Απολλώνιον: Βελτιώνει τους όρους χρηματοδότησης με ομολογιακό 13 εκατ.

Στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως 13 εκατομμυρίων ευρώ προχωρά η Απολλώνιον, με τη μητρική της εταιρείας, Καραμολέγκος, να λειτουργεί ως εγγυήτρια. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης του κοινού ομολογιακού δανείου, οι ομολογίες θα καλυφθούν στο σύνολό τους με ιδιωτική τοποθέτηση από την Alpha Bank, ενώ η διάρκεια του δανείου θα είναι επτά έτη από την ημερομηνία έκδοσης, με δυνατότητα για παράταση κατά επτά ακόμα έτη υπό όρους. Το ομολογιακό δάνειο θα χρησιμοποιηθεί από την Απολλώνιον αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων προς τράπεζες και η αποπληρωμή του θα γίνει σε έντεκα εξαμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δύο χρόνια μετά την έκδοση του δανείου. Παράλληλα, προβλέπεται η σύναψη με την Alpha Bank σύμβασης πιστώσεως με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό, με την οποία η τράπεζα θα ανοίξει υπέρ της πίστωση έως 2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών, ενώ η Απολλώνιον θα συνάψει με την Alpha Bank και δύο πρόσθετες πράξεις: μία περί της διαχείρισης περιβαλλοντικού και κοινωνικής ευθύνης κινδύνου, και μία περί της χορήγησης ορίου υπεραναλήψεων έως 2 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση του ορκωτού
Σύμφωνα με την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή λογιστή, με βάση το επιχειρηματικό πλάνο και το πλάνο των μελλοντικών ταμειακών ροών της Απολλώνιον, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποπληρωμή του ομολογιακού των 13 εκατ. και του δανείου των 2 εκατ. δεν θα είναι ομαλή, ενώ επισημαίνεται ότι το ομολογιακό δάνειο δεν θα επιφέρει ισόποση αύξηση του δανεισμού της εταιρείας, αφού θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή προϋπάρχοντος μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου δανεισμού, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησής της. Υπενθυμίζεται ότι η Καραμολέγκος συμμετέχει με ποσοστό 60% στο μετοχικό κεφάλαιο της Απολλώνιον, και στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή λογιστή τονίζεται πως η στήριξη της Απολλώνιον και η βελτίωση των όρων λειτουργίας της (εν προκειμένω η βελτίωση των όρων χρηματοδότησής της) συμβάλλει και στην εξυπηρέτηση και προαγωγή και των συμφερόντων της Καραμολέγκος.

Στο δρόμο προς την έξοδο από το Χρηματιστήριο
Εν τω μεταξύ, η Καραμολέγκος συνεχίζει να πορεύεται στο δρόμο προς την έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Την τελευταία εβδομάδα, στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, η «Εμ. Καρ. Μονοπρόσωπη» απέκτησε ακόμα 9.565 μετοχές της Καραμολέγκος έναντι 3,22 ευρώ την καθεμιά, και πλέον κατέχει ποσοστό που ισούται με το 95,7% της εισηγμένη εταιρείας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

FDL Group – Δελατόλας: Σε συζητήσεις για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου logistics

Η δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου Logistics, ελληνικών συμφερόντων, είναι ο στόχος των συζητήσεων μεταξύ της εισηγμένης εταιρείας FOODLINK AEBE και της Δελατόλας Ταχυμεταφορική Μονοπρόσωπη ΕΠΕ για συνένωση των εταιρειών και ανταλλαγή μετοχών.

Αυτό αναφέρει η FOODLINK ΑΕΒΕ σε σχετική της ανακοίνωση που απευθύνεται προς την διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και προς τους μετόχους της.

Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον της FOODLINK αφορά και την εταιρεία Easy Transport, η οποία και αυτή είναι συμφερόντων της οικογένειας Δελατόλα και δραστηριοποιείται, επίσης, στο τομέα των logistics.

Η Foodlink SA
Η εισηγμένη εταιρεία FOODLINK με έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής είναι η μητρική του ομίλου FOODLINK ο οποίος ελέγχει και δυο θυγατρικές εταιρείες, την Diapo κατά 100% μέσω της FOODLINK Cyprus και την DOTLINK κατά 72%.

Ο όμιλος FDL εξυπηρετεί τους πελάτες του στην Ελλάδα μέσα από έντεκα κέντρα διανομής στην Αθήνα (στην Περιοχή του Ασπροπύργου), και ένα στη Θεσσαλονίκη (στην περιοχή της Σίνδου).
Οι δραστηριότητες του Ομίλου επεκτείνονται επίσης και στην Κύπρο με πέντε κέντρα διανομής, ενώ διατηρεί ένα δίκτυο διεθνών μεταφορών σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ιταλία.

Η μητρική εταιρία Foodlink, η μόνη εταιρεία του κλάδου εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ιδρύθηκε το 1997 και δραστηριοποιείται στον κλάδο των Third-Party Logistics.

Η Foodlink έκλεισε τη χρήση 2020 με κύκλο εργασιών 70,08 εκατ. ευρώ, έναντι 64,23 εκατ. Ευρώ του 2019 και στις τελευταίες πέντε χρήσεις καταγράφει μια σταθερά ανοδική πορεία. Για το πρώτο εξάμνο του 2021 παρουσιάζει μικρή αύξηση του κύκλου εργασιών στα 34,97 εκατ. Ευρώ έναντι 33,42 για το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ο Όμιλος Δελατόλα
Ο Όμιλος Δελατόλα (Delatolas Express Cargo) δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταφορών υπηρεσιών logistics , courier και μετακομίσεων ενώ παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς και συναρμολόγησης προς του πελάτες των καταστημάτων IKEA.

Η εταιρεία προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες μεταφορών με ιδιόκτητo στόλο άνω των 85 μεταφορικών μέσων διαθέτει hubs και εγκαταστάσεις σε κομβικά σημεία της χώρας, ενώ παράλληλα διαθέτει και υποδομές σε τεχνολογία, συστήματα πληροφορικής και ασφάλειας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Η CETA ανέβασε τις ελληνικές εξαγωγές φέτας στον Καναδά κατά 113%

Θετικό είναι το αποτύπωμα της εμπορικής συμφωνίας CETA μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά για τις ελληνικές εξαγωγές φέτας στη χώρα της βόρειας Αμερικής, καθώς τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 113% μεταξύ του 2017 και του 2021, φτάνοντας πέρυσι στα 5,8 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Τορόντο.

Σύμφωνα με στοιχεία της καναδικής στατιστικής υπηρεσίας, το 2021 το μερίδιο την Ελλάδας στις καναδικές εισαγωγές φέτας και τύπου «φέτας» έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 68,1% σε αξία και στο 71,1% σε ποσότητα, όταν το 2017 περιοριζόταν κάτω από το 50% σε αξία και σε ποσότητα, κυρίως λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από δανέζικες εταιρείες, των οποίων το μερίδιο σε αξία έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια (από 34,6% το 2017 στο 18,3% το 2021).

Πάντως, οι εξαγωγές ελληνικών τυριών στον Καναδά το 2021 αποτελούσαν ποσοστό μόλις 1,2% επί του συνόλου των εξαγωγών τυριών της χώρας μας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως μεταξύ των τυριών «ειδικού τύπου», η φέτα καταλαμβάνει μόλις την ένατη θέση στις καναδικές εισαγωγές, πίσω από την παρμεζάνα, το τσένταρ, τη μοτσαρέλα, το γκούντα, το έμενταλ, την gruyere, το jarlberg και το μπρι.

Το πρόβλημα της χαμηλής τιμής
Ωστόσο, ανησυχητικό στοιχείο για τους Έλληνες παραγωγούς αποτελεί το γεγονός ότι η φέτα που διατίθεται στην καναδική αγορά (ανεξαρτήτως αν είναι ελληνική ή συνώνυμο προϊόν καναδικής παραγωγής) είναι ένα από τα φθηνότερα τυριά στην αγορά. Λαμβάνοντας δείγμα τιμών από διάφορα σημεία πώλησης στον Καναδά, το Γραφείο ΟΕΥ Τορόντο διαπιστώνει ότι η μέση τιμή (με αναγωγή στο κιλό) λιανικής πώλησης της ελληνικής φέτας είναι 19,9 ευρώ το κιλό, έναντι 17,8 ευρώ το κιλό για τα τυριά τύπου «φέτας» καναδικής παραγωγής και 23 ευρώ το κιλό για εκείνα που εισάγονται από άλλες χώρες, όπως Δανία, Βουλγαρία, ΗΠΑ. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι μακράν το ακριβότερο προϊόν τύπου φέτας που διατίθεται στην καναδική αγορά είναι ελληνικό: πρόκειται για την plant-based «Just Like Feta» της Violife, που διατίθεται στα 10 δολάρια Καναδά τα 200 γραμμάρια, ήτοι στα 34,34 ευρώ ανά κιλό.

CETA: Το «παραθυράκι» στην προστασία της φέτας
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη CETA, επιτρέπεται στην καναδική αγορά η χρήση της επωνυμίας «feta» εφ’ όσον αυτή συνοδεύεται από χαρακτηρισμούς «kind», «type», «style», «imitation» ή παρόμοιους και είναι εμφανής η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος. Επιτρέπεται επίσης η χρήση της επωνυμίας από άτομα και εταιρείες που έκαναν εμπορική χρήση της επωνυμίας στην κατηγορία των τυριών πριν από τις 18 Οκτωβρίου του 2013. Η εξαίρεση ως προς το εύρος της προστασίας αφορά μόνο τη φέτα και ορισμένα ακόμα ευρωπαϊκά τυριά, ενώ τα υπόλοιπα ελληνικά τυριά (κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα Κρήτης, γραβιέρα Νάξου, μανούρι, κασέρι) απολαμβάνουν απόλυτης προστασίας στην καναδική αγορά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter