Τα γιαούρτια που πωλούνται στις ΗΠΑ μπορούν να περιέχουν ισχυρισμούς ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με απόφαση της αμερικανικής υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων FDA, η οποία ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα της Danone North America.

Η FDA εξέτασε το αίτημα της εταιρείας και τα στοιχεία που της παρασχέθηκαν, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν κάποια αξιόπιστα τεκμήρια που υποδεικνύουν μία σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση γιαουρτιού και τον μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, όμως τα στοιχεία αυτά είναι περιορισμένα και δε σχετίζονται με κάποιο συγκεκριμένο συστατικό του γιαουρτιού. Για το λόγο αυτό, η FDA αποφάσισε να μην μπλοκάρει τη χρήση τέτοιων ισχυρισμών, υπό τον όρο ότι οι ισχυρισμοί θα είναι διατυπωμένοι με τρόπο που δεν θα παραπλανά τους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι η FDA θεωρεί ως την ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης που μπορεί να υποστηρίξει έναν τέτοιο ισχυρισμό τις 2 κούπες ή τρεις μερίδες γιαουρτιού ανά εβδομάδα.

Πάντως, η απόφαση της FDA έχει προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις καταναλωτών, που υποστηρίζουν πως κανένα τρόφιμο δεν μπορεί από μόνο του να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης μίας νόσου που σχετίζεται με τη διατροφή γενικότερα, καθώς και ότι είναι οξύμωρο να επιτρέπονται σε προϊόντα ισχυρισμοί υγείας οι οποίοι δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά με ελεγχόμενες δοκιμές. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως η απόφαση αυτή μπορεί να έχει και το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να τρώνε γιαούρτι με διάφορα πρόσθετα και συνοδευτικά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter