Μασούτης: Το dark store στην Αττική και το πιλοτικό έργο «έξυπνου» self shopping

Τα σχέδια της Δ. Μασούτης ΑΕ για την τεχνολογική ανάπτυξη των φυσικών καταστημάτων της, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού της καταστήματος, παρουσίασε ο διευθυντής ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας, Σάββας Τορτοπίδης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε πάνελ του Food Retail CEO Forum που διοργάνωσε το περιοδικό σελφ σέρβις.

Όπως ανέφερε ο κ. Τορτοπίδης, το ηλεκτρονικό κατάστημα της Μασούτης έχει δεχθεί αρκετές επενδύσεις το τελευταίο διάστημα, τόσο στο τεχνολογικό όσο και στο λειτουργικό του κομμάτι. «Εμείς αυτήν τη στιγμή επενδύουμε και μετά το Πάσχα θα τεθεί σε λειτουργία ένα dark store στην Αττική, που θα βελτιώσει τη συνολική εμπειρία αγορών του ηλεκτρονικού πελάτη. Θα ακολουθήσουν και άλλα dark stοres. Τεχνολογικά έχουν γίνει πολύ μεγάλες επενδύσεις και μπορούν να υποστηρίξουν πολύ μεγαλύτερη διείσδυση πωλήσεων από αυτό το οποίο έχουμε σήμερα», ανέφερε σχετικά.

Την ίδια στιγμή, ένταση αποδίδεται αυτήν τη στιγμή από την εταιρεία και στο φυσικό κατάστημα, προκειμένου να αποκτήσει και αυτό ψηφιακά χαρακτηριστικά, ώστε να είναι ολοκληρωμένη η εμπειρία του πελάτη, δηλαδή να μην αντικρίζει ένα διαφορετικό φυσικό κατάστημα και ένα διαφορετικό ηλεκτρονικό κατάστημα, στο βαθμό φυσικά που αυτό μπορεί να γίνει. «Γιατί και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του φυσικού καταστήματος τα θέλει ο καταναλωτής. Θα συνεχίσει να επιλέγει το φυσικό κατάστημα, θα συνεχίσει να επιλέγει και το ηλεκτρονικό κατάστημα, οπότε θα είναι ζωντανά και τα δύο, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Το ηλεκτρονικό κατάστημα δέχθηκε πολλές επενδύσεις, είναι ώρα τώρα του φυσικού καταστήματος να δεχθεί κι αυτό. Εκεί έχουμε αυτήν τη στιγμή εμείς μεγάλα έργα, προκειμένου να αποκτήσει ψηφιακά χαρακτηριστικά», εξήγησε.

Πιλοτική εφαρμογή self shopping
Στη συνέχεια, ο κ. Τορτοπίδης μίλησε για το πιλοτικό έργο self shopping που θα υλοποιήσει σύντομα η Μασούτης, αναφέροντας τα εξής: «Θα έχουμε ένα πιλοτικό έργο σύντομα, τους επόμενους 1-2 μήνες, το οποίο θα απλωθεί στη συνέχεια στο σύνολο των καταστημάτων.

Είναι μια γνώριμη λύση, αλλά με πιο μοντέρνα προσέγγιση όσον αφορά την υλοποίησή της. Θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράζουν ηλεκτρονικά από το φυσικό κατάστημα και να πραγματοποιούν ένα γρήγορο check-out. Είναι γνωστή λύση self shοpping, αλλά θα εφαρμοστεί με πιο μοντέρνο τρόπο, θα υιοθετήσει μια προσωποποιημένη επικοινωνία με τον καταναλωτή κατά την ώρα της συναλλαγής, οπότε θα έχει επιπλέον οφέλη ο καταναλωτής, και θα έχει την ηλεκτρονική εμπειρία και το γρήγορο check-out, όπως στο ηλεκτρονικό κατάστημα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Πώς ο πληθωρισμός αλλάζει τα δεδομένα για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ

Τις εκτιμήσεις της IRI Hellas για την επίδραση του αυξημένου πληθωρισμού στις πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ παρουσίασε στο Food Retail CEO Forum που διοργάνωσε το περιοδικό σελφ σέρβις η Δήμητρα Κατσίπη, εμπορική διευθύντρια της IRI Hellas. Όπως σημείωσε η κ. Κατσίπη, στο «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» που δεν υπήρχε ο τρέχων πληθωρισμός και οι τιμές το 2022 ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2021, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ θα κατέγραφαν αρνητικό σκορ σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων (τρόφιμα-αναψυκτικά, είδη νοικοκυριού, είδη υγείας και ομορφιάς), καθώς η κατάσταση με την πανδημία θα ομαλοποιείτο, θα είχαμε ενεργοποίηση στο κανάλι του Horeca και θα υπήρχε ένας εξορθολγισμός στη συμπεριφορά των καταναλωτών, που θα μαγείρευαν και θα διασκέδαζαν λιγότερο μέσα στο σπίτι και ενδεχομένως να αγόραζαν λιγότερα αντισηπτικά και καθαριστικά. Αυτό θα οδηγούσε σε μείωση του όγκου πωλήσεων, άρα και σε αρνητικό πρόσημο ως προς τα έσοδα της αγοράς. Ειδικά η κατηγορία των αλκοολούχων, που αναπτύχθηκε λόγω της πανδημίας, θα έβλεπε την αξία των πωλήσεών της να μειώνεται κατά 8,3%, τα αναψυκτικά κατά 3,9% και τα γαλακτοκομικά κατά 3%. Ωστόσο, τα συσκευασμένα τρόφιμα θα παρέμεναν σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας αύξηση 3%, καθώς αφενός στους καταναλωτές έχουν μείνει κάποιες συνήθειες, αφετέρου η πανδημία δεν θα τελείωνε ολοκληρωτικά.

Τι αλλάζει με την επίδραση του πληθωρισμού
Η IRI Hellas έτρεξε ένα σενάριο με αύξηση τιμών της τάξεως του 3%, εξετάζοντας το πώς θα επιδρούσε στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ.

Η επίδραση σε αυτό το σενάριο θα ήταν μεγάλη, καθώς τα FMCGs ευρύτερα θα γύριζαν σε θετικό πρόσημο, στο +0,8%, με τα τρόφιμα-αναψυκτικά να οδηγούνται στο +1,1% και τα είδη νοικοκυριού στο +2,4%, ενώ τα είδη υγείας και ομορφιάς θα έπεφταν ακόμα περισσότερο, κατά 2,8%. Στις επιμέρους υποκατηγορίες τροφίμων-αναψυκτικών, η μείωση των πωλήσεων θα μετριαζόταν για αλκοολούχα, αναψυκτικά και γαλακτοκομικά, ενώ η αύξηση των πωλήσων των συσκευασμένων θα έφτανε το 4,3%. Ωστόσο, ακόμα και η πρόβλεψη για αύξηση του πληθωρισμού κατά 3% μοιάζει πολύ αισιόδοξη, με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος να κάνουν λόγο ακόμα και για πληθωρισμό 7% στο σύνολο της χρονιάς, στο δυσμενές σενάριο. Η IRI Hellas έτρεξε ένα επιπλέον σενάριο αύξησης των τιμών κατά 5%, στο οποίο οι πωλήσεις των FMCGs αυξάνονται κατά 1,6%, με τα τρόφιμα-αναψυκτικά στο +1,8% και τα είδη νοικοκυριού στο +5,4%. Και σε αυτό το σενάριο, οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών και γαλακτοκομικών θα κινούνταν πτωτικά, ενώ αυτές των συσκευασμένων θα έφταναν το +5%.

Μεγαλώνει το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας
Η κ. Κατσίπη στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση των private label προϊόντων, επισημαίνοντας πως η πρώτη αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά που έχει διαπιστωθεί ήδη κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2022 είναι ότι το κομμάτι της ιδιωτικής ετικέτας αλλάζει, μεγαλώνει και ήδη τρέχει με +1,7%, έχοντας φτάσει σε ένα μερίδιο 15,7%.

Και παρότι στην Ελλάδα η διείσδυση της ιδιωτικής ετικέτας είναι σχετικά χαμηλή, με το υψηλότερο μερίδιό της να καταγράφεται το 2014 (19%), η τάση στον υπόλοιπο κόσμο είναι τα τελευταία χρόνια αρκετά ευνοϊκή για το private label, που παγκοσμίως αποσπά μερίδιο 16,5%, καταγράφοντας πολύ μεγαλύτερα ποσοστά σε χώρες όπως η Πορτογαλία (45%) και η Ισπανία (44%).

«Οι λιανέμποροι διαχειρίζονται πλέον μπράντες, έχουν μάθει να παίζουν σε δυνατές κατηγορίες, ταχυκίνητες κατηγορίες, έχουν μάθει να έχουν καινοτομία και επίσης έχουν μάθει να πιάνουν τα μηνύματα της αγοράς και να ανταγωνίζονται πάρα πολύ έξυπνα τα επώνυμα προϊόντα», σημείωσε η κ. Κατσίπη, προσθέτοντας:

«Νομίζουμε ότι τα private label δεν είναι προϊόντα τα οποία ανταγωνιζόμαστε ευθέως, γιατί δεν είναι έντονα στην κατηγορία μας. Η έρευνα λοιπόν δείχνει ότι οι καταναλωτές παγκόσμια νιώθουν πως το 58% αυτών είναι το ίδιο καινοτόμα, έχουν τη ίδια ποιότητα, τα εμπιστεύονται, κάνουν πράξη αυτό που υπόσχονται, έχουν καλό ίματζ, έχουν διαθεσιμότητα, έχουν καλή θέση στο ράφι και τα βρίσκουν και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Delivery Hero: Πώς πήρε το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το deal με τον όμιλο Μούχαλη

Την έγκριση της εξαγοράς των εταιρειών Άλφα Διανομές ΑΕ, INKAT SA, Delivery ΙΚΕ και e-table ΙΚΕ του ομίλου Μούχαλη από την Delivery Hero αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, αποδεχόμενη τις δεσμεύσεις στις οποίες προέβη η Delivery Hero προκειμένου να μην προκληθούν στρεβλώσεις ως προς τον ανταγωνισμό.

Στις αρχές του Φεβρουαρίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε εγείρει αμφιβολίες για το deal κατά την προκαταρκτική αξιολόγηση της συγκέντρωσης, κρίνοντας ότι προκύπτουν ενδεχόμενες συσπειρωτικές επιπτώσεις μη συντονισμένης συμπεριφοράς από το συνδυασμό των σημαντικών δραστηριοτήτων της νέας οντότητας στην αγορά επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πραγματοποίηση διαδικτυακών υπηρεσιών κρατήσεων σε εστιατόρια μέσω της πλατφόρμας e-table και στην αγορά επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πώληση έτοιμου φαγητού μέσω της πλατφόρμας e-food.

Για την αποκατάσταση των ανησυχιών αυτών, η Delivery Hero ανέλαβε τις ακόλουθες δεσμεύσεις:

  • Η Delivery Hero (ιδίως μέσω του efood) ανεπιφύλακτα αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην δεσμεύει (tying) τις υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για πώληση έτοιμου φαγητού με τις υπηρεσίες διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια, όταν απευθύνεται σε επαγγελματίες πελάτες/εστιατόρια, στην ελληνική επικράτεια. Οι τελευταίοι θα είναι ελεύθεροι να αγοράζουν καθεμία από τις υπηρεσίες ξεχωριστά. Επίσης, η εταιρεία ανεπιφύλακτα αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην παρέχει σε επιχειρηματίες πελάτες/εστιατόρια ειδικές εκπτώσεις ή/και να μην χρεώνει μειωμένες προμήθειες/αμοιβές στην ελληνική επικράτεια, όταν οι εν λόγω πελάτες/εστιατόρια αγοράζουν τόσο υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για πώληση έτοιμου φαγητού (ιδίως από την πλατφόρμα efood) όσο και υπηρεσίες διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια (είτε μέσω της πλατφόρμας efood, σε περίπτωση που το e-table εμφανίζεται σε αυτή, είτε απευθείας από το e-table).
  • Επιπρόσθετα η Delivery Hero δεσμεύεται να λάβει μέτρα ώστε να μην χρησιμοποιεί τα δεδομένα των τελικών χρηστών της πλατφόρμας του efood ώστε να εφαρμόζει στρατηγικές εξατομικευμένων προωθητικών υπηρεσιών για τις υπηρεσίες του e-table και αντιστρόφως, παρά μόνο εάν έχει προηγουμένως λάβει έγκριση από τους τελικούς χρήστες για τη λήψη εξατομικευμένων επικοινωνιών διαφήμισης και μάρκετινγκ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Η τήρηση των δεσμεύσεων της εταιρείας θα ελέγχεται από ειδικά διορισμένο εντολοδόχο. Η Delivery Hero αναλαμβάνει τις δεσμεύσεις για δύο έτη από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ενώ κατά τη λήξη του δεύτερου έτους ισχύος των δεσμεύσεων, θα εξεταστεί με βάση ποσοτικά στοιχεία που θα υποβληθούν στον εντολοδόχο η επέκταση των δεσμεύσεων για ένα ακόμη έτος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Τι θα ψήνει στο εργοστάσιο που ετοιμάζει στη Λάρισα η Βιολάντα

Στις διατάξεις του αναπτυξιακού
νόμου εντάχθηκε πρόσφατα η επένδυση της Βιολάντα που αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής μπισκότων στη Λάρισα, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 1.965.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, η εταιρεία θα λάβει για την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου ενίσχυση ύψους 884.250 ευρώ, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης (1.418.840 ευρώ) αφορά στην απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού και τεχνικών εγκαταστάσεων της νέας μονάδας στη ΒΙΠΕ Λάρισας, ενώ το κόστος των κτιριακών εγκαταστάσεων και των έργων διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου ανέρχεται στα 500.000 ευρώ περίπου. Σύμφωνα με το πλάνο της τρικαλινής επιχείρησης, όταν το εργοστάσιο ξεκινήσει τη λειτουργία του θα μπορεί να παράγει τα εξής προϊόντα:

  • Μπισκότα γεμιστά (δυναμικότητα: 150.000 κιλά ανά έτος)
  • Μπισκότα πτι μπερ (δυναμικότητα: 132.400 κιλά ανά έτος)
  • Crackers (δυναμικότητα: 100.000 κιλά ανά έτος)
  • Μπισκότα Μιράντα (δυναμικότητα: 200.000 κιλά ανά έτος)
  • Μπισκότα digestive (δυναμικότητα: 100.000 κιλά ανά έτος).

Σημειώνεται ότι το κεντρικό εργοστάσιο της Βιολάντα βρίσκεται στα Τρίκαλα, με δυναμικότητα παραγωγής άνω των 15.000 τόνων μπισκότων, δημητριακών και γεμιστής γκοφρέτας ετησίως, ενώ διαθέτει επίσης κέντρα διανομής σε Αθήνα (1.400 παλετοθέσεις) και Θεσσαλονίκη (1.500 παλετοθέσεις), επιπλέον του κέντρου διανομής που λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεών της στα Τρίκαλα, χωρητικότητας 3.200 παλετοθέσεων. Επιπλέον, η εταιρεία έχει επενδύσει στο εργοστάσιο της συνδεδεμένης εταιρείας Baker, επίσης στα Τρίκαλα, επένδυση η οποία ολοκληρώθηκε το 2017 με αντικείμενο τη δημιουργία καθετοποιημένης γραμμής παραγωγής μπισκότων και σνακ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter