Τα RTD κοκτέιλ της Tapp’d ετοιμάζουν… βαλίτσες για Ελλάδα και Κύπρο

Το δρόμο για την Ελλάδα αναμένεται να πάρουν σύντομα τα RTD κοκτέιλ μίας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο λόγος για την Tapp’d, μία οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε μόλις το 2019 και έχει ήδη γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στη Βρετανία, έχοντας ισχυρή παρουσία τόσο στον κλάδο της εστίασης, όσο και στη λιανική.

Σύμφωνα με τον Jay O’Hara, εκ των ιδρυτών της εταιρείας, η Tapp’d θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες νέες συμφωνίες για την επέκταση της διανομής της τόσο εντός, όσο και εκτός της Βρετανίας. Ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει συνεργασία με εξαγωγική εταιρεία, προκειμένου να εξερευνήσει νέες αγορές, και ξεκινά το λανσάρισμα της στην Αυστραλία, όπου συνεργάζεται με μεγάλο διανομέα ο οποίος θα τοποθετήσει τα κοκτέιλ της Tapp’d στην αγορά της εστίασης σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ.

Την ίδια στιγμή, η Tapp’d βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με διανομείς σε Ελλάδα και Κύπρο, προκειμένου τα προϊόντα της να μπουν στις δύο αυτές αγορές, τόσο στην εστίαση, όσο και στο λιανεμπόριο.

Σκοπός της βρετανικής εταιρείας είναι να εκμεταλλευθεί τις αυξημένες τουριστικές ροές που αναμένονται φέτος, όχι μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και διεθνώς, καθώς φαίνεται πως η πανδημία βρίσκεται σε φάση ύφεσης και το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρχουν λιγότεροι ή και καθόλου ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Άλλωστε, τα κοκτέιλ της Tapp’d είναι προϊόντα που εξ ορισμού προσφέρονται για το καλοκαίρι, καθώς καταναλώνονται κρύα, ενώ επωφελούνται και από την τρέχουσα αυξημένη ζήτηση για έτοιμα κοκτέιλ που καταγράφεται διεθνώς.

Πάνω από τα 4 εκατομμύρια φιάλες οι πωλήσεις της
Το χαρτοφυλάκιο της Tapp’d περιλαμβάνει σήμερα συνολικά εννέα γεύσεις RTD κοκτέιλ, μεταξύ των οποίων daquiri φράουλα, mojito, pina colada και espresso martini, ενώ υπάρχει και μία επιλογή χωρίς αλκοόλ, το martini με passion fruit. Τα αλκοολούχα κοκτέιλ έχουν περιεκτικότητα 10% κατ’ όγκο σε αλκοόλ και κυκλοφορούν σε γυάλινες φιάλες των 100 ml, είναι vegan και χωρίς γλουτένη, ενώ ο χρόνος ζωής τους στο ράφι φτάνει τους 12 μήνες.

Η Tapp’d έχει βραβευθεί για τα προϊόντα της, για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται πραγματικά φρούτα και βασίζονται σε συνταγές από mixologists, και έχει πουλήσει πάνω από 4 εκατομμύρια φιάλες αθροιστικά σε ζεστή και κρύα αγορά, ενώ σήμερα τα κοκτέιλ της είναι διαθέσιμα σε πάνω από 600 καταστήματα λιανικής και περισσότερα από 750 μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα στην Αγγλία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε το λιανεμπόριο τροφίμων στο συνολικό τζίρο των επιχειρήσεων το 2021

Μπορεί το λιανεμπόριο τροφίμων να μην παρουσίασε αύξηση το 2021 σε σχέση με το 2020, όμως είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, με σημαντικό μερίδιο – περίπου το ένα τρίτο- επί του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για τη χρονιά που πέρασε, οι πέντε κλάδοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον ετήσιο κύκλο εργασιών 2021 ήταν:

  • Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό (28,6%)
  • Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα (12,1%)
  • Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων (9,3%)
  • Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα (7,3%) και
  • Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα (4,8%).

Επιστροφή σε προ πανδημίας επίπεδα για το λιανεμπόριο
Συνολικά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία παρατηρείται μια επιστροφή του τζίρου του λιανικού εμπορίου σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που βρίσκονταν προ της πανδημίας.

Οι συνολικές πωλήσεις του τομέα του λιανικού εμπορίου έφθασαν τα 54,17 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,9% σε σχέση με το 2020, όπου είχαν διαμορφωθεί σε 48,40 δισ. ευρώ και 2,3% σε σύγκριση με το 2019.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την πρώτη θέση από πλευράς ανόδου πωλήσεων καταλαμβάνει ο κλάδος πώλησης ρολογιών – κοσμημάτων, με ετήσια αύξηση τζίρου 47,5% και ακολουθεί η ένδυση με άνοδο 43,8%.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων είναι ότι η ανοδική πορεία ξεκίνησε στο β’ τρίμηνο του 2021, όπου για πρώτη φορά πέτυχε τζίρο μεγαλύτερο από αυτόν το 2019 και κορυφώθηκε στο δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το τέταρτο τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 15,12 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2020, όπου είχε διαμορφωθεί σε 12,77 δισ. ευρώ και αύξηση 3,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2021, όπου είχε διαμορφωθεί σε 14,62 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:
Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 110,1%.

Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, αύξηση 94,1%.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:

  • Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 9,9%.
  • Λιανικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 4,3%.

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Διεθνές ενδιαφέρον στη φετινή Gulfood για την Αττική – Πίττας

Ως ιδιαίτερα σημαντικές χαρακτηρίζει ο Γιάννης Χαλδούπης, διευθυντής εξαγωγών της Αττική – Πίττας τις συναντήσεις που είχε κατά τη διάρκεια της έκθεσης Gulfood που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι συναντήσεις αφορούσαν διερεύνηση συνεργασίας, ώστε να διεισδύσει η εταιρεία σε νέες αγορές – στόχους στη Μέση Ανατολή. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις με υφιστάμενους πελάτες, στις οποίες και σχεδιάσθηκαν τα πλάνα για την περαιτέρω ανάπτυξή της στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φυσική παρουσία της εταιρείας, μετά από δυο χρόνια, λόγω της πανδημίας, σε ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας, όπως η Gulfood.

Στην έκθεση, η εταιρεία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις νέες ποικιλίες μελιού Αττική, αλλά και τις υπάρχουσες που καταγράφουν μεγάλη αποδοχή στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Βασικός στόχος για την Αττική Πίττας είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαγωγών της εταιρείας και η διάδοση του ποιοτικού και επώνυμου ελληνικού μελιού σε όλο τον κόσμο.

Αύξηση εξαγωγών κατά 54% στη διετία 2019-2021
Την διετία 2019 -2021 με όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία covid-19, ο τζίρος της Αττική – Πίττας στις εξαγωγές αυξήθηκε κατά 54%, φθάνοντας τις υψηλότερες πωλήσεις που είχε στην ιστορία της ως εταιρεία. Η δε συμμετοχή των εξαγωγών στο σύνολο του τζίρου της εταιρίας ανέρχεται πλέον στο 18%, από το 10% που ήταν το 2016.
Στις αγορές όπου η εταιρεία είχε σημαντική ανάπτυξη, εκτός από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ήταν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και γενικά οι ευρωπαϊκές αγορές.

Διάθεση για επενδύσεις
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των επενδύσεων, η κυρία Αλεξάνδρα Πίττα – Χαζάπη διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ της εταιρείας είχε αναφέρει πρόσφατα στο FOOD Reporter, ότι «…είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και να προχωρήσουμε σε όποιες επενδύσεις που ενδεχομένως να απαιτηθούν για να καλύψουμε αυξημένη ζήτηση . Είναι μέσα στη φιλοσοφία της εταιρείας μας η επένδυση στην ανάπτυξη της ελληνικής μελισσοκομίας και στην προώθηση του ελληνικού μελιού και γι’ αυτό συνεχώς προσπαθούμε να το αναδείξουμε μέσω των μαρκών μας».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter