Η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων-ποτών καλύπτει το 26,4% του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής μεταποίησης, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη ανάμεσα στους κλάδους της μεταποίησης, σύμφωνα με τη 13η ετήσια Έκθεση ΙΟΒΕ (2017), που παρουσιάστηκε πρόσφατα με τη συνεργασία του ΣΕΒΤ, όπως κάθε χρόνο.

Η αξία της παραγωγής της βιομηχανίας τροφίμων, σύμφωνα με την έκθεση αγγίζει το 24,3% της συνολικής αξίας της εγχώριας μεταποίησης και η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της το 24,6%, ενώ καταλαμβάνει την πρώτη θέση και από άποψη κύκλου εργασιών –σχεδόν 25,2%. Ως προς τα ισχύοντα στην ΕΕ ο κλάδος της διατροφής στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη συμβολή στο μεταποιητικό τομέα από άποψη αριθμού επιχειρήσεων, κύκλου εργασιών, αξίας παραγωγής, ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και αριθμού απασχολούμενων.

Επίσης, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων, όπως προκύπτει από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της εγχώριας μεταποίησης, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια.