Εντείνει τις πιέσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η πίεση από τις αυξήσεις στους συντελεστές κόστους σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία που έρχονται να προστεθούν στις έντονες πιέσεις λόγω ανταγωνισμού και άλλων προβλημάτων θα καταστήσουν το 2022 μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Απόστολος Τουραλιάς. Όπως είπε ο ίδιος, τόσο το 2020 όσο και το 2021 ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας απορρόφησε, εν μέρει, τους κραδασμούς που προκάλεσαν η υγειονομική κρίση και ο διεθνής ανταγωνισμός, δηλαδή την πτώση των πωλήσεων στα μεγάλα ψάρια, στο κανάλι HORECA και την πίεση στις τιμές.

Ήδη από το 2ο εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας και των μεταφορών με αποτέλεσμα να παρασύρουν και όλες τις υπόλοιπες εισροές της παραγωγικής διαδικασίας (πρώτες ύλες ιχθυοτροφών, οξυγόνο, ιχθυοκιβώτια, μεταφορές), πρόσθεσε.

«Αυτό συνακόλουθα προκάλεσε σημαντική αύξηση στο συνολικό κόστος παραγωγής μας, που μέχρι σήμερα ανέρχεται τουλάχιστον σε 25%. Η ανασφάλεια των Ελλήνων παραγωγών, από την αύξηση του κόστους των ιχθυοτροφών, η οποία θα ξεπεράσει το 40%, εδράζεται πρωτίστως στη διασφάλιση της επάρκειας των πρώτων υλών για την παραγωγή τους» τονίζει ο κ. Τουραλιάς.
Σήμερα, υπό το πρίσμα των πρόσθετων βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων από την Ρωσική εισβολή, οι εταιρείες του κλάδου έρχονται αντιμέτωπες με μία νέα πρόκληση.

Σύμφωνα με τον κ. Τουραλιά, οι επιπτώσεις στον κλάδο από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν ήδη συζητηθεί στο Συμβούλιο Αλιείας της ΕΕ και έχει αποφασιστεί ότι θα εξεταστούν μέτρα στήριξης για τον κλάδο. Επίσης, έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και έχει δεσμευτεί σε μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ιδρυση ΠΟΑΥ
Το 2021 έκλεισε με αύξηση των πωλήσεων και των εξαγωγών, καθώς η κατανάλωση φαίνεται να επανέρχεται, και σε ορισμένες χώρες να ξεπερνάει, τα προ COVID επίπεδα χωρίς όμως να είμαστε ικανοποιημένοι από τα επίπεδα των τιμών που διαμορφώθηκαν.

Οι εξαγωγές το 2021 ανήλθαν σε 100.300 τόνους, αξίας 499 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 9% ως προς τον όγκο και την αξία. Προσθέτει επίσης ότι «τα πρώτα στοιχεία για το 2022 είναι ενθαρρυντικά, αλλά σίγουρα οι διεθνείς εξελίξεις μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μάς προβληματίζουν και θέτουν τον κλάδο σε συνεχή εγρήγορση. Η ανθεκτικότητά των εταιρειών του κλάδου δοκιμάζεται έντονα για 3η συνεχή χρονιά».

Κορυφαία προτεραιότητα του κλάδου εξακολουθεί να αποτελεί η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού με την ίδρυση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), καθώς θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των υφιστάμενων επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά και στην περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξή του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Το… σερί της Επιτροπής Ανταγωνισμού που απειλεί να σπάσει το deal Delivery Hero – Μούχαλη

Στις 14 Απριλίου θα κριθεί στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η τύχη της εξαγοράς των Άλφα Διανομές, Kiosky’s, delivery.gr και e-table του ομίλου Μούχαλη από την Delivery Hero, με την εισήγηση προς την Ολομέλεια να είναι αρνητική, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει το εν λόγω deal στον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με την εισήγηση, αν και από τη συμφωνία δε φαίνονται να προκαλούνται προβλήματα στην αγορά της επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την διάθεση προϊόντων σούπερ μάρκετ, λόγω της διαπραγματευτικής δύναμης των λοιπών σούπερ μάρκετ, προκύπτουν ανησυχίες για τις αγορές των διαδικτυακών υπηρεσιών κρατήσεων σε εστιατόρια μέσω της πλατφόρμας e-table και της πώλησης έτοιμου φαγητού μέσω της πλατφόρμας e-food.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι «η συγχωνευθείσα επιχείρηση θα έχει τόσο την ικανότητα όσο και το κίνητρο να εφαρμόσει πολιτική δεσμευμένων ή ομαδικών πωλήσεων, προσφέροντας τις υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πώληση έτοιμου φαγητού για τις οποίες ήδη κατέχει ισχυρή θέση στην αγορά, από κοινού με τις υπηρεσίες διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια, με αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας ή των κινήτρων των ανταγωνιστών της στην αγορά υπηρεσιών διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια να ασκήσουν αποτελεσματικό ανταγωνισμό». Για το λόγο αυτό, η εισήγηση προς την επιτροπή είναι η μη έγκριση της συγχώνευσης, υπό την επιφύλαξη της λήψης διορθωτικών μέτρων που θα προταθούν από την Delivery Hero και που θα άρουν τα πιθανολογούμενα προβλήματα ανταγωνισμού που προκύπτουν από τη συγκέντρωση. Σημειώνεται πάντως ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και μπορεί να ανατραπεί στην Ολομέλεια.

Οι προηγούμενες αποφάσεις της επιτροπής
Πρόκειται για μία ακόμα συγχώνευση για την οποία καλείται να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στον κλάδο των τροφίμων, αν και αυτή τη φορά είναι ορατό το ενδεχόμενο η απόφαση της επιτροπής να μην είναι θετική, όπως τις προηγούμενες φορές. Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο η Επιτροπή Ανταγωνισμού κλήθηκε να εγκρίνει τις εξής συγκεντρώσεις:

  • Την εξαγορά της Γκατένιο από τη Δέλτα, η οποία κρίθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι δεν παρουσιάζει σημαντική οριζόντια διάσταση στον ευρύτερο κλάδο των γαλακτοκομικών.
  • Την απόκτηση του ελέγχου της Ελληνικής Ζύμης και της Άλεσις από τη Vivartia, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
  • Την απόκτηση του κοινού ελέγχου της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από τη Venetiko Holdings και την SI Foods, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2021.

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Καθησυχαστικά μηνύματα για τα αποθέματα ηλιελαίου και δημητριακών

Κανένα θέμα ελλείψεων δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά για το ηλιέλαιο, τα δημητριακά και άλλα τρόφιμα που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικά για το ηλιέλαιο, διαπιστώθηκε η ομαλή λειτουργία της αγοράς και τονίστηκε πως ο εφοδιασμός είναι επαρκής, ενώ σε ό,τι αφορά την κίνηση ορισμένων εφοδιαστικών αλυσίδων να προχωρήσουν σε προληπτικό πλαφόν, διευκρινίστηκε πως αυτή έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αποθεματοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς επεσήμανε ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της εγχώριας παραγωγής, ενώ η βελτίωση της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην αύξηση των διαθεσίμων ποσοτήτων για κατανάλωση.

Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών, τονίστηκε πως η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές της χώρας μας και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter