Profand: Ποιος είναι ο ισπανικός όμιλος που μπήκε με πλειοψηφικό μερίδιο στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς

Την είσοδό του στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος ιχθυκαλλιεργειών της Ισπανίας, Profand, αποκτώντας πλειοψηφικό μερίδιο στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς. Ήδη εδώ και λίγες ημέρες στο διοικητικό συμβούλιο της κεφαλονίτικης επιχείρησης έχουν ενταχθεί ως μέλη τρία στελέχη προερχόμενα από την Profand, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ενρίκε Γκαρθία. Καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου, καθώς και προέδρου, εξακολουθεί να ασκεί η Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου, βάσει συμφωνητικού που προβλέπει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως CEΟ είτε για διάστημα πέντε ετών, είτε μέχρι το σύνολο των μετοχών της ελληνικής εταιρείας να αποκτηθούν από την Profand. Σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν αναφέρει λεπτομέρειες για το τίμημα της συναλλαγής, ο όμιλος Profand σημειώνει πως με την κίνηση αυτή «ενισχύουμε τη θέση μας στις κατηγορίες της τσιπούρας, του λαβρακιού και του κρανιού, ελέγχοντας έτσι όλα τα στάδια της διαδικασίας».

Το προφίλ της Profand
Ο όμιλος Profand, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, πραγματοποίησε το 2020 πωλήσεις συνολικού ύψους 664 εκατ. ευρώ, έναντι 471 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ η κερδοφορία της σχεδόν διπλασιάστηκε σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 22,2 εκατ. ευρώ. Η ταχύτατη ανάπτυξη του ομίλου αποδίδεται μεταξύ άλλων στην εξαγορά της εταιρείας επεξεργασίας και διανομής θαλασσινών Caladero από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mercadona, που της στοίχισε 87,5 εκατ. ευρώ, καθώς και στην επέκταση του ομίλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Yoplant, για την οποία επένδυσε το 2020 κοντά στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η Profand επωφελήθηκε επίσης από τις αυξημένες πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στη διάρκεια της πανδημίας, χάρη στη συνεργασία της με τη Mercadona, καθώς το 58% των πωλήσεών της το 2020 προήλθε από τη συγκεκριμένη μεγάλη ισπανική αλυσίδα, έναντι 33% το 2019. H Profand διαχειρίζεται συνολικά 12 εργοστάσια και δραστηριοποιείται σε πάνω από 60 χώρες ανά τον κόσμο, ενώ απασχολεί περίπου 3.000 υπαλλήλους. Από την πλευρά τους, τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς πραγματοποίησαν το 2020 κύκλο εργασιών ύψους 32,68 εκατ. ευρώ, έναντι 32,92 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ κατά το ίδιο έτος τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 1,34 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εισήλθε το 2021 στην αγορά της Ασίας με πωλήσεις στο Κουβέιτ και την Σαουδική Αραβία, ενώ έχει εισέλθει στην αγορά της Ελβετίας για πώληση βιολογικού ολόκληρου ψαριού, καθώς και στην αγορά της Ιταλίας για πώληση βιολογικού φιλέτου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Αναταράξεις στον τομέα των plant – based προϊόντων

Αγωγή κατά της νεοφυούς εταιρείας που ειδικεύεται στην παραγωγή plant – based υποκατάστατων κρέατος Motif Food Works υπέβαλε η Impossible Foods υποστηρίζοντας ότι παραβίασε την πατέντα της και χρησιμοποιεί μια τεχνολογία παραγωγής συνθετικής αιμοσφαιρίνης που μιμείται κατά πολύ τη δική της.

Σημειώνεται ότι οι δύο ανταγωνίστριες εταιρείες ανήκουν σε ιδιώτες επιχειρηματίες με την Impossible Foods βέβαια να είναι πολύ μεγαλύτερη και να αποτιμάται σε 9,5 δις. δολάρια.

Τα υποκατάστατα βοδινού και χοιρινού κρέατος που παράγει η Impossible Foods παρασκευάζονται με μια τεχνολογία που βασίζεται σε μια απομίμηση αιμοσφαιρίνης από σόγια και όσπρια με τη χρήση από γενετικά τροποποιημένης μαγιάς, ώστε να μιμείται την γεύση και το άρωμα του πραγματικού κρέατος.

Μαζί με την Beyond Meat, η Impossible Foods συνέβαλε στην ανάπτυξη της αγοράς για προϊόντα κρέατος όπως μπιφτέκια κλπ., τα οποία βασίζονται αποκλειστικά σε φυτικές πρώτες ύλες.

Η Motif Food Works κατάφερε να συγκεντρώσει 343,5 εκατ. δολάρια από επενδυτές όπως ο Bill Gates με αποτέλεσμα , η αποτίμησή της να φθάσει στα 1,23 δισ. δολάρια το 2021.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Motif ανακοίνωσε ότι η πρώτη της νέα τεχνολογία τροφίμων Hemami θα είναι εμπορικά διαθέσιμη σε πελάτες μεγάλης κλίμακας. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είχε θεωρήσει το συστατικό ως «γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές».

Στην καταγγελία που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντέλαγουερ πριν δυο ημέρες η Impossible Foods ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία Hemami παραβιάζει την ευρεσιτεχνία της για αντίγραφο βοείου κρέατος που χρησιμοποιεί αιμοσφαιρίνη ως συστατικό. Η Motif χρησιμοποιεί τη μυοσφαιρίνη βοοειδών ως πηγή αιμοσφαιρίνης και ακολουθεί παρόμοια διαδικασία για τη δημιουργία του συστατικού, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε υποκατάστατα βοείου κρέατος.

Όπως αναφέρει η Impossible Foods στην πατέντα που καλύπτει την εφεύρεση ενός υποκατάστατου βοείου κρέατος, περιλαμβάνεται μια πρωτεΐνη που περιέχει αιμοσφαιρίνη, τουλάχιστον μια ένωση σακχάρου και μια θειώδη χημική ένωση. Ακόμη η ίδια πατέντα προστατεύει την εφεύρεση ενός εναλλακτικού κρέατος που μιμείται το κρέας μέσω ενός αντιγράφου λιπώδους ιστού που χρησιμοποιεί τουλάχιστον ένα φυτικό έλαιο και μια μετουσιωμένη φυτική πρωτεΐνη.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Impossible Foods δήλωσε ότι χαιρετίζει τις προσπάθειες άλλων εταιρειών να αναπτύξουν plant based προϊόντα αλλά δεν ανέχεται τις προσπάθειες υπονόμευσης της επωνυμίας ή των προϊόντων μας μέσω της εσκεμμένης και μη εξουσιοδοτημένης παραβίασης της πνευματικής της ιδιοκτησίας.

Οι εκπρόσωποι, πάντως, της Motif ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη καταγγελία δεν υποστηρίζεται από γεγονότα ή παραβιάσεις νομοθεσίας νόμους και δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αβάσιμη προσπάθεια της Impossible Foods να καταπνίξει τον ανταγωνισμό, να περιορίσει τις επιλογές των καταναλωτών και να εμποδίσει την Motif, μια νέα και καινοτόμο εταιρεία με σημαντική επιχειρηματική δυναμική.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter