Hard seltzer, RTD κοκτέιλ, mixers: Οι ξενόφερτες τάσεις που κερδίζουν έδαφος και στην Ελλάδα

Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα πράγματα στη χώρα μας, έτσι και οι καταναλωτικές τάσεις έρχονται με κάποια καθυστέρηση σε σχέση με το εξωτερικό. Τάσεις που κάνουν την εμφάνισή τους και αναπτύσσονται ραγδαία στην αμερικανική αγορά και σε άλλες δυτικές χώρες, φτάνουν στην Ελλάδα μετά από μήνες ή και χρόνια, και αυτό φαίνεται πως συμβαίνει και με τις τάσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια διεθνώς γύρω από τα αλκοολούχα ποτά και τα αναψυκτικά. Προϊόντα όπως τα mixers, τα RTD κοκτέιλ και το hard seltzer, που στις ΗΠΑ είναι «καυτά» εδώ και χρόνια, υπάρχουν μεν στην Ελλάδα, όμως μόλις τώρα φαίνεται πως αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος, κάνοντας όλο και περισσότερες εταιρείες να εξετάσουν την είσοδό τους σε αυτές.

Hard seltzer: Το Topo Chico και οι άλλοι
Μία από τις ισχυρότερες, αν όχι η ισχυρότερη, τάσεις στα αλκοολούχα ποτά τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτή των hard seltzers, ελαφριών ποτών δηλαδή με ανθρακούχο νερό και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που είναι πιο κοντά στις προτιμήσεις των millennials. Στην Ελλάδα ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 έχει κάνει την εμφάνισή του το Topo Chico, μία μάρκα της Coca-Cola που έχει ήδη αφήσει το στίγμα της, καθώς, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola HBC, Zoran Bogdanovic, τον Αύγουστο του 2021, ήδη μέσα σε λίγους μήνες είχε καταφέρει να αποσπάσει μερίδιο 40% στην ελληνική αγορά. Άλλες μάρκες hard seltzer που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι η Kopparberg και η Spijked.

RTD κοκτέιλ: Nέα είσοδος στην αγορά
Ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελούν τα RTD κοκτέιλ, που επίσης βρίσκουν ανταπόκριση στο κοινό των millennials, καθώς πέρα από τον χαμηλό αλκοολικό βαθμό, τους επιτρέπουν να καταναλώνουν με ευκολία τα αγαπημένα τους κοκτέιλ στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να πάνε σε ένα μπαρ και να τους να φτιάξει ένας επαγγελματίας μπάρμαν. Τέτοια κοκτέιλ στην Ελλάδα έχουν λανσάρει μεταξύ άλλων η Bacardi (Mojito, Bacardi & no-sugar cola), η Bombay Sapphire (Gin & Tonic) και η Coppa (διάφορες γεύσεις). Σύντομα στην αγορά αυτή αναμένεται να προστεθούν και τα RTD κοκτέιλ της αγγλικής εταιρείας Tapp’d, η οποία όπως διαβάσατε χθες στο FOODReporter βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με διανομείς σε Ελλάδα και Κύπρο, προκειμένου να επεκταθεί στις δύο αυτές χώρες, θέλοντας να εκμεταλλευτεί και τις αυξημένες τουριστικές ροές που προβλέπονται φέτος το καλοκαίρι, με την υποχώρηση της πανδημίας.

Mixers: Πήραν ώθηση από τα lockdowns
Τέλος, άξια αναφοράς είναι η κατηγορία των cocktail mixers, που αποτελούν ιδανικά συστατικά για την παρασκευή ενός γευστικού κοκτέιλ και έλαβαν σημαντική ώθηση στη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα μπαρ ήταν κλειστά και αρκετοί δοκίμασαν να φτιάξουν τα αγαπημένα τους κοκτέιλ στο σπίτι.

Στην κατηγορία αυτή έχει πολυετή παρουσία η Three Cents, όμως παρατηρείται έντονη δραστηριότητα από εταιρείες που βλέπουν μία ευκαιρία για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη συγκεκριμένη αγορά.

Έτσι, η Β.Σ. Καρούλιας έχει λανσάρει ήδη από πέρυσι τη σειρά Green Pro Mixers Series, ενώ στην πρόσφατη έκθεση Horeca η Βίκος παρουσίασε για πρώτη φορά το Βίκος Pink Grapefruit, με το οποίο κάνει την είσοδό της στην αγορά των mixers.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Rocket: Από τα φιλόδοξα πλάνα στο ξαφνικό «αντίο» στην Ελλάδα

Με ένα τυπικό e-mail, οι διανομείς της εταιρείας διανομών Rocket ενημερώθηκαν ξαφνικά την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου για τη διακοπή της δραστηριότητας της εταιρείας στην Ελλάδα, μία μάλλον απρόσμενη εξέλιξη, δεδομένων των φιλόδοξων πλάνων που είχε ανακοινώσει η εταιρεία για την ελληνική αγορά. «Σταματήσαμε τις δραστηριότητές μας εχθές το απόγευμα. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σου μέσα στις επόμενες 24 ώρες, αναφορικά με τα επόμενα βήματα, μόλις έχουμε όλες τις πληροφορίες που ξέρουμε πως χρειάζεσαι σε αυτό το σημείο. Σε ευχαριστούμε για την κατανόησή σου», έγραφε το μήνυμα που έλαβαν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο οι διανομείς της Rocket.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται πως πέφτει η αυλαία για την εν Ελλάδι δραστηριοποίηση της ουκρανικής εταιρείας, μετά από μόλις 7 μήνες παρουσίας στη χώρα μας.

Η εταιρεία που ήθελε να κοντράρει στα ίσα efood και Wolt
Η ελληνική θυγατρική της Rocket, «Ρόκετ Ντελίβερι Μονοπρόσωπη» ιδρύθηκε τον Μάιο του 2021 με έδρα την Αγία Παρασκευή και μπήκε στην αγορά της διανομής φαγητού της Αθήνας, έχοντας να αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό από τους κυρίαρχους παίκτες, efood και Wolt, αλλά προσβλέποντας στην εξασφάλιση ενός ικανού μεριδίου σε μία αγορά που γιγαντώθηκε στη διάρκεια των lockdowns και συνεχίζει να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Τα μηχανάκια της Rocket με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο Χαλάνδρι και επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Τα πράγματα φαινόταν πως είχαν μπει σε μία σειρά, και μόλις πριν από δύο εβδομάδες η Αντωνία Φαρσάτη, Country Manager της Rocket στην Ελλάδα, δήλωνε στο FOODReporter πως η εταιρεία βρισκόταν σε συζητήσεις ώστε να προσθέσει σούπερ μάρκετ και λιανικό εμπόριο στο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, ενώ εξέταζε και το ενδεχόμενο να δημιουργήσει τον δικό της χώρο αγορών, ακολουθώντας το μοντέλο που έχουν υιοθετήσει αντίστοιχες πλατφόρμες delivery όπως η efood και η Wolt.

Μάλιστα, είχε αναφέρει πως «στόχος μας είναι να επιτύχουμε μερίδιο αγοράς 15-20% σε όλες τις περιοχές που εξυπηρετούμε καθώς και να διπλασιάσουμε τις περιοχές που προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας».

Εσωτερικά προβλήματα στα κεντρικά
Ωστόσο, μόλις δύο εβδομάδες μετά, η Rocket ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Μία εξέλιξη που δε φαίνεται να σχετίζεται με τις ραγδαίες εξελίξεις στην πατρίδα της Rocket, την Ουκρανία, αλλά με εσωτερικά προβλήματα στα κεντρικά της εταιρείας τα οποία πέρα από την Ελλάδα, θα επηρεάσουν τις δραστηριότητες της εταιρείας διανομών και σε άλλες χώρες στις οποίες είχε μπει με το ίδιο μεγάλες φιλοδοξίες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Coca-Cola HBC: «Παγώνει» η λειτουργία του εργοστασίου στην Ουκρανία

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει σε όλο τον κόσμο οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία που δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα, με την αβεβαιότητα να επηρεάζει αναπόφευκτα και τις επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητα στην αγορά της Ουκρανίας.

Ήδη χθες εκπρόσωπος της Coca-Cola HBC δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία προχώρησε στο κλείσιμο του εργοστασίου της στην Ουκρανία και κάλεσε τους εργαζομένους της να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι η Coca-Cola HBC εκτός από την Ουκρανία δραστηριοποιείται και στη Ρωσία, που είναι μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες αγορές της.

Σε μία αντίστοιχη κίνηση, η Carlsberg, που διαθέτει μερίδιο άνω του 30% στην αγορά της μπύρας στην Ουκρανία, προχώρησε σε παύση των εργασιών στα εργοστάσιά της στο Κίεβο και τη Ζαπορίζια λόγω των εχθροπραξιών, ενώ μία τρίτη μονάδα στο Λβιβ τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω της διακοπής της παροχής φυσικού αερίου.

Αντίθετα, η Nestle ανακοίνωσε πως οι δραστηριότητές της στην Ουκρανία συνεχίζονται απρόσκοπτα, ωστόσο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει εξάλλου η εγχώρια αλυσίδα σούπερ μάρκετ Silpo, που αναγκάστηκε να κλείσει ορισμένα καταστήματα και να μειώσει τα ωράρια κάποιων άλλων λόγω της κατάστασης.

Δημητριακά Ξάνθης: Επένδυση 6,35 εκατ. για νέα μονάδα στον Εύλαλο
Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα ένα επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «Δημητριακά Ξάνθης», συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 6.350.502,66 ευρώ.

Ειδικότερα, με σχετική απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Γεωργίου Εμμανουήλ, εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας που αφορά στην ίδρυση μονάδας διαλογής, επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας φρούτων στην περιοχή Εύλαλο Ξάνθης.

Η ενίσχυση που θα λάβει η επιχείρηση για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ, με τη μορφή της επιχορήγησης.

Σημειώνεται ότι η «Δημητριακά Ξάνθης» έχει την έδρα της στο Κουτσό του δήμου Αβδήρων και υποκατάστημα στο Εύλαλο, ενώ δραστηριοποιείται στο χώρο των γεωργικών εφοδίων και αγροτικών προϊόντων από το 2008. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, για τη χρήση 2020, ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 4,45 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή της κερδοφορία ανήλθε στα 362.655 ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter