Στρατηγική «κάθοδος» Μασούτη στην Κρήτη με την εξαγορά του 50% του ΣΥΝ.ΚΑ

Την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών αναμένουν, πλέον, οι διοικήσεις της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μασούτης» και της κρητικής ΣΥΝ.ΚΑ, προκειμένου να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της στρατηγικής τους συνεργασίας η οποία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες για την κατ΄αρχήν συμφωνία, η Μασούτης ΑΕ θα εξαγοράσει το 50% της ΣΥΝ.ΚΑ ενώ το υπόλοιπο 50% θα παραμείνει στην κατοχή των υφιστάμενων μετόχων. Βεβαίως για να ολοκληρωθεί η συμφωνία αναμένεται και η έγκριση της γενικής συνέλευσης των μελών του συνεταιρισμού αλλά και η σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αν και οι περισσότερες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρονται σε εξαγορά, εν τούτοις πρόκειται περισσότερο για στρατηγική συνεργασία, καθώς εκτός από το 50% στους υφισταμένους μετόχους της ΣΥΝ.ΚΑ θα παραμείνει και το management και ενδεχομένως και η πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο.

Η απόσχιση του κλάδου χονδρικής και λιανικής
Προκειμένου να είναι σε θέση να συζητήσει αλλά και να καταλήξει σε κάποια συμφωνία, η διοίκηση του ΣΥΝΚΑ πριν σπό ένα μήνα, περίπου, προχώρησε στην λήψη απόφασης για την απόσχιση του κλάδου χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

Η απόσχιση αυτή έγινε μέσω της σύστασης μιας νέας 100% θυγατρικής ανώνυμης εταιρείας με την ονομασία «ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές ΑΕ» και της εισφοράς του κλάδου σε αυτήν.
Στην νεοσύστατη εταιρεία πρόκειται να περάσουν όλες οι δραστηριότητες του ομίλου που αφορούν στη χονδρική και λιανική πώληση πάσης φύσεως αγαθών και ειδών σούπερ μάρκετ, καθώς και στην αποθήκευση και διανομή των πωλούμενων προϊόντων προς εξυπηρέτηση των ιδίων και συνεργαζόμενων καταστημάτων. Ακόμη, στη νέα εταιρεία περνάει η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας πάσης φύσεως καταστημάτων, πρατηρίων, γραφείων, εκθέσεων και κάθε άλλης εγκατάστασης και δραστηριότητας για τη διάθεση κάθε είδους προϊόντος,.

Σημεία πώλησης του ΣΥΝ.ΚΑ
Σε ό,τι αφορά τη λιανική πώληση, ο ΣΥΝ.ΚΑ εκτός από την Κρήτη δραστηριοποείται σε οκτώ νησιά του Αιγαίου (Τήνος, Κάλυμνος, Νάξος, Πάρος, Χίος, Μήλος, Σύρος, Σαντορίνη), καθώς και στην Κέρκυρα μέσω θυγατρικών εταιρειών επί των οποίων κατέχει ποσοστό 100% επί του μετοχικού κεφαλαίου (Γαλαξίας και Μαρκάτο).

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, που καταρτίσθηκε για την απόσχιση, η καθαρή θέση (ενεργητικό μείον υποχρεώσεις) της υπό σύσταση εταιρείας εκτιμάται ότι στις 31 Οκτωβρίου 2021 ανερχόταν σε 3.614.410,76 ευρώ, που αναλύεται σε μετοχικό κεφάλαιο 3 εκατ. ευρώ και έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο ποσού 614.410,76 ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο θα διαιρεθεί σε 30.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η καθεμιά. Σημειώνεται ότι η έναρξη των διαδικασιών για τη διάσπαση αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΣΥΝ.ΚΑ στις 16 Δεκεμβρίου 2021, ενώ η τελική απόφαση για την έγκριση του σχεδίου διάσπασης και το καταστατικό της νέας εταιρείας θα ληφθεί από τη γενική συνέλευση των μελών του συνεταιρισμού.

Πωλήσεις 186,2 εκατ. ευρώ το 2020
Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2020, ο Συνεταιρισμός πραγματοποίησε πωλήσεις 186,21 εκατ. ευρώ από 189,18 εκατ. ευρώ το 2019. Τα προ φόρων κέρδη είχαν υποχωρήσει στα 751.895 ευρώ από 1,066 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη στα 523.984 ευρώ έναντι 688.686 ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα είχαν μειωθεί στα 3,221 εκατ. ευρώ από 4,482 εκατ. ευρώ.

Η αλυσίδα ΣΥΝΚΑ κατέχει τη δεύτερη θέση από πλευράς καταστημάτων στην Κρήτη μετά την αλυσίδα Χαλκιαδάκης. Διαθέτει συνολικά 74 καταστήματα και πάνω από 1.600 εργαζόμενους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Σ. Νένδος (Select): Επένδυση 18 εκατ. σε νέα μονάδα παραγωγής αρτοσκευασμάτων

Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα ένα επενδυτικό σχέδιο της βιομηχανίας παραγωγής αρτοσκευασμάτων Select (Σταύρος Νένδος ΑΕ), συνολικού επιλέξιμου κόστους 18.140.889,87 ευρώ. Ειδικότερα, με σχετική απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Γεωργίου Εμμανουήλ, εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της γενικής επιχειρηματικότητας το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης που αφορά στην ίδρυση νέας μονάδας παραγωγής αρτοσκευασμάτων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Η ενίσχυση που θα λάβει η Select για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 6.349.311,45 ευρώ, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής, ήτοι ποσοστό 50% επί του συνολικού επιλέξιμου κόστους. Πρόκειται για τη δεύτερη επένδυση της Select που εντάσσεται στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου τους τελευταίους μήνες.

Είχε προηγηθεί μία επένδυση συνολικού επιλέξιμου κόστους 2.133.237,66 ευρώ για την επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής αρτοσκευασμάτων της εταιρείας στη ΒΙΠΕΘ Σίνδου, για την οποία η Select λαμβάνει ενίσχυση ύψους 746.633,18 ευρώ, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής. Να σημειωθεί ότι η Select διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και στην Αττική, και συγκεκριμένα στην Παιανία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter

Κάμπος Χίου: Στόχος η αύξηση των εξαγωγών και η επέκταση σε νέες αγορές

Με αφορμή τη διοργάνωση της φετινής διεθνούς έκθεσης Gulfood 2022 που πραγματοποιείται στο World Trade Center, στο Ντουμπάϊ, το FOODReporter παρουσιάζει ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν επίσημα στην έκθεση, με στόχο την εξωστρέφεια και την αύξηση των εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι την διοργάνωση της επίσημης ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει ο φορέας Enterprise Greece, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών.

Κάμπος Χίου: Ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω της Gulfood 2022
Η αύξηση των εξαγωγών στις χώρες του Κόλπου και τη Μέση Ανατολή, αλλά και η επέκταση σε αναδυόμενες αγορές της Ασίας, είναι ο βασικός στόχος της εταιρείας Κάμπος Χίου, η οποία και προσπαθεί να αυξήσει την εξωστρέφειά της με την συμμετοχή της στη φετεινή Gulfood 2022.

Όπως αναφέρει στο FOODReporter o CCO της εταιρείας, Γιάννης Τραντάλης, το 2021 άφησε για τον Κάμπο Χιου το ξεκάθαρο αποτύπωμα των επιπτώσεων της πανδημίας covid-19. Καθώς ο χρόνος μεταξύ συμφωνίας και υλοποίησης μιας διεθνούς συμφωνίας είναι μεγάλος λόγω των πολύπλοκων διαδικασιών που χρειάζονται, το 2020 έκλεισε με τη κεκτημένη ταχύτητα της προ-covid-19 εποχής χωρίς να δείξει αυτό που θα επακολουθούσε το 2021.

Το ολοκληρωτικό πάγωμα πραγματοποίησης ταξιδιών κ συμμετοχής σε εκθέσεις σε συνάρτηση με το μούδιασμα των αγορών και μη διάθεσης λανσαρίσματος νεων προιόντων απο τους εισαγωγείς οδήγησε αρκετές εταιρείες – και τη δική μας – σε μια στασιμοτητα ή και κάμψη της πορείας πωλήσεων τους στο εξωτερικό το 2021, κάτι που είναι όμως απόλυτα κατανοητό.

Ευχόμενοι ότι η επαννεκίνηση των βασικών δραστηριοτήτων εξωστρέφειας είναι ήδη εδώ, προσδοκούμε τη περαιτέρω επέκταση της παρουσίας μας σε Χώρες στόχους της Μέσης κ Άπω Ανατολής όπου ήδη ο Κάμπος Χιου έχει σημαντικές συνεργασίες κ παρουσία, επισημαίνει ο Γιάννης Τράνταλης.

Προσπάθεια ενδυνάμωσης της παραγωγής
Αναφορικά με το ενδεχόμενο υλοποίησης νέων επενδύσεων για την κάλυψη της ζήτησης από την εσωτερική και τη διεθνή αγορά ο Γιάννης Τραντάλης διευκρινίζει ότι η εταιρεία διαθέτει 2 υπερσύγχρονες μονάδες εκχύμωσης κ ασηπτικής συσκευασίας Χυμών οι οποίες έχουν τη δυνατότητα υπερδιπλασιασμού της παραγωγικής μας ικανότητας. Έτσι, σε αυτή τη φάση περιορίζεται στη προσπάθεια ενδυνάμωσης της παραγωγής μας και όχι σε επιπλέον επενδύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού.

Σε ότι αφορά τις νέεε κατηγορίες προϊόντων, ο κ. Τραντάλης αναφέρει ότι ο Κάμπος Χιου έχει λανσάρει τα τελευταία 10 χρόνια πρωτοποριακά προιόντα που μεγαλώνουν τις συνολικες πωλήσεις της Κατηγορίας και έχουν νόημα τόσο για το Λιανεμπόριο όσο και για τον Καταναλωτή.

Η πλήρης γκάμα χυμών απο μη συμπυκνωμένους χυμούς καθώς και το λανσάρισμα φρουτοποτών χωρίς ζάχαρη με ελάχιστες θερμίδες είναι μέσα σε αυτά. Παράλληλα, ο Κάμπος Χιου δημιουργησε μια ολόκληρη υποκατηγορία Λεμονάδων, η οποία αποτελεί τα προηγούμενα χρόνια ένα εξαιρετικό trend πωλήσεων στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το R&D Τμήμα της εταιρείας δουλέυει πάνω σε νεες ιδέες που θα λανσαριστούν το προσεχές διάστημα και θα προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερη αξία τόσο στη μάρκα όσο και στην κατηγορία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter