Άμεσοι έλεγχοι στην αγορά των εμφιαλωμένων νερών μετά από καταγγελίες

Εντολή για διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων εμφιαλωμένων νερών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και εξέταση της επισήμανσής τους έχει δώσει εδώ και λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με αφορμή σχετικές καταγγελίες που έχουν υποβληθεί αναφορικά με την επισήμανση εμφιαλωμένων νερών.

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο υπουργός Υγείας, με ημερομηνία 22 Μαρτίου, καλεί τις διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας όλων των περιφερειών της χώρας, καθώς και τις διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, να διενεργήσουν άμεσα ελέγχους στα εμφιαλωμένα νερά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, με σκοπό τον έλεγχο της επισήμανσής τους (ετικέτες, συνοδευτικές επιγραφές, διαφημίσεις κλπ). Οι έλεγχοι στο εμπόριο θα πρέπει να περιλαμβάνουν δειγματοληψίες όλων των κατηγοριών των εμφιαλωμένων νερών, ήτοι: εγχώριων επιτραπέζιων και φυσικών μεταλλικών νερών, εισαγόμενων επιτραπέζιων νερών, εισαγόμενων νερών πηγής και εισαγόμενων φυσικών μεταλλικών νερών που έχουν αναγνωριστεί από κράτη-μέλη της ΕΕ και κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα.

Τι θα ψάξουν οι ελεγκτές
Ειδικότερα, στην εγκύκλιο τονίζεται πως οι ετικέτες στις φιάλες των φυσικών μεταλλικών νερών πρέπει να εξεταστούν αναλυτικά προκειμένου να διαπιστωθεί:

  • Εάν η ονομασία κυκλοφορίας είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (επιτρεπόμενες ονομασίες κυκλοφορίας είναι: «Φυσικό Μεταλλικό νερό», «Φυσικό Μεταλλικό νερό φυσικώς αεριούχο», «Φυσικό Μεταλλικό Νερό ενισχυμένο με αέριο της πηγής», «Φυσικό Μεταλλικό Νερό με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα»).
  • Εάν αναγράφονται ενδείξεις που αποδίδουν σε ένα φυσικό μεταλλικό νερό ιδιότητες πρόληψης, θεραπευτικής αγωγής ή θεραπείας μιας ανθρώπινης ασθένειας, η ένδειξη «ενισχύει την πέψη», η ένδειξη «μπορεί να ευνοεί τις ηπατοχολικές λειτουργίες» ή παρόμοιες ενδείξεις οι οποίες απαγορεύονται.
  • Η αναγραφή μη επιτρεπόμενων και παραπλανητικών ενδείξεων όπως «κατάλληλο για βρέφη», «βρεφικό νερό» ή άλλων συναφών ενδείξεων.
  • Αν το ελεγχόμενο φυσικό μεταλλικό νερό βρίσκεται στον κατάλογο των αναγνωρισμένων φυσικών μεταλλικών νερών της ΕΕ.

Σε περίπτωση που από τον έλεγχο της επισήμανσης διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις, η εγκύκλιος ορίζει ότι οι υπόχρεοι θα πρέπει να ενημερωθούν προκειμένου να συμμορφωθούν εγκαίρως, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, σε συνεργασία με τυχόν συναρμόδιες αρχές, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις, εφόσον αυτό απαιτηθεί.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Η παράβαση που οδήγησε στο… σούπερ-πρόστιμο των 647.000 ευρώ

Το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, ύψους 647 χιλιάδων ευρώ, επιβλήθηκε σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο επιβλήθηκε με απόφαση του ίδιου του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς σε έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους από αυτό που προέβλεπε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Μαρτίου του 2020 για τα μέτρα κατά της πανδημίας. Ειδικότερα, η εν λόγω αλυσίδα φέρεται να παραβίασε το άρθρο που ορίζει τα εξής:

«Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 […] απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες».

Σημειωτέον ότι, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η παράβαση αυτή επισύρει πρόστιμο έως 1 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν αποκάλυψε σε ποια αλυσίδα επιβλήθηκε το πρόστιμο, εξηγώντας πως «δεν το επιτρέπει ο νόμος», αλλά ξεκαθαρίζοντας πως σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας επιχείρησης, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης του ονόματός της.

Τα προηγούμενα πρόστιμα της ΔΙΜΕΑ
Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, η οποία διενήργησε και τον έλεγχο στη συγκεκριμένη αλυσίδα, δημιουργήθηκε το 2020, με σκοπό την προστασία της εσωτερικής αγοράς και με έμφαση στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει προβεί σε χιλιάδες ελέγχους σε καταστήματα όλης της χώρας, επιβάλλοντας και τα σχετικά πρόστιμα. Ωστόσο, για να κατανοήσει κανείς το πόσο υψηλό είναι το συγκεκριμένο πρόστιμο, αξίζει να ρίξει μια ματιά στα πρόστιμα που έχει επιβάλει τους προηγούμενους μήνες η ΔΙΜΕΑ: για όλο τον Φεβρουάριο, το συνολικό ποσό των προστίμων που επέβαλε ανήλθε σε 77.250 ευρώ, με το μεγαλύτερο από αυτά, ύψους 6.000 ευρώ, να αφορά σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο Πέραμα.

Τον αμέσως προηγούμενο μήνα είχαν βεβαιωθεί πρόστιμα ύψους 36.000 ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2020 85.000 ευρώ, ενώ το… ρεκόρ προστίμων καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 163.500 ευρώ, με το μεγαλύτερο αυτών, ύψους 9.000 ευρώ, να επιβάλλεται σε κατάστημα τροφίμων στο Περιστέρι.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Στα 427 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2021

Στα 427 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία το 2021, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία, από τα 372,6 εκατ. ευρώ το 2019 και τα 405,5 εκατ. ευρώ το 2020. Όπως ανέφερε η διοίκηση του ομίλου στην ετήσια συνάντηση των στελεχών του που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μαρτίου, τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία διαθέτουν πλέον επτά εργοστάσια και έναν ρυθμό επενδύσεων που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, φτάνοντας κατά την τελευταία πενταετία τα 193 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο παραγωγικών υποδομών, μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκαν και λειτουργούν στην Τυράς οι νέοι αυτοματοποιημένοι ψυκτικοί θάλαμοι που είναι οι μεγαλύτεροι στα Βαλκάνια, καθώς και μια σύγχρονη γραμμή φέτας ύψους 14 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τον κύκλο των νέων επενδύσεων, ξεκίνησε ήδη η κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο, συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, δίπλα στην Όλυμπος, την Τυράς και τη Ροδόπη, προστέθηκαν την τελευταία διετία τα αναψυκτικά Κλιάφα και το ανθρακούχο νερό Δουμπιά.

Αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η διοίκηση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αυξήσεις των αμοιβών των εργαζομένων, συμμεριζόμενη την αναπροσαρμογή του κόστους ζωής, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις ανατιμήσεις βασικών αγαθών. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνονται κατά 15% οι μισθοί που κυμαίνονται κάτω από 25.000 ευρώ σε ετήσιο κόστος, και κατά 10% εκείνοι που υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στον όμιλο ανέρχονται σε 1.550 άτομα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter