Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να μηδενίσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από τον Ιούλιο 2024, έπειτα από την τριπλάσια αύξηση των χονδρικών τιμών λόγω ξηρασίας στην Ανδαλουσία, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του European Supermarket Magazine, οι τιμές του ελαιόλαδου εκτοξεύθηκαν πέρυσι σε επίπεδα – ρεκόρ λόγω της πτώσης της παραγωγής εξαιτίας της διετούς ξηρασίας στην Ανδαλουσία, που παράγει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει λίγο φέτος, αλλά παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι οι αυξημένες τιμές του ελαιόλαδου έχουν επηρεάσει την καθημερινή ζωή των Ισπανών, καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο της κουζίνας τους. Τα μπουκάλια ενός λίτρου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου πωλούνταν μέχρι και 14,5 ευρώ σε ορισμένα σούπερ μάρκετ στα τέλη του 2023, οδηγώντας σε μέτρα ασφάλειας όπως αυτά για αλκοολούχα ποτά.

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην Ισπανία ενθαρρύνουν για την επόμενη σεζόν ελιάς, με αποτέλεσμα να αναμένεται μείωση τιμών στις αρχές του επόμενου έτους. Η κυβέρνηση θα κατηγοριοποιήσει το ελαιόλαδο ως βασικό είδος διατροφής με μειωμένο ΦΠΑ 4% όταν οι συνθήκες επανέλθουν στο φυσιολογικό, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα για τη διάρκεια του μηδενικού συντελεστή. Το μέτρο αυτό πρόκειται να εγκριθεί στις 25 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του επόμενου υπουργικού συμβουλίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter