Unismack: Σε τροχιά επιτάχυνσης μετά τη «λακούβα» της πανδημίας

Μειωμένες λόγω πανδημίας ήταν οι πωλήσεις και η κερδοφορία της Unismack κατά το οικονομικό έτος 2020-21 (1η Ιουλίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2021), συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο 2019-20, με τη διοίκηση της εταιρείας να αναμένει ωστόσο ότι τα οικονομικά μεγέθη της τρέχουσας χρήσης θα είναι βελτιωμένα τόσο σε σχέση με την προηγούμενη, όσο και με τα προ κορονοϊού επίπεδα. Ειδικότερα, για το δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2021, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 8,06 εκατ. ευρώ, έναντι 12,35 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας μείωση κατά 34,7%. Τα κέρδη της χρήσης προ φόρων ανέρχονται σε 634.270,67 ευρώ, έναντι κερδών 1,62 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Σημειωτέον ότι στη διάρκεια του δωδεκαμήνου η Unismack προχώρησε σε επενδύσεις συνολικού ύψους 1,86 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορούσαν κυρίως σε κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ομολογιακά δάνεια για την επέκταση της παραγωγής
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της Unismack, που εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μετόχων την 1η Φεβρουαρίου, η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης δύο νέων ομολογιακών δανείων ποσού 2,1 εκατ. και 3,2 εκατ. ευρώ περίπου αντίστοιχα, για τη χρηματοδότηση ποσοστού 70% της επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας με την προσθήκης τρίτης και τέταρτης γραμμής παραγωγής με ένταξη σε αναπτυξιακούς νόμους, για την πρώτη εκ των οποίων έχει ήδη υποβληθεί αίτημα υπαγωγής. Τα δάνεια θα έχουν διάρκεια δέκα έτη, με την πρώτη δόση καταβλητέα δώδεκα μήνες μετά την εκταμίευση τους. Στα πλαίσια της υφιστάμενης συμφωνίας, έχει ήδη εκταμιευθεί ποσό ύψους 875.000 ευρώ.

Βελτιωμένα μεγέθη στην τρέχουσα χρήση
Για την τρέχουσα χρήση, που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει πως οι πωλήσεις θα αυξηθούν σημαντικά και θα επανέλθουν ή και θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις που είχαν παρουσιαστεί προ της επιρροής της πανδημίας, ενώ αντίστοιχα το αποτέλεσμα προ φόρων αναμένεται να είναι κερδοφόρο, παρά τις επιπτώσεις από την πανδημία, και να ξεπεράσει τα μεγέθη που είχαν παρουσιαστεί την 30ή Ιουνίου 2020.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες η Unismack έκανε μία ακόμα κίνηση στην κατηγορία των «better-for-you» σνακ, λανσάροντας τη σειρά «The Mediterranean Snack Collection», η οποία αποτελείται από δύο κωδικούς κράκερ τυριού (με μεσογειακό αλάτι και με ελαιόλαδο-ρίγανη) και τρεις κωδικούς snack crackers (κράκερ χούμους με ελιά Καλαμάτας, κράκερ αρχαίων σπόρων με θαλασσινό αλάτι-μαύρο πιπέρι και κράκερ φακής με γλυκό τσίλι).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

The Big Bad Wolf: Η επέκταση στην Κύπρο και οι βλέψεις για άλλες αγορές

Το πρώτο της κατάστημα στην Κύπρο άνοιξε τον περασμένο μήνα η αλυσίδα εστίασης The Big Bad Wolf, στην πόλη της Λάρνακας, ενώ η εταιρεία έχει βλέψεις για επέκταση και σε άλλες αγορές, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο CEO και ιδρυτής της αλυσίδας, Γιάννης Τζανακάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αρχισυντάκτη της BOUSSIAS Cyprus, Νεκτάριο Μαρκέτο.

Γιάννης Τζανακάκης, CEO και ιδρυτής, The Big Bad Wolf

«Σκέψεις υπάρχουν, και είναι και στα σπάργανα κάποια σχέδια», αποκάλυψε ο κ. Τζανακάκης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ σχολίασε πως «επειδή είμαι στην εστίαση πολλά χρόνια, βλέπω πολλά πράγματα και πολλά κενά που υπάρχουν και στην ελληνική αγορά και στην κυπριακή αγορά, τα οποία θα ήθελα να επιχειρήσω».

Σημείωσε ακόμα ότι για την ώρα η αλυσίδα θέλει να «πατήσει στιβαρά» στην Κύπρο» και σχεδιάζει να ανοίξει άλλα πέντε καταστήματα στη Μεγαλόνησο. «Ήδη έχουμε βρει location και κάποιο σημείο στη Λευκωσία, το οποίο θα ανοίξει σύντομα, και θα δούμε και τις άλλες αγορές στην Κύπρο. Από εκεί και πέρα, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει. Σαφώς δε θα λέγαμε όχι και σε κάποια άλλη χώρα», δήλωσε.

Ευνοημένη από την πανδημία
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακάκη, η αλυσίδα του ήταν από τις κερδισμένες της πανδημίας, λόγω του μοντέλου λειτουργίας της. «Το The Big Bad Wolf πάντα εστίαζε στο κομμάτι του delivery, και γι’ αυτό τα μαγαζιά μας δεν είναι τεράστια μαγαζιά με σάλες, είναι μικρά μαγαζιά με λίγα τραπέζια.

Το γεγονός ότι ο κόσμος μπήκε μέσα στα σπίτια λόγω του κορονοϊού μας έδωσε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πελάτες μας, γιατί αυτό ήταν και το focus της δουλειάς μας εξαρχής. Οπότε πρέπει να πω ότι στη διάρκεια του κορονοϊού το The Big Bad Wolf είχε μεγάλη αύξηση στον αριθμό παραγγελιών του», εξήγησε.

Η μόδα των μπέργκερ
Αναφορικά με τις καταναλωτικές τάσεις που επικρατούν, παρατήρησε:
«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη μόδα σε ό,τι αφορά το μπέργκερ.

Το σουβλάκι είναι ένα προϊόν που πάντα υπήρχε στην ελληνική διατροφή και στην ελληνική κουζίνα. Τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πάρα πολύ το μπέργκερ, υπάρχουν πάρα πολλά μπεργκεράδικα που έχουν εξελιχθεί, και τώρα υπάρχει και μία νέα τάση παγκοσμίως που αφορά στη διατροφή με vegan και flexitarian προϊόντα, που φαίνεται ότι είναι η νέα μόδα στη διατροφική αλυσίδα».

Σημειώνεται ότι η The Big Bad Wolf, πέρα από το νέο κατάστημα στη Λάρνακα, διαθέτει δέκα καταστήματα στην Αττική και απασχολεί περίπου 450 υπαλλήλους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Φέτα: Η εισαγγελική πρόταση κατά της Δανίας που δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις

Η Δανία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το κοινοτικό δίκαιο, παραλείποντας να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσουν οι Δανοί παραγωγοί να χρησιμοποιούν την καταχωρισμένη ονομασία «φέτα» για τυρί το οποίο προορίζεται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες. Αυτό υποστηρίζει η γενική εισαγγελέας Tamara Ćapeta στις προτάσεις της αναφορικά με την εν λόγω υπόθεση που εκδικάζεται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιώνοντας ουσιαστικά τις ελληνικές θέσεις περί της προστασίας της φέτας.

Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή της Δανίας, η χώρα δε λαμβάνει μέτρα για να προλάβει ή να σταματήσει τη χρήση της ονομασίας «φέτα» από τους εγχώριους παραγωγούς όταν τα προϊόντα τους προορίζονται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες με τις οποίες η ΕΕ δεν έχει συνάψει διεθνή συμφωνία που να εγγυάται την προστασία της ονομασίας της φέτας, υποστηρίζοντας πως η σχετική κοινοτική νομοθεσία αφορά μόνο σε προϊόντα που πωλούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση της εισαγγελέως
Στις προτάσεις της ωστόσο, η εισαγγελέας τονίζει πως η απαγόρευση εξαγωγών προς τρίτες χώρες τυριού που φέρει την ονομασία «φέτα» και παράγεται στη Δανία μπορεί να δικαιολογηθεί κατ’ επίκληση της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο σκοπός των ΠΟΠ ως δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας είναι να εξασφαλίζονται στους παραγωγούς προϊόντων ΠΟΠ συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού, σε αντάλλαγμα για τις προσπάθειές τους να διατηρούν και να διαφυλάσσουν την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται η επιβίωση των επιχειρήσεων παραδοσιακού χαρακτήρα και διασφαλίζεται η ποικιλομορφία των προϊόντων στην αγορά. Μολονότι το ελεύθερο εμπόριο είναι αναμφίβολα μία από τις αξίες τις οποίες σέβεται η έννομη τάξη της Ένωσης, στο πλαίσιο της προτεινόμενης ερμηνείας λαμβάνονται υπόψη, πέραν των οικονομικών, και άλλα συμφέροντα που συνδιαμορφώνουν την αντίληψη των πολιτών της Ένωσης για το τι συνιστά ποιότητα ζωής».

Σημειώνεται ότι η πρόταση της εισαγγελέως δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο, που θα εκδώσει μέσα στους επόμενους μήνες. Ωστόσο, περίπου στο 80% των περιπτώσεων το δικαστήριο συμφωνεί με τις εισαγγελικές προτάσεις.

Ανταγωνισμός για τους Έλληνες παραγωγούς
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανταγωνισμός από δανέζικα προϊόντα «φέτας» αποτελεί επί μακρόν πρόβλημα για τις ελληνικές εξαγωγές φέτας σε αγορές όπου δεν υπάρχουν συμφωνίες για την προστασία της προέλευσης της φέτας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Καναδά, όπου το 2017 το 34,6% των εισαγωγών τυριού φέτας και τύπου «φέτας» προερχόταν από τη Δανία, έναντι 47,3% της Ελλάδας.

Έκτοτε όμως η κατάσταση έχει αλλάξει προς όφελος της χώρας μας, και πλέον το ποσοστό της Ελλάδας ανέρχεται στο 68,1% και αυτό της Δανίας έχει πέσει στο 18,3%, ενώ ακολουθεί η Βουλγαρία με 8,2%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter