Δήλωση αποθεμάτων: Ποιους αφορά, πώς γίνεται και ποια είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Στον «αέρα» βρίσκεται από χθες η ιστοσελίδα https://supplies.businessportal.gr, μέσω της οποίας οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων καλούνται να υποβάλουν τα στοιχεία αποθεμάτων τους για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών. Η προθεσμία για την αρχική δήλωση των αποθεμάτων είναι έως και αύριο, Τετάρτη, ενώ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να επικαιροποιούν τη δήλωση των αποθεμάτων τους μία φορά τουλάχιστον κάθε πέντε εργάσιμες ημέρες. Οι κατηγορίες προϊόντων για τις οποίες πρέπει να υποβληθούν δηλώσεις αποθεμάτων είναι οι εξής:

  • Πρώτες ύλες λιπασμάτων
  • Λιπάσματα
  • Ζωοτροφές
  • Δημητριακά για ανθρώπινη κατανάλωση (σιτάρι και σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι, βρώμη, φαγόπυρο)
  • Άλευρα για ανθρώπινη κατανάλωση
  • Φυτικά έλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, φοινικέλαιο, σογιέλαιο, σησαμέλαιο)

Υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων είναι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, χονδρική και λιανική πώληση, μεσιτεία, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση των παραπάνω ειδών, εφόσον το απόθεμά τους ξεπερνά τα 10.000 κιλά δημητριακών, τα 200 κιλά αλεύρων ή τα 100 λίτρα φυτικών ελαίων. Υπόχρεες είναι και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εργαστήριο παρασκευής και έψησης άρτου για κάθε είδος αλεύρου, εφόσον το απόθεμα υπερβαίνει τα πεντακόσια κιλά και δεν μεταπωλούν το απόθεμα αυτό, ενώ τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις αποθεμάτων μόνο ως προς το ηλιέλαιο.

Η διαδικασία υποβολής
Οι υπόχρεοι συνδέονται με τη διαδικτυακή εφαρμογή με τη χρήση των κωδικών πρό-σβασης της επιχείρησης στο ΓΕΜΗ ή με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS. Πέρα από την ποσότητα των αποθεμάτων ανά είδος, οι υπόχρεοι δηλώνουν επιπλέον: τη χώρα προέλευσης (από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από τρίτη χώρα), την κατηγορία που ανήκει η επιχείρηση, τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και τη διεύθυνση του χώρου ή των χώρων αποθήκευσης των ειδών. Αν υπάρχουν περισσότερα του ενός σημεία αποθήκευσης των αποθεμάτων, η δήλωση γίνεται συγκεντρωτικά σε επίπεδο επιχείρησης, ενώ ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν περισσότερα από πέντε υποκαταστήματα, η δήλωση μπορεί να γίνεται συγκεντρωτικά σε επίπεδο επιχείρησης. Όσοι παραλείπουν να δηλώσουν τα αποθέματά τους εντός προθεσμίας, θεωρείται ότι έχουν κάνει δήλωση μηδενικού αποθέματος και μπορούν να υποβάλουν νεότερη δήλωση αποθεμάτων μόνο εφόσον έχει παρέλθει τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα από την πάροδο της προθεσμίας. Σημειωτέον ότι ενδεχόμενη αύξηση των αποθεμάτων από την τελευταία εμπρόθεσμη δήλωση θα πρέπει να τεκμηριώνεται πλήρως με νόμιμα φορολογικά παραστατικά.

Τα πρόστιμα
Για επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν με την υποχρεωτική δήλωση αποθεμάτων, προβλέπονται οι εξής κυρώσεις:
α) Κατάσχεση των μη δηλωθέντων αποθεμάτων των ελεγχόμενων ειδών.
β) Επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 1.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας έως 10.000 ευρώ, 1.000 έως 100.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας από 10.001 έως 500.000 ευρώ, και 100.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας μεγαλύτερης από 500.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα αποθέματα των ειδών που θα κατάσχονται σύμφωνα με τα παραπάνω θα μπορούν να διατίθενται για τη θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης ή την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού ή τη διενέργεια δράσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Κινητικότητα στην ελληνική βιομηχανία γάλακτος

Η πρόσφατη εξαγορά από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία του εμπορικού σήματος και του εργοστασίου της ΑΓΝΟ αποτελεί μια από τις πολλές εξελίξεις που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στον τομέα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, ο κλάδος, ο οποίος, μάλιστα, έκανε έντονη και την εμφάνιση του στις πρόσφατες εκθέσεις τροφίμων και ποτών, όπως η HORECA, η ΕΞΠΟΤΡΟΦ και η FOODEXPO, παρουσιάζει μια έντονη κινητικότητα, η οποία έχει την μορφή εξαγορών, επενδύσεων αλλά και συγκέντρωσης δυνάμεων στα χέρια ισχυρών επενδυτικών σχημάτων.

Επενδύσεις της Ελληνικά Γαλακτοκομεία σε Ελλάδα και Κύπρο
Στις πιό πρόσφατες εξελίξεις καταγράφεται αυτή των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, (Όλυμπος), η οποία μετά από πλειστηριασμό απέκτησε της έκταση 132.239 τετραγωνικών μέτρων στις περιοχές των δημοτικών κοινοτήτων Περιβολακίου, Λαγυνών και Καβαλλαρίου μαζί με τα κτίρια και τον εξοπλισμό (εργοστάσιο) και του κατοχυρωμένου εμπορικού σήματος ΑΓΝΟ και όλων των άλλων κατοχυρωμένων από την ΑΓΝΟ εμπορικών σημάτων, έναντι σε 7,75 εκατ. Ευρώ, περίπου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του FOODReporter η κίνηση αυτή έχει στόχο την κατάκτηση μιας καλής θέσης στην αγορά του παγωτού, κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, όπου η ΑΓΝΟ, πριν αναστείλει τις δραστηριότητες της εδώ και πάνω από μια δεκαετία, είχε ισχυρή θέση. Η κίνηση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία έρχεται μετά από την ανακοίνωση της κατασκευής του νέου εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο, μία επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ καθώς και από την ανακοίνωση των εγκαινίων του νέου εργοστασίου της ιστορικής εταιρείας παραγωγής αναψυκτικών Κλιάφας στα Τρίκαλα που έχει προγραμματισθεί για τις 9 Απριλίου. Σημειώνεται ότι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία έχει εξαγοράσει την Κλιάφας τον Φεβρουάριο του 2020.

Το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στην Ολλανδία
Η ΦΑΓΕ, έχει ήδη ανακοινώσει από τον περασμένο Νοέμβριο την δημιουργία ενός νέου εργοστασίου παραγωγής γιαουρτιού στην Ολλανδία. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 150 εκατ. Ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξήσει την παραγωγική ικανότητα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας κατά 40.000 τόνους ετησίως. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας θα ήταν έτοιμο στο β΄εξάμηνο του 2024, όμως με νεότερη ανακοίνωση της η ΦΑΓΕ ανέφερε ότι, τελικά το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει στο α΄εξάμηνο του 2025.

Συγκέντρωση δυνάμεων στην αγορά του γάλακτος
Περί τα μέσα του Φεβρουαρίου , η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της εταιρείας εισαγωγής γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων «Δανιήλ Σ Γκατένιο & Υιος ΑΕ» από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, η οποία ανήκει στο Fund CVC το οποίο ελέγχει και την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

Η απόκτηση από το επενδυτικό fund CVC και του ελέγχου της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, μετά την ΔΕΛΤΑ δημιουργεί νέες προοπτικές νέες προοπτικές και για τις δύο εταιρείες και αναμένεται να αναδιαμορφώσει το τοπίο στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας και να αλλάξει τους συσχετισμούς.

Άλλη μια σημαντική κίνηση ήταν αυτή του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος τον τελευταίο καιρό μονοπωλεί την επικαιρότητα μετά τη συμφωνία για την απόκτηση του 45% της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ και των βορειοελλαδικών εταιρειών Έδεσμα και Αμβροσία.

Τον περασμένο Ιούλιο ο κ. Θεοδωρόπουλος απέκτησε από κοινού με την οικογένεια Χατζάκου το 43% της ΜΕΒΓΑΛ, το οποίο ως τότε κατείχε η Vivartia. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, η απόκτηση, του 45% της ΙΟΝ σε συνδυασμό με τον έλεγχο του 21,5% της ΜΕΒΓΑΛ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο θα δώσει την δυνατότητα να εκτός από συνέργειες και κοινές επενδύσεις να επεκταθεί και σε άλλους καινοτόμους τομείς προϊόντων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Αποζημίωση 478 εκατ. ευρώ αξιώνουν από την Heineken η Carlsberg και η Βεργίνα

Αποζημίωση ύψους 478 εκατ. ευρώ απαιτούν από την Heineken Ολλανδίας η Carlsberg και η Ζυθοποιΐα Μακεδονίας – Θράκης, που παράγει την μπύρα Βεργίνα.

Οι δύο εταιρείες προσέφυγαν στα ολλανδικά δικαστήρια κατά της Heineken, καταγγέλλοντας την θυγατρική της, Αθηναϊκή Ζυθοποiία, για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης, για την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού της έχει επιβάλλει, ήδη, πρόστιμο από το 2015.

Από την πλευρά της η Heineken αναφέρεται μεν στις παραπάνω αξιώσεις των δυο ζυθοποιιών στην ετήσια οικονομική της κατάσταση, χωρίς όμως να προβαίνει και σε εκτίμηση για το ύψος του ποσού.

Μάλιστα, όπως τονίζει η Heineken, το ποσό δεν μπορεί να εκτιμηθεί, καθώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει προσφύγει και κατά του προστίμου που της επεβλήθη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ακόμη, υπό διερεύνηση είναι το θέμα του κατά πόσον τα ολλανδικά δικαστήρια μπορούν να αναλάβουν δικαιοδοσία για τις αξιώσεις αυτές, στον βαθμό που υποβάλλονται κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Σημειώνεται ότι η όλη υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των Κάτω Χωρών, καθώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Heineken έχουν ενστάσεις εναντίον αυτών των αξιώσεων.

Άλλωστε η Heineken και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζουν ότι δεν έχει διαπραχθεί παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης δεν έχει υποστεί ζημιά και υπέβαλε την αξίωσή της πολύ αργά.

Το χρονικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, την 1η Δεκεμβρίου του 2015, επέβαλε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρόστιμο ύψους 31,41 εκατ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Κατά της απόφασης η Αθηναϊκή Ζυθοποιία άσκησε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και αίτηση αναστολής εκτέλεσης.

Τον Ιούνιο του 2016, το Διοικητικό Εφετείο έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση και διέταξε την αναστολή της είσπραξης μέρους του ένδικου προστίμου, ποσού 8,39 εκατ. ευρώ, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της προσφυγής, και την αναστολή της είσπραξης έτερου μέρους του ένδικου προστίμου, ποσού 8,386 εκατ. ευρώ υπό τον όρο της κατάθεσης ισόποσης εγγυητικής επιστολής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για το υπόλοιπο ποσό των 14,677 εκατ. ευρώ το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση. Το ποσό αυτό καταβλήθηκε από την εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τον Ιανουάριο του 2017 το Διοικητικό Εφετείο περιόρισε το ύψος του επιβληθέντος προστίμου στο ποσό των 26,733 εκατ. ευρώ και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο το υπόλοιπο ποσό των 13,225 εκατ. ευρώ.

Κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία άσκησε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση αναιρέσεως, η οποία συζητήθηκε, στις 7 Σεπτεμβρίου 2020. Η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης προσέφυγε στην ολλανδική δικαιοσύνη τον Φεβρουάριο του 2017, ζητώντας αποζημίωση άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο του Άμστερνταμ τον Μάιο του 2018 απέρριψε την αγωγή, και η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης προσέφυγε στο Εφετείο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter