Χήτος ΑΒΕΕ: Σχεδιάζει να βάλει το ανθρακούχο νερό σε κουτάκια

Νέα γραμμή παραγωγής ανθρακούχου νερού σε συσκευασία αλουµινίου περιλαμβάνουν τα σχέδια της Χήτος ΑΒΕΕ για την περαιτέρω ανάπτυξη της μονάδας εμφιάλωσης της εταιρείας στο Περίβλεπτο Ιωαννίνων, σύμφωνα με την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της μονάδας, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από την αρμόδια διεύθυνση της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, με την απόφαση αυτή:

  • Τροποποιείται η θέση της εφεδρικής υδρογεώτρησης «Πηγή Ζαγόρι», η οποία θα εγκατασταθεί σε όµορο οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 4.017,16 τ.μ.
  • Μεταβάλλεται το µήκος αγωγού µεταφοράς νερού από την εν λόγω υδρογεώτρηση προς το δίκτυο παραγωγής της µονάδας από 57,31 µέτρα σε 109,4 µέτρα
  • Αντικαθίσταται η υφιστάµενη γραµµή παραγωγής µε δυνατότητα εµφιάλωσης πλαστικών φιαλών (PET) φυσικού μεταλλικού νερού 500ml («Γραµµή 1»), δυναµικότητας 28.000 φιαλών/ώρα, από νέα γραµµή παραγωγής µε δυνατότητα εµφιάλωσης πλαστικών φιαλών φυσικού μεταλλικού νερού 500ml δυναµικότητας 81.000 φιαλών/ώρα.
  • Καταργείται η γραµµή παραγωγής µε δυνατότητα εµφιάλωσης πλαστικών φιαλών (PET) Φυσικού Μεταλλικού Νερού 5 λίτρων («Γραµµή 4»), δυναµικότητας 1.000 φιαλών/ώρα.
  • Προστίθεται νέα γραµµή παραγωγής ανθρακούχου νερού σε συσκευασία αλουµινίου-can, χωρητικότητας 330ml και 500ml, µε συνολική παραγωγική δυναµικότητα 12.000 συσκευασιών αλουµινίου-can/ώρα
  • Η συνολική εγκατεστηµένη ισχύς της µονάδας αυξάνεται από 3.440,51
    σε 4.237,61 kW
  • Παρατείνεται ο χρόνος εκτέλεσης της αδειοδοτηµένης εφεδρικής γεώτρησης κατά 2 έτη.

Οι δύο επενδύσεις που μπήκαν στον αναπτυξιακό
Σημειώνεται ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου δύο επενδύσεις της Χήτος ΑΒΕΕ στη μονάδα της στη Βι.Πε. Ιωαννίνων. Τον Ιούλιο του 2021 είχε ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου το πλάνο της εταιρείας για την επέκταση δυναμικότητας κατά 8.000 λίτρα ανά ώρα της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής φυσικού μεταλλικού νερού σε γυάλινες φιάλες που διαθέτει, συνολικού επιλέξιμου κόστους 5.729.239,30 ευρώ, ενώ τον περασμένο μήνα εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της γενικής επιχειρηματικότητας το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης που αφορά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής πωμάτων και προ-φιαλιδίων, ώστε η εταιρία να καλύψει την αυξημένη ζήτηση των εργοστασίων εμφιάλωσης, με κύριο χαρακτηριστικό του επενδυτικού σχεδίου την αγορά και την εγκατάσταση νέου και σύγχρονου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.

Η επένδυση αυτή είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 2.995.337 ευρώ και η ενίσχυση που θα λάβει η εταιρεία για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 1.039.617,95 ευρώ με τη μορφή της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, ήτοι ποσοστό 35% επί του συνολικού επιλέξιμου κόστους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Μοντέλο Airbnb για efood, Wolt και Box, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Πρόσκληση προς τα υψηλόβαθμα στελέχη από τις πλατφόρμες efood, Wolt και Box προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει στενότερη η συνεργασία τους με την ΑΑΔΕ απηύθυνε ο διοικητής της Αρχής κ. Γιώργος Πιτσιλής.

Η αιτία για την πρόσκληση αυτή είναι ο προβληματισμός της ΑΑΔΕ από την μελέτη των τελευταίων στοιχείων των συνεχών ελέγχων, που έχει στη διάθεσή της η Αρχή, σχετικά με τη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων εστίασης κατά την παράδοση παραγγελιών, που γίνονται μέσω πλατφόρμες delivery. Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση συμφωνήθηκε η παροχή στοιχείων από τις πλατφόρμες προς την ΑΑΔΕ σε τριμηνιαία βάση.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν το σύνολο των συναλλαγών, που πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις Horeca μέσω από τις πλατφόρμες.

Με αυτόν τον τρόπο, θα πραγματοποιούνται συχνότερα και τακτικά – και όχι κατά περίπτωση – διασταυρώσεις μεταξύ των πραγματικών και των δηλωθεισών συναλλαγών, που πραγματοποιούν τα καταστήματα εστίασης μέσω των πλατφορμών, ώστε να διαπιστώνεται αν και πότε κόβουν αποδείξεις.

Επίσης, ο διοικητής της ΑΑΔΕ ζήτησε από τις πλατφόρμες να αναπτύξουν άμεσα πολιτικές ενημέρωσης των επιχειρήσεων, με τις οποίες συνεργάζονται, για την υποχρέωσή τους να εκδίδουν και να συνοδεύουν τις παραγγελίες με τα νόμιμα παραστατικά (αποδείξεις και όχι δελτία παραγγελίας). Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, στην ουσία, εφαρμόζει και εδώ το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας και παροχής στοιχείων από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού (Booking, Airbnb, Vrbo). Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, αναμένεται σύντομα το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τριμηνιαία χορήγηση στοιχείων από τις πλατφόρμες delivery.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Βρώσιμα έντομα, μέδουσες, φύκη, τεχνητό κρέας: Τι βάζει ο FAO στο… τραπέζι του μέλλοντος

Δεν είναι λίγοι εκείνοι (φυσικά πρόσωπα αλλά και φορείς) που βλέπουν με μεγάλο σκεπτικισμό τα «καμπανάκια» σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, που ηχούν όλο και συχνότερα, αφότου οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν στην Ουκρανία. Κάποιοι μιλούν για ρεαλιστικούς κινδύνους να λείψουν βασικά αγαθά διατροφής για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Κάποιοι – ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ- λένε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα δεν θα διαταραχθεί και πως θα υπάρχει επάρκεια τροφίμων, χωρίς αμφιβολία.

Εν μέσω αυτού του debate έρχεται η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (κοινώς γνωστή ως FAO) να αναδείξει νέες πηγές τροφίμων και πρώτων υλών αλλά και να εισάγει την τεχνολογία (νανοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, blockchain) ως σημαντικούς παράγοντες που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους σοβαρά οι policymakers ανά τον κόσμο καθώς πιθανόν να διαμορφώσουν το διαιτολόγιο του μέλλοντος.

Τα drivers και οι προκλήσεις
Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης όλο και μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του πληθυσμού της Γης, η αλλαγή των επιλογών των καταναλωτών και τα μεγάλα trends διατροφής (plant-based, flexitarians κ.ό.κ.) είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το τοπίο του food safety στο άμεσο μέλλον.

Επίσης, οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, όπως π.χ. η παραγωγή «τεχνητού» κρέατος από ζωικά κύτταρα, τα 3D printed τρόφιμα, η τεχνητή νοημοσύνη κ.ά. θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Στις προκλήσεις καταγράφεται, βέβαια, η διττή – και αλληλένδετη- κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή ακρίβεια, με βασικά είδη αγροδιατροφής να βρίσκονται σε έλλειψη ή να μπαίνει πλαφόν σε πολλές αγορές – και της Ελλάδας – ως προς την πώλησή τους.

Επιπλέον, πιο μακροπρόθεσμα, η έλλειψη κανονιστικού πλαισίου γύρω από την παραγωγή κάποιων κατηγοριών τροφίμων όπως τα τρόφιμα με πρωτεϊνες φυτικής βάσης (plant-based) ή από ζωικά κύτταρα, είναι μια πρόκληση που τονίζεται έντονα στην έκθεση “Thinking about the future of food safety – A foresight report”.

Αναγκαία η πλήρης διαφάνεια ως προς τις συνθήκες παραγωγής
Βασικό αίτημα του FAO στην παραγωγή των νέων ειδών τροφίμων είναι η πλήρης διαφάνεια ως προς τις συνθήκες παραγωγής τους.

Έχουν εντοπιστεί νέοι βιολογικοί και χημικοί μολυσματικοί παράγοντες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και τις συνεπαγόμενες αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες και τη θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει μεγάλες κατηγορίες πρώτων υλών, επισημαίνει ο FAO.

Τα πιθανά προβλήματα με έντομα και φύκια
Υπάρχουν περίπου 1.900 είδη βρώσιμων εντόμων (επίσημα χαρακτηρισμένα από τον FAO) και αποτελούν παραδοσιακό είδος διατροφής για περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χαμηλούς υδατάνθρακες και λίπη. Όμως, ο FAO εφιστά την προσοχή καθώς μπορεί να περιέχουν ισχυρά αλλεργιογόνα συστατικά ενώ εύκολα αλλοιώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα φύκη έχουν υψηλή διατροφική αξία και η παραγωγή και επεξεργασία τους ελάχιστο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Όμως, μπορεί να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα αλλά και υδράργυρο, επομένως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η προέλευσή τους.

Τα αυστηρά πρότυπα παραγωγής, η διαφάνεια ως προς την προέλευση και επεξεργασία, η σωστή συσκευασία αποτελούν, σύμφωνα με την έκθεση, δικλείδες διασφάλισης για τους καταναλωτές τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter