Εμπόδια στις εισαγωγές ορισμένων ελληνικών προϊόντων θέτουν οι αρχές του Ιράκ, προκειμένου να προστατεύσουν την εσωτερική αγορά και να ευνοήσουν εγχώριους παίκτες, σύμφωνα με πρωτογενή έρευνα που διεξήγαγε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Ερμπίλ. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι αρχές του Ιράκ απαγορεύουν την εισαγωγή παγωτών της Κρι-Κρι, διότι έχουν θέματα με ετικέτες του προϊόντος, αν περιλαμβάνει φοινικέλαιο, και οτιδήποτε άλλο μπορούν να επικαλεστούν, προκειμένου να στηρίξουν μεγάλη εταιρεία τους που παράγει παγωτά στη Σουλειμανία.

Επίσης, από την έρευνα διαπιστώθηκε πως απαγορεύουν την είσοδο της ελληνικής μπύρας Μύθος, για σήμανση/ετικέτα, και αν δεν έχει παραχθεί εντός τριμήνου από την εισαγωγή της στην χώρα.

Σημειώνεται ότι σε αυτήν την κατάσταση συνεισφέρει το γεγονός ότι εκκρεμεί από το 2011 η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Οργανισμών Τυποποίησης Ελλάδας (ΕΛΟΤ) – Ιράκ (COSQC), καθώς από τον ΕΣΥΠ-ΕΛΟΤ κρίθηκε ότι το Ιράκ δε συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες ως προς τη σύναψη μνημονίου.
Το Γραφείο ΟΕΥ Ερμπίλ ζητά από τον ΕΛΟΤ να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει τη θέση του αυτή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter