αυτών σε πιο προσιτά αντικείμενα πολυτελείας, όπως η premium μπύρα. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει παρά ελάχιστες ενδείξεις για οποιαδήποτε επίδραση στους καταναλωτές από τις υψηλότερες τιμές της μπύρας».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Κρατούν γερά τα online σούπερ μάρκετ

Με πτώση 4% μπήκε η φετινή χρονιά για τα online σούπερ μάρκετ, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν το εκτενές lockdown είχε επιφέρει τη ραγδαία αύξηση του 282%, σύμφωνα με το τριμηνιαίο report που δημοσίευσε χθες η Convert Group. Αξιολογώντας ωστόσο την ετήσια μεταβολή στην online αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών, το δωδεκάμηνο Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022 κατέγραψε αύξηση τζίρου 23% συγκριτικά με το αντίστοιχο 12μηνο του 2020-21. Σημειώνεται ότι το 2021 ο εκτιμώμενος συνολικός τζίρος των online σούπερ μάρκετ αυξήθηκε κατά 56% σε σχέση με το 2021, φτάνοντας τα 255 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61 εκατ. ευρώ.

Στις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία online αγορών τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, αναδεικνύονται οι εξής: +11% σε προϊόντα για κατοικίδια, +3% σε προϊόντα περιποίησης και τρόφιμα για βρέφη και παιδιά, +2% σε χαρτικά και είδη καθαρισμού. Επιπροσθέτως, η κατηγορία των φρέσκων τροφίμων επέφερε το 34% των ετήσιων πωλήσεων του κλάδου.

Όσον αφορά την μέση αξία του αγοραστικού καλαθιού, παρατηρείται μια σταθεροποίηση το πρώτο τρίμηνο του 2022 στα 78 ευρώ (με ΦΠΑ), η οποία κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Αντιθέτως, παρατηρείται 4% μείωση στον αριθμό των προϊόντων που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά καλάθια.

Νέο ρεκόρ στις direct επισκέψεις
Στα marketing κανάλια, σημειώθηκε νέο ρεκόρ με το 41% των παραγγελιών να προέρχονται από direct επισκέψεις στα online σούπερ μάρκετ, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές πληκτρολογούν απ’ ευθείας την ηλεκτρονική διεύθυνση του site ή την έχουν αποθηκεύσει στους σελιδοδείκτες τους. Οι direct επισκέψεις γνωρίζουν μια άνευ προηγούμενου ανάπτυξη, με χαρακτηριστική αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Από την άλλη πλευρά, σημειώθηκε μια πτώση 2 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2021 στις πωλήσεις που προήλθαν από διαφημίσεις Google (23%) και από οργανικά αποτελέσματα (19%).

Την ίδια στιγμή, το work-from-home trend φαίνεται σταδιακά να υποχωρεί, καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στη βάση εργασίας τους, με το 55% του συνόλου των online παραγγελιών να προέρχονται από laptops και desktops, ενώ πριν ένα χρόνο ήταν 40% και 60% από κινητές συσκευές. Τέλος, η Δευτέρα εξακολουθεί να αποτελεί την πιο δημοφιλή ημέρα για την διεξαγωγή των παραγγελιών, με τις ώρες 9:00-12:00 το πρωί να συγκεντρώνουν τις περισσότερες αγορές στο online κανάλι.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Μακεδονική Μικροζυθοποιία Δράμας: Επένδυση 2,7 εκατ. ευρώ για την επέκταση της δυναμικότητάς της

Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα ένα επενδυτικό σχέδιο της Μακεδονικής Μικροζυθοποιίας Δράμας, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 2.703.055 ευρώ. Ειδικότερα, με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου, εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας που αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής φρέσκιας μπύρας της εταιρείας στο Δοξάτο Δράμας. Η ενίσχυση που θα λάβει η Μακεδονική Μικροζυθοποιία Δράμας για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 1.486.680,25 ευρώ (ποσοστό 55% επί του ενισχυόμενου κόστους), με τη μορφή της επιχορήγησης.

Η Μακεδονική Μικροζυθοποιία Δράμας ιδρύθηκε το 2015 στο Δοξάτο Δράμας από τον Ιωάννη Ετόγλου και είναι η πρώτη ζυθοποιία στην περιοχή η οποία παράγει και εμπορεύεται φρέσκια και μη παστεριωμένη μπύρα, με την εμπορική επωνυμία The Johnnies’ Beer, σε εκδοχές lager και hefeweizen. Για την παραγωγή των ζύθων της, η εταιρεία χρησιμοποιεί νερό από τις πηγές Βοϊράνης του Ζυγάκτη ποταμού, βύνες από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και ξηρές ζύμες μαγιάς από την Γαλλία και την Γερμανία.

Η δυναμικότητά της ζυθοποιίας σήμερα αγγίζει τα 2000 hl ετησίως, ενώ έχει δημιουργήσει τη δική της συσκευή για την συντήρηση, την αποθήκευση και το σερβίρισμα της μπύρας, διατηρώντας αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και την φρεσκάδα της βαρελίσιας μπύρας για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Στη Μακεδονική Μικροζυθοποιία Δράμας έχουν απονεμηθεί τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για την κατοχύρωση τριών αυτούσιων παραλλαγών της καινοτόμας αυτής εφεύρεσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter