Μία επένδυση της τάξεως των 1,6 εκατ. ευρώ, η οποία είχε ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, ολοκλήρωσε στα τέλη Νοεμβρίου η εταιρεία «Ηπειρωτικές Πρωτεΐνες». Πρόκειται για την επένδυση της εταιρείας που είχε ενταχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης «Γενική Επιχειρηματικότητα» και αφορούσε στην επέκταση του παραγωγικού και λοιπού μηχανολογικού εξοπλισμού του βιομηχανοστασίου για την παραγωγή άπαχου ορού πρωτεΐνης για χρήση σε παραγωγή βρεφικών τροφών, στην κατασκευή νέου αποθηκευτικού χώρου, στην υγειονομική βελτίωση του χώρου συσκευασίας του εν λόγω προϊόντος και στην επέκταση του χώρου γραφείων στις εγκαταστάσεις της στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Η επένδυση ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία στις 16 Νοεμβρίου 2021, και με πρόσφατη απόφαση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη εγκρίθηκε το ποσό των 728.762,19 ευρώ ως ενίσχυση της επένδυσης με την μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Το προφίλ της εταιρείας
Το εργοστάσιο της Ηπειρωτικές Πρωτεΐνες στα Ιωάννινα είναι, σύμφωνα με την εταιρεία, το πρώτο εργοστάσιο που λειτουργεί στην Ελλάδα για την επεξεργασία ορού γάλακτος και την παραγωγή πρωτεϊνών σε σκόνη. Η δυναμικότητα του εργοστασίου, το οποίο καταλαμβάνει συνολική έκταση 8.000 τ.μ., ανέρχεται σε 50.000 τόνους ορού γάλακτος ετησίως, παράγοντας περίπου 3.500 τόνους σκόνης διαφόρων τύπων πρωτεΐνης ορού γάλακτος και διηθήματος.

Βασικός προσανατολισμός των Ηπειρωτικών Πρωτεϊνών είναι οι εξαγωγές των προϊόντων που παράγονται στο εργοστάσιο, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων. Το εργοστάσιο των Ηπειρωτικών Πρωτεϊνών, εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές της «πράσινης» βιομηχανίας, συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Ηπείρου για την εισκόμιση της πρώτης ύλης, παρέχοντας μία αξιόπιστη λύση στο μεγάλο οικολογικό πρόβλημα της διάθεσης του ορού γάλακτος.

Ο όμιλος Ελληνική Πρωτεΐνη
Οι Ηπειρωτικές Πρωτεΐνες ανήκουν στον όμιλο «Ελληνική Πρωτεΐνη», που ιδρύθηκε το 1995 έχοντας ως στόχο την δημιουργία ελληνικών πρωτεϊνικών προϊόντων γάλακτος υψηλής ποιότητας, καθώς και τυροκομικών προϊόντων Π.Ο.Π. ικανών να αντιμετωπίζουν τον διεθνή ανταγωνισμό. Πέρα από τις Ηπειρώτικες Πρωτεΐνες στα Ιωάννινα, στον όμιλο ανήκουν και οι Πρωτεΐνες Κεντρικής Ελλάδος και «Άγραφα» στην Καρδίτσα, οι Μακεδονικές Πρωτεΐνες στο Κιλκίς και οι Αχαϊκές Πρωτεΐνες στα Καλάβρυτα, καθώς και η εταιρεία Protein Engineering (πρώην NIRO HELLAS), εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στην προμήθεια εξοπλισμού και τεχνογνωσίας στο χώρο της γαλακτοκομίας.

Οι εταιρείες του ομίλου παράγουν τόσο συστατικά τροφίμων (ορροπρωτεΐνες, οροί γάλακτος, επιλιπασμένοι οροί γάλακτος, πρόβειο γάλα σε σκόνη, κατσικίσιο γάλα σε σκόνη, υποκατάστατα κρέμας), όσο και τα προϊόντα Real Greek Feta, Real Greek Wine, Real Greek Olives και Real Greek Olive Oil.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter