Damavand: Η νέα αύξηση πωλήσεων, οι επενδύσεις και ο «βραχνάς» του ενεργειακού κόστους

Σημαντική αύξηση τζίρου και κερδοφορίας κατέγραψε η Damavand στη διάρκεια της χρήσης 2020-21 (1η Ιουλίου 2020 – 30 Ιουνίου 2021), με τη διοίκηση της εταιρείας να αναμένει μάλιστα εκ νέου σημαντική αύξηση τζίρου και για την τρέχουσα χρήση, που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, το 82,2% των μετοχών της οποίας ανήκει στο fund Diorama, ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2020-21 διαμορφώθηκε στα 25,29 εκατ. ευρώ, έναντι 19,39 εκατ. ευρώ της χρήσης 2019-20, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 973.000 ευρώ, έναντι 273.000 ευρώ, με το περιθώριο κερδοφορίας μετά από φόρους να αυξάνεται από το 1,41% στο 3,83%.

Επενδύσεις 7,5 εκατ. ευρώ
Παράλληλα, στη διάρκεια της χρήσης 2020-21 η εταιρεία εκτέλεσε επενδυτικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 4.985.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται με επιχορήγηση 50% μέσω του Μέτρου 4.2.1, κατά 12,5% από ίδια κεφάλαια και κατά 37,5% από μεσοπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό. Οι επενδύσεις αφορούν την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή νέων προϊόντων (νέες γεμιστικές μηχανές και αποστειρωτές), την αγορά και διαμόρφωση αγροτεμαχίων για την υποδοχή της βιομηχανικής τομάτας, την ίδρυση νέας μονάδας ανασυσκευασίας προϊόντων με νέα κτίρια και μηχανολογικό εξοπλισμό, την εγκατάσταση και λειτουργία ειδικού λογισμικού παρακολούθησης της αποθήκης, την εγκατάσταση νέων παλετοθέσεων στην αποθήκη ετοίμων προϊόντων, την αγορά νέου εξοπλισμού τυποποίησης και συσκευασίας προϊόντων και στον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Η εταιρεία ολοκλήρωσε εντός της χρήσης το μεγαλύτερο μέρος του έργου.

Ταυτόχρονα προχώρησε στην υποβολή πρότασης στον αναπτυξιακό νόμο αξίας περίπου 2.500.000 εκατ. ευρώ, με την επενδυτική της πρόταση να έχει προεπιλεγεί. Το σχέδιο αφορά σε έργα ενίσχυσης του βιολογικού καθαρισμού, έργα εξοικονόμησης ενέργειας, τυποποίησης προϊόντων και εκσυγχρονισμού παραλαβής βιομηχανικής τομάτας. Ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει στην έναρξη πραγματοποίησης δαπανών του έργου με χρήση ιδίων κεφαλαίων, έχοντας ήδη δαπανήσει πάνω από 800.000 ευρώ.

Πάνω από το +15% οι φετινές πωλήσεις
Όσον αφορά στην τρέχουσα χρήση, σύμφωνα με τη διοίκηση της Damavand, η εταιρεία κινείται με ρυθμό αύξησης των πωλήσεων της κατά ποσοστό άνω του 15% σε σχέση με τη χρήση 2020-21, ενώ διατηρεί και αυξάνει τα συμβόλαια τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό. Η εταιρεία κατά την χρήση 2021-2022 παρέλαβε και επεξεργάστηκε όγκο τομάτας αυξημένο κατά 5% περίπου σε σχέση με τη χρήση 2020-2021.

Οι επιπτώσεις από το αυξημένο ενεργειακό κόστος
Ως αποτέλεσμα της τεράστιας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, της απολιγνιτοποίησης και των διαταραχών που προκάλεσε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα, η εταιρεία αντιμετώπισε από την έναρξη της χρήσης 2021-22 μεγάλες αυξήσεις στο κόστος ηλεκτρισμού και στο κόστος υγραερίου, δευτερογενείς αυξήσεις σε υλικά συσκευασίας και λοιπές πρώτες ύλες ενώ είναι αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις αυτών στην καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας για την εισκόμιση της χρήσης 2022-2023. Ειδικότερα, το ενεργειακό κόστος και το κόστος αγροεφοδίων σε συνδυασμό με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας άλλων καλλιεργειών και την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν πιέσεις περιορισμού της καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία πέτυχε μικρές αυξήσεις στις τιμές πώλησης των προϊόντων της για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ επιδιώκει με στοχευμένες επενδύσεις και ενίσχυση της οργάνωσης της, για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για τη χρήση 2021-2022 εκτιμάται σημαντικά αυξημένος σε σχέση με την χρήση 2020-2021. Το EBITDA της χρήσης 2021-2022 αναμένεται να έχει σημαντική μείωση σε σύγκριση με την χρήση 2020-2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Προς επικύρωση το σχέδιο εξυγίανσης της Μπουτάρης

Στην τελική ευθεία προς το σχέδιο εξυγίανσης της Μπουτάρης οδηγεί η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Premia Properties και των εταιρειών οινοποιΐας Ι. Μπουτάρης και Υιός ΑΕ και της εισηγμένης Ι.Μπουτάρης και Υιός Συμμετοχών και Επενδύσεων καθώς και των πιστωτών των εταιρειών.

Η συμφωνία επετεύχθη λίγες ώρες μετά την κατάθεση σχετικών αιτημάτων στο αρμόδιο Πρωτοδικείο Βέροιας που ασχολείται με την υπόθεση, από πλευράς των ενδιαφερομένων εταιρειών και συγκεκριμένα της εισηγμένης Premia Properties ΑΕΕΑΠ και της Ελληνικά Οινοποιεία η οποία είναι συμφερόντων της σουηδικής Sterner Stenhus, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Premia.

Η πρώτη εταιρεία ενδιαφέρεται για τα ακίνητα ενώ η δεύτερη για την οινοποιητική δραστηριότητα της Ιωάννης Μπουτάρης και Υιός.

Η απόφαση τελεί ακόμη υπό την αίρεση επικύρωσης από το Πρωτοδικείο Βέροιας.

Χρέη 74 εκατ. ευρώ
Σημειώνεται ότι η εταιρεία Μπουτάρης, της οποίας η μετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται υπό καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης από τον Οκτώβριο του 2018, παραμένει προβληματική, με χρέη τα οποία ανέρχονται σε 74 εκατ. ευρώ , περίπου, από τα οποία τα 35 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τράπεζες , τα 20 εκατ. ευρώ οφειλές προς το Δημόσιο και τα υπόλοιπα οφειλές προς εργαζόμενους, προμηθευτές κλπ.

Μετά και το «πράσινο φως» από την γενική συνέλευση των μετόχων που έγινε στις 25 Φεβρουαρίου και την τελική συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων και της Μπουτάρης που έγινε τρείς ημέρες αργότερα άνοιξε ο δρόμος για την δημιουργία μιας νέας εταιρείας από ένα κονσόρτσιουμ με ελληνικά και σουηδικά funds, στην οποία θα περάσει ο τομέας της οινοποιητικής δραστηριότητας.

Η πρόταση εξυγίανσης
Όπως αναφέρει η συμφωνία αλλά και τα σχετικά τα αιτήματα, η πρότασή της Premia Properties και των Ελληνικών Οινοποιείων προβλέπει «κούρεμα» των συνολικών απαιτήσεων κατά 70%.
Οι δύο εταιρείες προτείνουν να καταβάλουν το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, αποπληρώνοντας πλήρως τις απομειωμένες απαιτήσεις τραπεζών και δημοσίου, διατηρώντας παράλληλα όλους τους εργαζομένους.

Το όλο εγχείρημα είναι μια προσπάθεια εξυγίανσης και διάσωσης της εταιρείας Μπουτάρης, καθώς προβλέπεται συγκεκεριμένο πρόγραμμα επενδύσεων στον οινοποιητικό τομέα.

Παράλληλα, η Premia Properties με βάση την πρόταση που κατατέθηκε θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας, η οποία κατέχει 600 στρέμματα αμπελώνων, σε Σαντορίνη και Κρήτη, κτίρια γραφείων σε Πικέρμι, Θεσσαλονίκη και αλλού, συνολικής επιφάνειας 28.000 τ.μ., καθώς και 5 οινοποιεία. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό ορισμένα από τα ακίνητα αυτά, η Premia Properties σχεδιάζει να τα αξιοποιήσει και τουριστικά.

Σημειώνεται ότι μια παρόμοια προσπάθεια εξυγίανσης του δανεισμού της εταιρείας είχε επιχειρηθεί και το 2017, σε συμφωνία με τις παραπάνω πιστώτριες τράπεζες. Τελικά το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε, καθώς δεν τηρήθηκαν ορισμένοι όροι της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα, η πώληση της θυγατρικής και του οινοποιείου με ιδιόκτητο αμπελώνα που διατηρεί ο όμιλος Μπουτάρη στη Νότια Γαλλία. Βέβαια, το σχέδιο που απέτυχε δεν προέβλεπε ούτε «κούρεμα» των δανειακών οφειλών ούτε άλλες διευκολύνσεις, παρά μόνο μια περίοδο χάριτος ενός έτους, όπου η εταιρεία θα έπρεπε να καταβάλει μόνο τόκους και φυσικά τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του δανεισμού. Εκτός από την προσπάθεια αυτή υπήρξαν και άλλες συζητήσεις στο διάστημα από το 2017 και μετά, με άλλα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα που όμως ούτε αυτές ευοδώθηκαν, λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ideal Holdings: Αλματώδης ανάπτυξη για Astir Vitogiannis και Three Cents

Έντονα ανοδικά κινήθηκαν το 2021 τα pro forma οικονομικά μεγέθη της εταιρείας κατασκευής και εμπορίας μεταλλικών πωμάτων Astir Vitogiannis και της εταιρείας εμπορίας και προώθησης ανθρακούχων αναψυκτικών Three Cents, που αμφότερες ανήκουν στον όμιλο Ideal Holdings.

Όσον αφορά στην Astir Vitogiannis, οι πωλήσεις της το 2021 αυξήθηκαν κατά 39% σε σχέση με το 2020, φτάνοντας τα 29,41 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή της κερδοφορία σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 5,3 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά την εφοδιαστική αλυσίδα, η δυνατότητα της εταιρείας να καλύψει την ζήτηση η οποία προέκυψε από την αδυναμία ανταγωνιστικών εταιρειών να προμηθεύσουν αντίστοιχα προϊόντα οδήγησε στην σημαντική αυτή αύξηση. Αντίστοιχες αυξητικές τάσεις για το κόστος αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, της αύξησης του πληθωρισμού και της συνεχιζόμενης διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους.

Η εταιρεία προσδοκά περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων το 2022. Ως προς την Three Cents, οι πωλήσεις αυξήθηκαν το 2021 κατά 54%, στα 7,73 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ, έναντι 233.000 ευρώ το 2020, παρά την αρνητική επίδραση της αναστολής της λειτουργίας των μπαρ, των καταστημάτων εστίασης και των ξενοδοχείων λόγω της πανδημίας. Η εταιρεία ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 προέβη σε ενέργειες με στόχο να αυξήσει την παρουσία της και στα καταστήματα λιανικής, και πλέον οι πωλήσεις στο κανάλι της λιανικής έχουν αρχίσει να ενισχύονται και να αυξάνονται ως ποσοστό επί του συνόλου των πωλήσεων της. Οι στρατηγικοί στόχοι για το 2022 περιλαμβάνουν περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της και επέκταση και σε νέες αγορές, καθώς το 37% των πωλήσεων της πραγματοποιείται στο εξωτερικό.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter