Σε μεγάλο πρωταγωνιστή του οργανωμένου λιανεμπορίου αναδεικνύεται φέτος η ιδιωτική ετικέτα, που παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη πωλήσεων σε αυτό το πρώτο τρίμηνο του έτους, την ώρα που το σύνολο των FMCGs παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της IRI Hellas, Παναγιώτης Μπορέτος, στη χθεσινή γενική συνέλευση της ECR Hellas. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 25 μεγαλύτερες σε πωλήσεις κατηγορίες, το μερίδιο του Private Label έχει αυξηθεί στο 15,9%, από 14,9% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας παρουσιάζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από το σύνολο των FMCGs και στις εννέα πρώτες εβδομάδες του 2022, συγκριτικά με τις αντίστοιχες εβδομάδες του 2021, με αποκορύφωμα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου (που περιελάμβανε και την Καθαρά Δευτέρα), όπου τα FMCGs παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων 21,1% σε ετήσια βάση,
ενώ για τα private label η αύξηση έφτασε το 43,5%.
Οι αυξημένες τιμές ευνοούν το private label
Σύμφωνα με τον κ. Μπορέτο, η αύξηση στις πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας πιθανόν να συνδέεται με τις ανατιμήσεις που καταγράφονται στα σούπερ μάρκετ, οι οποίες συχνά επηρεάζουν περισσότερο τα επώνυμα προϊόντα και λιγότερο το private label.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις μεταξύ των 25 μεγαλύτερων κατηγοριών FMCGs σε σχέση με πέρυσι εντοπίζονται στα μπισκότα (+9,9%), στις κατεψυγμένες πίτες (+9,8%), στις σοκολάτες (+7,2%), στον ελληνικό καφέ (+6,8%), στα ζυμαρικά (+5,3%), στο συσκευασμένο ψωμί (+4,5%) και στο συσκευασμένο τυρί (+4,4%). Αντίθετα, οι μόνες κατηγορίες που παρουσιάζουν ελαφρώς πτωτικές τάσεις είναι τα συσκευασμένα αλλαντικά (-1,4%) και τα δημητριακά πρωινού (-0,3%). Όπως σχολίασε ο κ. Μπορέτος, ο πληθωρισμός που καταγράφεται είναι «ατελής», με την έννοια ότι δεν υπάρχει σύγκλιση προσφοράς ζήτησης, και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλώσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι πολύ πιο αρνητικές σε σχέση με το ξέσπασμα της κρίσης το 2009. «Το σοκ δεν είναι προσωρινό, θα μείνει. Οι καταναλωτές δεν αντιλαμβάνονται άμεσα αυξήσεις της τάξης του 1-2%, το πραγματικό σοκ θα έρθει μετά από μήνες», παρατήρησε.
Περισσότερες δαπάνες στο σούπερ μάρκετ φέτος
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λευτέρης Κιοσές, γενικός διευθυντής του ΙΕΛΚΑ, που επίσης συμμετείχε στη γενική συνέλευση της ECR Hellas. «Οι καταναλωτές θεωρούν ότι θα πληρώσουν λίγο παραπάνω για να αγοράζουν λιγότερα πράγματα», σχολίασε, παρουσιάζοντας στοιχεία έρευνας του ΙΕΛΚΑ που δείχνουν ότι πλέον οι καταναλωτές, προφανώς λόγω των οικονομικών δυσκολιών, έχουν τα χρήματα ως κύριο παράγοντα επιλογής προϊόντων, αντιστρέφοντας μία τάση που είχε φέρει σε πρώτο πλάνο το 2018 και το 2019 την ποιότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τάση των καταναλωτών για αυξημένες δαπάνες σε σούπερ μάρκετ, που κατά κανόνα έχουν χαμηλότερες τιμές, και λιγότερες σε άλλου είδους καταστήματα. Από εκεί που η «πίτα» το 2020 ήταν μοιρασμένη, το 2021 τα σούπερ μάρκετ απέκτησαν προβάδισμα στην προτιμήσεις των καταναλωτών, με ποσοστό 54% έναντι 46% των λοιπών καταστημάτων, ενώ το 2022 το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 59%. Εξάλλου, το 41% των καταναλωτών προβλέπουν ότι η συνολική αξία των αγορών τους από σούπερ μάρκετ θα αυξηθεί φέτος. Τέλος, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η παγίωση του «κινητικού καταναλωτή», καθώς το ποσοστό των καταναλωτών που δεν έχουν μία κύρια αλυσίδα σούπερ μάρκετ την οποία επισκέπτονται ή που έχουν μία κύρια αλυσίδα και δύο ή περισσότερες συμπληρωματικές φτάνει πλέον το 46%, από το 30% το 2019.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter