Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία βάζουν τέλος στο «σίριαλ» της Αγνό

Οκτώ χρόνια μετά την πτώχευσή της, και αφού μεσολάβησαν αρκετοί άγονοι πλειστηριασμοί, η ιστορική γαλακτοβιομηχανία Αγνό… παίρνει και πάλι μπρος, με κινητήρια δύναμη τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Στον χθεσινό πλειστηριασμό που διενεργήθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ο μοναδικός ενδιαφερόμενος, και με προσφορά ύψους 7,7 εκατομμυρίων ευρώ αποκτά… ό,τι έχει μείνει από την πάλαι ποτέ κραταιά Αγνό. Συγκεκριμένα, αποκτά τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας στον Λαγκαδά, σε αγροτεμάχιο έκτασης άνω των 132.000 τ.μ., μαζί με τα κτίρια και τον εξοπλισμό, το κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα Αγνό, καθώς και όλα τα άλλα κατοχυρωμένα από την Αγνό εμπορικά σήματα, όπως το σοκολατούχο γάλα «Αγνό Choco Milk».

Μιχάλης Σαράντης, διευθύνων σύμβουλος, Ελληνικά Γαλακτοκομεία

Η περιπέτεια των πλειστηριασμών
Ο δρόμος προς την αναβίωση των εγκαταστάσεων της Αγνό ήταν μακρύς και με πολλές στροφές. Η συνεταιριστική βιομηχανία, που ξεκίνησε τις δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη το 1950 ως η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στην Βόρεια Ελλάδα και εξαγοράστηκε το 2003 από την Κολιός, το 2013 σταμάτησε κάθε παραγωγική δραστηριότητα και το 2014 πτώχευσε, απολύοντας 375 εργαζόμενους. Έκτοτε οι εγκαταστάσεις της στον Λαγκαδά παραμένουν σε αχρηστία.

Παρότι διενεργήθηκαν αρκετοί πλειστηριασμοί τα τελευταία χρόνια για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Αγνό, κηρύχθηκαν άγονοι, καθώς παρά τις κατά καιρούς φήμες που κυκλοφορούσαν περί ενδιαφερόμενων επενδυτών (άλλοτε εγχώριων και άλλοτε ξένων), δεν εκδηλώθηκε ποτέ στην πράξη κάποιο τέτοιο επενδυτικό ενδιαφέρον με τη μορφή προσφοράς.
Σε αυτό βέβαια έπαιξε το ρόλο της η υψηλή τιμή στην οποία προσφέρονταν αρχικά, καθώς το 2017 το ελάχιστο τίμημα είχε οριστεί σε 18,3 εκατομμύρια ευρώ, ύψος μάλλον απαγορευτικό για κάθε επίδοξο επενδυτή. Σταδιακά το ελάχιστο τίμημα έπεφτε, όμως και πάλι προσφορές δεν υπήρχαν, μέχρι που φτάσαμε στη χθεσινή διαδικασία, όπου το ελάχιστο τίμημα των 7,7 εκατομμυρίων ευρώ προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, που έκαναν την κίνησή τους και πλέον αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας, κυρίως όσον αφορά στο ποια είναι τα σχέδιά της για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Αγνό.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ΦΑΓΕ: Η αύξηση των τιμών του γάλακτος «ροκάνισε» τα κέρδη – Παράταση για το νέο εργοστάσιο στην Ολλανδία

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 και όχι στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει παραγωγικά το νέο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στην Ολλανδία, στο επιχειρηματικό πάρκο Riegmeer Hoogeveen.

Όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας πρόκειται για μια επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 250 νέες θέσεις εργασίας και θα προσθέσει στην παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας 40.000 τόνους γιαουρτιού ετησίως.

Η γαλακτοβιομηχανία έκλεισε το 2021 με μικρή άνοδο στις πωλήσεις αλλά σημαντική μείωση της κερδοφορίας της, λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές παραγωγού.

Τα οικονομικά μεγέθη
Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 535,6 εκατ. δολάρια, ενισχυμένες κατά 2,7% σε σύγκριση με το 2020. Αν και ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3,4%, μειώθηκε κατά 2,4% η μέση καθαρή τιμή πώλησης των προϊόντων της εταιρείας.

Τα μικτά κέρδη υποχώρησαν κατά 10% και διαμορφώθηκαν σε 191,2 εκατ. δολάρια, εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση της τιμής της βασικής πρώτης ύλης που είναι το γάλα.

Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 37,1%, στα 44,5 εκατ. δολάρια, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε μόλις 16,3 εκατ. δολάρια έναντι 55,5 εκατ. δολαρίων το 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε 15,8 εκατ. δολάρια από 43,3 εκατ. δολάρια το 2020. Πέραν των παραπάνω αποφάσεων, η εταιρεία, προκειμένου να διατηρήσει την κερδοφορία της έχει προχωρήσει και στη διακοπή της παραγωγής προϊόντων με χαμηλά περιθώρια κέρδους.

Διατήρηση της ηγετικής θέσης στην ελληνική αγορά
Οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ υποχώρησαν το 2021 κατά 1,4% σε αξία και αυξήθηκαν οριακά σε όγκο κατά 0,8%. Σύμφωνα με στοιχεία της IRI που επικαλείται η ΦΑΓΕ στην οικονομική της έκθεση, έχει ηγετικό μερίδιο στην κατηγορία του στραγγιστού γιαουρτιού στις ΗΠΑ (29% μερίδιο ως προς την αξία πωλήσεων), ενώ έχει το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο (4,6%) στο σύνολο της κατηγορίας του γιαουρτιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η διοίκηση της ΦΑΓΕ, στην ελληνική αγορά, η γαλακτοβιομηχανία διατηρεί την ηγετική της θέση με μερίδιο 24,3% σε όγκο και 23,8% σε αξία. Δεύτερος «παίκτης» στην αγορά ως προς τον όγκο πωλήσεων είναι η Κρι – Κρι με μερίδιο 15,1%, ενώ τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με μερίδιο 13,5%. Ως προς την αξία πωλήσεων τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Vivartia με μερίδιο 16,1% και η Κρι – Κρι την τρίτη θέση με μερίδιο 15%.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στην ελληνική αγορά αυξήθηκαν το 2021 σε σύγκριση με το 2020 κατά 0,8% σε αξία και κατά 2,2% σε όγκο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

ΚΕΟΣΟΕ: Για πρώτη φορά η μπύρα εκθρονίζει το κρασί στη Γαλλία

Την διεθνή τάση της αύξησης των πωλήσεων της μπύρας και άλλων ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή καθόλου αλκοόλ ακόμη και σε χώρες όπου το κρασί θεωρείται ως εθνικό προϊόν, με ρεκόρ κατανάλωσης, σκιαγραφεί έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία τον περασμένο Δεκέμβριο, στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν από τον Κλαδικό Εθνικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Όπως αναφέρει σχετικά ο Συνεταιρισμός, για πρώτη φορά, η μπύρα παίρνει την πρώτη θέση ως το αγαπημένο αλκοολούχο ποτό των Γάλλων, κάνοντας αναφορά στον Sylvain Dadé, συνιδρυτή του πρακτορείου Sowine, ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη διαδικτυακά τον Δεκέμβριο του 2021 από την Dynata (με 1.015 άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών, που θεωρείται αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού με τη μέθοδο της ποσόστωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μπύρες κατατάσσονται μεταξύ των αγαπημένων αλκοολούχων ποτών για το 51% των ερωτηθέντων, όταν τα κρασιά πέφτουν στο 49%. Αν και η πτώση των κρασιών είναι μόνο μία μονάδα σε σύγκριση με την έρευνα του 2021, το άλμα στις μπύρες είναι σημαντικό: +12 μονάδες σε ένα χρόνο. Οι σαμπάνιες βρίσκονται στην τρίτη θέση (για το 31% των ερωτηθέντων, -2 βαθμοί), ακολουθούν τα κοκτέιλ (20%, -6 βαθμοί) και τα αγνά αποστάγματα (18%, -3 βαθμοί).

«Η μπύρα προηγείται πολύ λίγο από το κρασί», προσθέτει ο Arnaud Daphy, συνεργάτης της Sowine, σημειώνοντας τις πολλές αναλογίες στην κατανάλωση κρασιού και μπύρας. Είτε πρόκειται για το ποσοστό εξειδικευμένων καταναλωτών (47% για τα κρασιά και 41% για τις μπύρες), είτε για στιγμές κατανάλωσης (κυρίως με την οικογένεια και τα Σαββατοκύριακα).

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθούν διαφορές, όπως το σημαντικά μεγαλύτερο ανδρικό ενδιαφέρον για μπύρες (50% σε σύγκριση με 44% των γυναικών), όταν οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για το κρασί (45%). Για τα κρασιά, στο top 3 παραμένει το Μπορντό (με 45%), η Βουργουνδία και η Σαμπανία (και οι δύο στο 26%).

Κερδίζουν έδαφος τα RTD cocktails
Μια άλλη τάση που φαίνεται να ακολουθεί είναι αυτή των μη αλκοολούχων ή χαμηλών αλκοολούχων ποτών στον κόσμο των κρασιών και των οινοπνευματωδών ποτών. Η συνιδρυτής της Sowine, Marie Mascré σημειώνει ότι το 29% του γαλλικού πληθυσμού έχει καταναλώσει αυτά τα ποτά «χωρίς ή με χαμηλό αλκοόλ» (+2 βαθμοί σε ένα χρόνο).

«Πρόκειται για μια πιο έντονη τάση στις ηλικίες 18-25 ετών (44%, +4 μονάδες) και η οποία αυξάνεται στις ηλικίες 50-65 ετών (20%, +6 μονάδες)», σημειώνει ο διευθυντής του φορέα, τονίζοντας ότι ως λόγους επικαλούνται, την μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ (40%), την επιθυμία να φροντίσει κανείς την υγεία του (38%), την γεύση (33%) και την μείωση των θερμίδων (20%).

Σε ό,τι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης, «το μερίδιο των μη καταναλωτών θα αυξηθεί το 2022, κατά 16% (+6 μονάδες). Η τάση είναι πιο έντονη στις γυναίκες (στο 19%) παρά στους άνδρες (13%)», σημειώνει ο Sylvain Dadé.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter