Avaton: Φυσικό μεταλλικό νερό και με τη… βούλα στο Άγιον Όρος

Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά του φυσικού μεταλλικού νερού Avaton, που προέρχεται από το Άγιον Όρος, μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με την οποία αναγνωρίστηκε επίσημα ως φυσικό μεταλλικό νερό και ως φυσικό μεταλλικό νερό με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, με την εμπορική επωνυμία «Avaton-Σιμωνόπετρας» και με την ένδειξη «κατάλληλο για δίαιτα πτωχή σε νάτριο».

Είχε προηγηθεί σχετική θετική εισήγηση από την Επιτροπή Αναγνώρισης Φυσικών Μεταλλικών Νερών τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η επένδυση της NU Aqua στο Λουτράκι
Πίσω από το project του Avaton βρίσκεται η κυπριακή εταιρεία Bright Stone, της οποίας ηγείται ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μπαμπάκος. Ο κ. Μπαμπάκος είναι περισσότερο γνωστός από το άλλο project εμφιαλωμένου νερού στο οποίο έχει εμπλακεί: τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία της εταιρείας ΝU Aqua, της οποίας επίσης ηγείται, με την Pepsico Hellas για την επαναλειτουργία της μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης του φυσικού μεταλλικού νερού «Λουτράκι» στην ομώνυμη περιοχή της Κορινθίας, μία επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ που στην πλήρη ανάπτυξή της θα ξεπεράσει τα 55 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, στις αρχές του μήνα το δημοτικό συμβούλιο του Λουτρακίου ενέκρινε τη χορήγηση άδειας εμφιάλωσης και εμπορίας φυσικού μεταλλικού νερού στην NU Aqua, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Παρούσα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσωπώντας την NU Aqua, ήταν και η επιχειρηματίας Μαρία Τόκτωρ, η οποία ανέφερε πως, πέρα από την παραγωγή εμφιαλωμένου νερού, στο εργοστάσιο του Λουτρακίου σε δεύτερη φάση θα εμφιαλώνονται τα αναψυκτικά της Pepsico Hellas και αργότερα και τα σνακ της.

Σύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης στο Άγιον Όρος
Η ιδέα πίσω από το νερό Avaton, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπαμπάκο, γεννήθηκε από ένα ταξίδι του στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους.

Το νερό πηγάζει εδώ και αιώνες από μία αρτεσιανή πηγή της μονής, όπου η Bright Stone ολοκλήρωσε εντός του 2021 την κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας εμφιάλωσης, η οποία είναι εξοπλισμένη με χημικό εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας που εποπτεύεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι για τις εγκαταστάσεις αυτές, συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ. περίπου, είχαν παρουσιαστεί επιπλοκές ως προς την αδειοδότησή τους, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής του Αγίου Όρους.

Το Avaton θα διατίθεται σε γυάλινες φιάλες των 375 και των 750ml, καθώς και σε φιάλες PET των 375, 500 και 750ml.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Γαλλία: Ο ανταγωνισμός από το λάδι Τυνησίας, οι «μαϊμού» ελιές Καλαμών και η ρετσίνα… τριών αστέρων

Την «απειλή» που αντιμετωπίζουν στη γαλλική αγορά τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα από ανταγωνιστικά προϊόντα άλλων χωρών, αλλά και από τον… κακό τους εαυτό, τόνισε ο Ευαγόρας Μαυρομμάτης, συνιδιοκτήτης του ομίλου Maison Mavrommatis που δραστηριοποιείται στην αγορά των τροφίμων και της εστίασης της Γαλλίας, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Enterprise Greece και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν είμαστε μόνοι μας στην αγορά σε ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά».

Στο ελαιόλαδο υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από την Τυνησία, μία χώρα που παλιότερα δεν παρήγαγε ποιοτικό ελαιόλαδο, όμως πλέον το προϊόν της είναι ποιοτικό, αλλά και φθηνό, με αποτέλεσμα να μας «απειλεί καθημερινά». Ως προς τα γαλακτοκομικά, τόνισε πως οι ανατιμήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία εγείρουν πρόβλημα για το γιαούρτι και τη φέτα, καθώς η Βουλγαρία μπαίνει δυναμικά στη γαλλική αγορά με ανταγωνιστικές τιμές. Ένα επιπλέον πρόβλημα αποτελούν οι περιπτώσεις προϊόντων-μαϊμού που όπως κατήγγειλε κυκλοφορούν στη γαλλική αγορά. Είπε χαρακτηριστικά ότι, σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν ελιές προερχόμενες από την Αίγυπτο που «βαφτίζονται» ελιές Καλαμών και εξάγονται ως τέτοιες στη Γαλλία, κάτι που όπως σχολίασε θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα αν μαθευτεί, καθώς οι ελιές Καλαμών χρησιμοποιούνται ευρέως σε γαλλικά εστιατόρια. Αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν επίσης και για τυνησιακό λάδι που επανεξάγεται στη Γαλλία μέσω Κρήτης ως ελληνικό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Κερδίζουν έδαφος τα ελληνικά κρασιά
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαυρομμάτης στο ελληνικό κρασί, που όπως επεσήμανε έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία 15-20 χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτήν τη στιγμή εμείς σαν εισαγωγείς έχουμε βάλει σε 13 εστιατόρια με αστέρι Michelin ελληνικά κρασιά. Αν πάει κανείς στον Πύργο του Άιφελ, στο Jules Verne, έχει τέσσερις κωδικούς ελληνικών κρασιών. Μπορώ να σας πω ότι είμαστε έκπληκτοι, πουλάει πάρα πολύ ελληνικό κρασί». Ανέφερε επίσης το παράδειγμα της Ρετσίνας Κεχρή, που έχει μπει σε εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin, καθώς και σε ορισμένα άλλα εστιατόρια με δύο αστέρια, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά με ρετσίνα.

«Είναι τύχη για την Ελλάδα τα βιολογικά»
Μιλώντας για τα βιολογικά προϊόντα, τόνισε πως «είναι τύχη για την Ελλάδα τα βιολογικά προϊόντα» και κάλεσε όσους παραγωγούς δεν έχουν ακόμα αρχίσει να παράγουν βιολογικά, να αρχίσουν να το κάνουν, καθώς πρόκειται για μία κατηγορία που έχει πολύ μέλλον και θα πρέπει οι Έλληνες παραγωγοί να εκμεταλλευτούν αυτήν την τάση, ώστε να αποσπάσει η Ελλάδα το μερίδιο που της αναλογεί. Τόνισε ακόμα πως στην Ελλάδα οι μικροί παραγωγοί παραγνωρίζονται και θα πρέπει να στηριχθούν περισσότερο, όπως συμβαίνει με τους Ισπανούς και Ιταλούς παραγωγούς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

NielsenIQ: Οι ανησυχίες για επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία οδήγησαν σε άνοδο των πωλήσεων τροφίμων κατά 5,1%

Στην ανησυχία των πολιτών αναφορικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και όχι στην ακρίβεια οφείλεται η τάση «στοκαρίσματος» τροφίμων, σύμφωνα με τους αναλυτές της NielsenIQ, η οποία σε έρευνά της διαπιστώνει σημαντικές αυξήσεις σε πωλήσεις συγκεκριμένων ειδών στο διάστημα όλης της εβδομάδας πριν την Καθαρή Δευτέρα, δηλαδή από τις 28 Φεβρουαρίου ως τις 7 Μαρτίου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Μεσοσταθμικά, η αύξηση στα τρόφιμα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανέρχεται σε 5,1%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της NielsenIQ στα καταστήματα σούπερ – μάρκετ με επιφάνεια άνω των 100 τ.μ. παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις στις πωλήσεις ειδών και συγκεκριμένα 43,6% στα ζυμαρικά, πάνω από 20% στα άλευρα και τα όσπρια και 64,8% στα κονσερβοποιημένα είδη κρεάτος.

Αυξήσεις στις πωλήσεις μεγάλων κατηγοριών τροφίμων
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας της NielsenIQ, όλες οι μεγάλες κατηγορίες προϊόντων παρουσίασαν θετική τάση για την εν λόγω εβδομάδα, έναντι της αντίστοιχης εβδομάδας του 2021.
Η πιο συγκρατημένη αυξητική τάση παρατηρήθηκε στα φρέσκα προϊόντα (φρούτα και λαχανικά) που πωλούνται επί ζυγίω. Οι πωλήσεις των ειδών αυτών παρουσίασαν άνοδο 1,1%.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν οι αναλυτές της NielsenIQ πιθανότατα να συνδέεται και με την επιστροφή των καταναλωτών στις λαϊκές αγορές, καθώς φέτος δεν ίσχυαν περιοριστικά μέτρα.

Αντίστοιχα την πιο θετική τάση της τάξεως του 41,7% παρουσιάζει η μεγάλη κατηγορία των Bazaar προϊόντων (ένδυση, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, εργαλεία, είδη κήπου, είδη αυτοκινήτου, οικιακός εξοπλισμός κλπ.), καθώς την περυσινή χρονιά υπήρχαν περιορισμοί στην πώληση ορισμένων κατηγοριών διαρκών αγαθών από το κανάλι των σούπερ μάρκετ.

Η αύξηση των τιμών σε ελαιόλαδο, σπορέλαια εμφανίζει μεγαλύτερο τζίρο
Όσον αφορά στα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά (FMCGs), παρουσίασαν στο σύνολό τους σχεδόν ίδια τάση με το σύνολο της αγοράς, στο +5%, με τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης να σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση στο +9,1%.

Ακολούθησαν τα τρόφιμα & ποτά στο +4,6% και οι κατηγορίες που αφορούν στα προϊόντα οικιακής χρήσης με +4,5%.

Σε ό.τι αφορά σε ορισμένες βασικές κατηγορίες προϊόντων, για τις οποίες παρατηρήθηκαν μεγάλες ανατιμήσεις, το αμέσως προηγούμενο διάστημα, όπως τα σπορέλαια και το ελαιόλαδο, η αύξηση των πωλήσεων που παρουσίασαν, κατά 37,4% και 33,9% αντίστοιχα οφείλεται σε συντριπτικό βαθμό σε αύξηση της μέσης τιμής πώλησης και όχι σε αύξηση του όγκου και της ζήτησης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter