Με ποσοστιαία ανάπτυξη του κλαδικού τζίρου κατά 2,1% συγκριτικά με το 2018 θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα η χρονιά φέτος, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μπορέτο, εμπορικό διευθυντή και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της IRI. Ως βασική προϋπόθεση ευστάθειας της πρόβλεψής του θέτει τη διατήρηση των ισχυουσών τάσεων στους μακροοικονομικούς δείκτες και της πολιτικής ομαλότητας, εφόσον από την άποψη των άλλων αναγκαίων προϋποθέσεων, δηλαδή της σταθερότητας του αριθμού των καταστημάτων και του ΦΠΑ, λογικά δεν αναμένονται αλλαγές.

Σύμφωνα με την IRI Hellas, στο οκτάμηνο από την έναρξη του έτους καταγράφηκε άνοδος των κλαδικών πωλήσεων κατά 2,9% και σε αξία και σε όγκο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Όμως, τον Αύγουστο η άνοδός τους σε αξία δεν υπερέβη το 1,3% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2018 και αντίστοιχα τον Ιούλιο σταμάτησε στο 0,9%, ενώ τον Σεπτέμβριο εκτιμάτο (δεν είχαν βγει ακόμα τα συνολικά στοιχεία, ενώ γραφόταν το κείμενο) ότι επρόκειτο να κυμανθεί λίγο πάνω από το 1%. «Είναι προφανές ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του τζίρου στο τρίτο τρίμηνο του έτους έχει καμφθεί σημαντικά κι ότι εξελίσσεται με μέση ταχύτητα 0,9%-1,1%», διαπιστώνει ο κ. Π. Μπορέτος, συμπεραίνοντας ότι συνολικά η ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι χαμηλή, οριακά καλύτερη από του αντίστοιχου εξαμήνου του 2018. Εξάλλου, επισημαίνει ότι η τελευταία πρόβλεψη της IRI για μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,1% του κλαδικού τζίρου είναι εντός των ορίων της αρχικής στην έναρξη του 2019, αν και κατά τι βελτιωμένη.

Πού οφείλεται η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης
Πού οφείλεται η εξέλιξη της ανάπτυξης περί τη μία ποσοστιαία μονάδα τους τελευταίους μήνες; Ένας πρώτος λόγος, επισημαίνει ο συνομιλητής μας, είναι ότι έχει περιοριστεί σημαντικά πια ο αριθμός των νεόδμητων και φρεσκοανακαινισμένων καταστημάτων στον κλάδο, ενόσω βαίνει προς ολοκλήρωση και το πρόγραμμα ανακαινίσεων από την ΕΥΣ των τελευταίων καταστημάτων άλλοτε της Μαρινόπουλος. Τουλάχιστον από αυτή την άποψη, ο κλάδος εισάγεται σε περίοδο σημαντικής επιβράδυνσης των εισροών κι εκροών τζίρου μεταξύ των δικτύων, λόγω οργανικής ανάπτυξης.

Ένας δεύτερος λόγος συναρτάται με τη μείωση του ΦΠΑ την άνοιξη, που αφορά ένα σημαντικό μέρος των τροφίμων, ήτοι περίπου το ένα τρίτο των προϊόντων σταθερού barcode. Όπως παρατηρεί ο συνομιλητής μας, ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι ανατιμήσεις στο σύνολο της αγοράς ήταν γύρω στο 1%, από την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ οι τιμές σταθεροποιήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις επωφελήθηκαν μεν από το μέτρο, μέσω ανατιμήσεων με τις οποίες κέρδισαν τη φοροελάφρυνση, αλλά γενικά οι αντοχές της ζήτησης εκμηδένισαν την όποια πληθωριστική τάση θα μπορούσε να «σηκώσει» στο εξής τον τζίρο. Και πράγματι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως ο κόσμος δεν αγόρασε περισσότερο (όγκος πωλήσεων) απ’ όσο πριν τη μείωση του ΦΠΑ, πράγμα ανησυχητικό για την προοπτική του τζίρου. Ένας τρίτος λόγος συνδέεται με τη δυναμική παρέμβαση του discounter στην κλαδική αγορά, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην αγορά του κλασικού σούπερ μάρκετ να μεγαλώσει, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο κατοχύρωσε το μερίδιο τζίρου που κέρδισε από την κατάρρευση της Μαρινόπουλος, αλλά μπορεί και να το επεκτείνει οριακά. Στο μεταξύ, η αγορά των PL αναπτύσσεται μεν, αλλά με ρυθμό μικρότερο του γενικού μέσου όρου ανάπτυξης της αγοράς, ήτοι με 1,9% έναντι 2,9% σε αξία στο οκτάμηνο. Γιατί; Πιθανώς οι προωθήσεις, ρίχνοντας περαιτέρω τις τιμές σε κάποιες περιπτώσεις βιομηχανικών brands, συνέχισε να ανακόπτει την προτίμηση στα PL. Ταυτόχρονα, οι μειώσεις του ΦΠΑ επέδρασαν αναλογικά στις τιμές και των βιομηχανικών brands και των PL. Αλλά επειδή η αρχική τιμή των πρώτων ήταν σαφώς υψηλότερη των PL, η υποτίμησή τους λόγω μείωσης του ΦΠΑ έγινε πιο αισθητή, έτσι ώστε δημιούργησε την εντύπωση μιας περαιτέρω μείωσης της τιμολογικής απόστασής τους από τα PL προς ενίσχυση της προτίμησής τους, σχολίασε ο κ. Μπορέτος, επιφυλασσόμενος για ακριβέστερες ερμηνείες σύντομα.