Σε πλειστηριασμό το ακίνητο του Καρούζου που στεγάζει τον Σκλαβενίτη στο Σταθμό Λαρίσης

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό πρόκειται να βγει την Τετάρτη 11 Μαΐου το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται μεταξύ άλλων το κατάστημα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Σκλαβενίτης στον Σταθμό Λαρίσης, επί των οδών Φιλαδελφείας και Σάμου. Επισπεύδουσα τον πλειστηριασμό είναι η Alpha Bank, για οφειλές της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ακινήτου, «Larissis Station SA», ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 8,75 εκατομμύρια ευρώ.

Το ακίνητο, που έχει κατασκευαστεί σε οικόπεδο επιφάνειας 2.717,36 τ.μ., αποτελείται συγκεκριμένα από έξι υπόγεια συνολικής επιφάνειας 12.743,68 τ.μ. με ποσοστό συνιδιοκτησίας 50/1000, κατάστημα που εκτείνεται σε β’ υπόγειο επιφανείας 713,93 τ.μ., α’ υπόγειο επιφανείας 1.420,10τ.μ. και ισόγειο επιφανείας 1.483,08 τ.μ. (ήτοι συνολικής επιφανείας 3.617,11τ.μ.), σε ποσοστό συνιδιοκτησίας 295/1000, κατάστημα που εκτείνεται στο ισόγειο και στους τέσσερις από πάνω ορόφους, συνολικής επιφανείας 6.579,59 τ.μ. με ποσοστό συνιδιοκτησίας 621/1000, και κατάστημα στον πέμπτο όροφο επιφανείας 820,66 τ.μ., με ποσοστό συνιδιοκτησίας 30/1000.

Η «ακέφαλη» εταιρεία και τα πήγαινε-έλα των καταστημάτων
Η οφειλέτρια εταιρεία Larissis Station SA (παλαιότερα ονομαζόταν Karouzos Station) είναι μία ακόμα εταιρεία του άλλοτε κραταιού ομίλου Καρούζου που βλέπει ένα ακίνητό της να βγαίνει σε πλειστηριασμό για χρέη. H εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 και εμφανίζεται ακόμα να είναι ενεργή, αλλά «ακέφαλη», αφού από τον Οκτώβριο του 2015 φαίνεται να έχει παραιτηθεί από τα καθήκοντά της ως προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας η Ρεβέκκα Σκαφτούρα, σύζυγος του Γιάννη Καρούζου.

Το κτίριο είχε κατασκευαστεί τα τέλη της δεκαετίας του 2010 για λογαριασμό της Karouzos Station, με την ΤΕΡΝΑ να αναλαμβάνει τη γενική εργολαβία και τους Αντώνη Ηλιόπουλο και Νίκο Βλαχόπουλο την αρχιτεκτονική μελέτη.

Εκεί στεγάστηκαν ταυτόχρονα ένα μεγάλο κατάστημα Carrefour και ένα ακόμα κατάστημα της αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών Saturn. Μετά την αποχώρηση της Saturn από την Ελλάδα έμεινε μόνο το κατάστημα Carrefour, το οποίο μετά την αποχώρηση της Carrefour και την εξαγορά των καταστημάτων της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης, «ντύθηκε» με τα χρώματα του Σκλαβενίτη και λειτουργεί έκτοτε υπό αυτό το καθεστώς.

Karouzos Kalamakiou και Karouzos Marathonos
Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2020 είχε βγει σε πλειστηριασμό, με επισπεύδουσα την ΑΑΔΕ, το ακίνητο της Karouzos Kalamakiou επί της οδού Καλαμακίου, το οποίο στεγάζει κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3,38 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πιο πρόσφατα βγήκε στο σφυρί ένα εμπορικό κέντρο στο Γέρακα, ιδιοκτησίας της Karouzos Marathonos, το οποίο κατακυρώθηκε έναντι 10.200.001 ευρώ, τιμή κατά ένα ευρώ μεγαλύτερη από την τιμή πρώτης προσφοράς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ενισχυμένοι το 2021 οι τρεις «μεγάλοι» των σούπερ μάρκετ, χαμένοι οι «μεσαίοι»

Κερδισμένες βγήκαν αθροιστικά το 2021 οι τρεις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης) σε επίπεδο πωλήσεων, σε αντίθεση με τις τρεις επόμενες σε μέγεθος αλυσίδες (my Market, Γαλαξίας, Μασούτης), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο χθεσινό Shopper Trends online event της NielsenIQ. Ειδικότερα, οι τρεις πρώτοι retailers της αγοράς είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται σε αξία κατά 1,5% αθροιστικά σε σχέση με το 2020, αυξάνοντας το αθροιστικό τους μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις του κλάδου σε αξία από το 64,6% στο 64,9%. Αυτό το 0,3% που κέρδισαν οι τρεις αυτές αλυσίδες, το έχασαν οι τρεις επόμενες σε μέγεθος, οι οποίες το 2021 είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται αθροιστικά κατά 0,6% και το μερίδιό τους να υποχωρεί στο 21,1%, ενώ το μερίδιο των υπολοίπων παικτών της αγοράς παρέμεινε αμετάβλητο στο 13,9%.

Έτρεξαν με +8,1% το 2021 τα hypermarkets
Το ρόλο της σε αυτήν την ενδυνάμωση των τριών πρώτων αλυσίδων εκτιμάται ότι διαδραμάτισε η υπάρχουσα τάση που ευνοεί τις υπεραγορές, καθώς μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οι καταναλωτές φαίνονται να προτιμούν τα πιο ευρύχωρα καταστήματα, όπου βρίσκουν περισσότερα προϊόντα και σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Η τάση αυτή εκδηλώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, με τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων το 2021 στην κατηγορία των hypermarkets (+8,1%), όταν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ αναπτύχθηκαν με +1%, ενώ τα μικρά σούπερ μάρκετ υποχώρησαν κατά 1%. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος και Lidl διαθέτουν τέτοια μεγάλα καταστήματα, και έτσι ωφελήθηκαν από την τάση αυτή.

Πού πηγαίνουν αυτοι που δοκιμάζουν νέα καταστήματα
Ενδιαφέρον είναι σε αυτό το πλαίσιο και το στοιχείο που προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνας Shopper Insights, στο ερώτημα για το αν οι καταναλωτές επισκέφθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο κάποιο νέο ή διαφορετικό κατάστημα σούπερ μάρκετ από αυτό που προτιμούν συνήθως.

Το ποσοστό αυτών που απάντησαν θετικά το 2018 και το 2019 ανερχόταν μόλις στο 4%, όμως το 2020, ως απόρροια της πανδημίας, εκτοξεύθηκε στο 29%, ποσοστό στο οποίο παρέμεινε και το 2021. Μεταξύ αυτών που επισκέφθηκαν ένα νέο ή διαφορετικό κατάστημα, τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης παρουσιάζουν οι Σκλαβενίτης και ΑΒ Βασιλόπουλος (20%) και ακολουθούν οι Lidl (16%), Μασούτης (14%), my Market (11%) και Κρητικός (10%).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ποιος είναι ο μέσος Έλληνας καταναλωτής

Το προφίλ του μέσου Έλληνα καταναλωτή σκιαγραφεί η έρευνα Shopper Insights που παρουσιάστηκε στο χθεσινό Shopper Trends online event της NielsenIQ.

Ειδικότερα, ο μέσος Έλληνας καταναλωτής είναι γυναίκα (ποσοστό 72%), ηλικίας 39 ετών, που ζει σε νοικοκυριό με τρία άτομα. Πραγματοποιεί μηνιαία δαπάνη για προϊόντα grocery ύψους 292 ευρώ, εκ των οποίων τα 135 ευρώ αφορούν σε φρέσκα τρόφιμα, ήτοι ποσοστό 46%. Το ποσοστό αυτό κινείται πτωτικά τα τελευταία χρόνια (το 2018 ανερχόταν σε 51%).

Επτά στους δέκα καταναλωτές κάνουν τα κύρια ψώνια τους από το σούπερ μάρκετ μία φορά την εβδομάδα, και οι μισοί πηγαίνουν για συμπληρωματικά ψώνια δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Το 32% επισκέπτεται δύο καταστήματα το μήνα και το 25% τρία καταστήματα, ενώ ένα ακόμα 25% ψωνίζει από ένα μόνο κατάστημα. Το ποσοστό αυτό έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2018, όταν ήταν μόλις στο 11%.

Παρότι το ποσοστό των καταναλωτών που δεν πηγαίνουν με λίστα στο σούπερ μάρκετ έχει υποχωρήσει από το 46% του 2019 στο 16% το 2021, αντίστοιχη αύξηση έχει παρατηρηθεί σε αυτούς που χρησιμοποιούν μεν λίστα, αλλά αγοράζουν και προϊόντα εκτός λίστας (από το 32% στο 57%).

O Έλληνας καταναλωτής ξέρει τις τιμές των προϊόντων που αγοράζει
Εννέα στους δέκα καταναλωτές αντιλαμβάνονται αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων (έναντι 72% το 2020). Αντιδρώντας σε αυτές τις αυξήσεις, το 60% των καταναλωτών αγοράζουν μόνο τα αναγκαία προϊόντα και περιορίζουν τις πολυτέλειες, το 52% αγοράζουν προϊόντα σε εκπτωτικές τιμές, το 28% επιλέγουν φθηνότερες μάρκες και το 27% αγοράζουν γενικά λιγότερα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 69% των καταναλωτών δηλώνουν ότι γνωρίζουν τις τιμές των περισσότερων ή και όλων των προϊόντων που αγοράζουν, και μπορούν να εντοπίσουν μία αλλαγή στην τιμή τους. Μεταξύ των προϊόντων για τα οποία οι καταναλωτές αναφέρουν ότι γνωρίζουν τις τιμές τους είναι οι βρεφικές τροφές, το γάλα και το ελαιόλαδο, ενώ αντίθετα λιγότεροι ξέρουν τις τιμές των αλμυρών σνακ και του φρέσκου κρέατος.

Λιγότερη προθυμία να πληρώσει κάτι παραπάνω για ποιότητα
Επίσης, για το 2021 καταγράφεται μία μειωμένη διάθεση από την πλευρά των καταναλωτών να πληρώσουν το «κάτι παραπάνω» για ένα πιο ποιοτικό προϊόν (44%, έναντι 49% το 2020 και 64% το 2019). Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι αρκετοί είναι εκείνοι που στρέφονται προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Στο ερώτημα «γιατί αγοράζετε private label προϊόντα;», το 75% των καταναλωτών απαντά ότι η ποιότητά τους είναι το ίδιο καλή με των επωνύμων, το 56% ότι είναι φθηνότερα από τα επώνυμα, ενώ το 46% επικαλείται το καλό value for money των προϊόντων αυτών.

Ισχυρή τάση για υγιεινές διατροφικές επιλογές
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν εξάλλου μία ισχυρή τάση για πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Το 62% των καταναλωτών δηλώνουν ότι προτιμούν να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά αντί για κρέας και το 54% αυτών αποφεύγουν φαγητά με πολλά λιπαρά, ενώ ένα 42% δηλώνει ότι δεν τρώει στιγμιαία γεύματα. Χαμηλότερο είναι το ποσοστό αυτών που αντικαθιστούν το κρέας ή τα γαλακτοκομικά με plant-based υποκατάστατα, όμως η τάση αυτή παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη, καθώς οι πωλήσεις plant-based ροφημάτων αυξήθηκαν το 2021 κατά 24% σε ετήσια βάση, ενώ τα plant-based γιαούρτια είδαν αύξηση 34% και τα plant-based τυριά αναπτύχθηκαν κατά 8,5%. Η διείσδυση των plant-based κρεατικών είναι σαφώς μικρότερη (2,5 εκατ. ευρώ σε αξία το 2021, όταν τα plant-based γαλακτοκομικά έφτασαν τα 38 εκατ. περίπου), όμως η ανάπτυξή τους είναι ταχύτατη: το 2021 οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 160% σε σχέση με το 2020.

Προτιμά τις εταιρείες που στηρίζουν τη δοκιμαζόμενη Ουκρανία
Τέλος, ένα αξιόλογο στοιχείο που προέκυψε από μία άλλη έρευνα της NielsenIQ (Consumer Outlook Greece) είναι ότι οι Έλληνες καταναλωτές σε ποσοστό 79% προτιμούν εταιρείες που στηρίζουν ανοιχτά την Ουκρανία έναντι της ρωσικής εισβολής, ενώ ένα 69% δηλώνουν ότι θα πλήρωναν περισσότερο για τα προϊόντα αυτών των εταιρειών. Μάλιστα, το 51% των καταναλωτών αναφέρουν ότι γνωρίζουν εταιρείες που έχουν αναλάβει τουλάχιστον μία δράση κατά του πολέμου στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων η Coca-Cola, η Lidl και η McDonald’s. Επιπλέον, ένα 48% των Ελλήνων καταναλωτών προτιμούν εταιρείες και μάρκες που αποσύρουν τις δραστηριότητές τους από την αγορά της Ρωσίας, και ένα 45% θα πλήρωνε περισσότερο για προϊόντα τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter