Η φετινή Παγκόσµια Ηµέρα Αυγού, που γιορτάζεται µε το µήνυµα «Τα αυγά μας ενώνουν» (United by Eggs), αναδεικνύει τη δύναµη του αυγού να ενώνει ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσµου, σύµφωνα µε τη Διεθνή Επιτροπή Αυγών (International Egg Commission – IEC). Αναλυτικότερα, στη φετινή ανακοίνωση του IEC αναφέρεται ότι τα αυγά είναι µέρος της καθηµερινής διατροφής σε πολλές κουλτούρες και χώρες, επισηµαίνοντας τον καθολικό τους ρόλο στη διατροφή και την παγκόσµια γαστρονοµία. Ως µια φιλική προς το περιβάλλον πηγή ζωικής πρωτεΐνης, τα αυγά δεν προσφέρουν µόνο θρεπτικά οφέλη, αλλά και µια ισχυρή δυνατότητα να φέρουν κοντά ανθρώπους, προάγοντας τη διαπολιτισµική κατανόηση και την αλληλεγγύη µέσα στις κοινότητες.
Σύµφωνα µε τη Διεθνή Επιτροπή Αυγών, τα αυγά αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, συµβάλλοντας στην ανάπτυξη και λειτουργία του σώµατος και του εγκεφάλου. Παρέχουν απαραίτητες βιταµίνες, µέταλλα και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, κάνοντάς τα προσβάσιµα σε ανθρώπους από διαφορετικά κοινωνικοοικονοµικά επίπεδα.
Η παραγωγή τους απαιτεί λίγους πόρους, συµβάλλοντας έτσι σε έναν πιο υγιή πλανήτη. Τα αυγά ενώνουν ανθρώπους µέσω κοινών γαστρονοµικών παραδόσεων και παίζουν σηµαντικό ρόλο σε πολιτιστικές και θρησκευτικές γιορτές. Η Επιτροπή επισηµαίνει ότι µέσα από την στήριξη των τοπικών παραγωγών, ενισχύονται οι τοπικές οικονοµίες και η επισιτιστική ασφάλεια, προάγοντας τη συλλογική ευηµερία και ενότητα στις κοινότητες.
Το διευρυμένο δίκτυο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αυγού
Αναφορικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αυγού είναι κεντρικός πυλώνας για την παγκόσμια προώθηση του αυγού και των διατροφικών του πλεονεκτημάτων, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ οργανισμών και πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τη βιομηχανία αυγών. Ειδικότερα, στο δίκτυό του Οργανισμού περιλαμβάνεται η Διεθνής Επιτροπή Αυγών (International Egg Commission – IEC), ένας εμπορικός σύνδεσμος που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις του κλάδου σε διεθνές επίπεδο, και το Διεθνές Κέντρο Διατροφής Αυγών (International Egg Nutrition Centre – IENC), το οποίο εστιάζει στη διατροφή και την επιστημονική έρευνα γύρω από τα αυγά.
Για την Ελλάδα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού συμπίπτει με τα δεύτερα «γενέθλια» της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), καθώς πριν από δύο χρόνια αναγνωρίστηκε ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα των αυγών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, η ΕΔΟΑΠΑ έχει καταφέρει να διευρύνει τη βάση των μελών της, εκπροσωπώντας πλέον περίπου το 50% της παραγωγής και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό της εμπορίας και μεταποίησης στην Ελλάδα.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter