Μετά από τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του scan-as-you-shop από την Tesco, όπου καταγράφηκε πως σε κάθε 7 λίρες αγορών η μία περνά από self scanning, η αλυσίδα αποφάσισε την υιοθέτηση του συστήματος σε εθνικό επίπεδο.

Αρχικά, η εφαρμογή θα ξεκινήσει να υλοποιείται σε 60 καταστήματα αλλά μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει επεκταθεί σε άλλα 40, έχοντας ως στόχο το σύνολο των καταστημάτων σε όλη τη Βρετανία. Ο CEO της αλυσίδας δήλωσε πως μετανιώνει για το γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκε το self scanning νωρίτερα. «Η εφαρμογή ξεκίνησε πιλοτικά σε 5 καταστήματα αλλά για δύο χρόνια δεν προχώρησε περισσότερο».

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το σύστημα με τα scanning χειρός που οι πελάτες βρίσκουν στην είσοδο του καταστήματος είχαν τεράστια επιτυχία στα παιδιά, που βοηθούσαν τους γονείς τους να τα χρησιμοποιήσουν. Η καθυστέρηση της επέκτασης της εφαρμογής είχε ως βασική αιτία τον φόβο της αλυσίδας για την αύξηση των κρουσμάτων κλοπής, με τη χρήση των barcode scanners. Όμως, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του συστήματος είναι έτοιμη να προμηθεύσει την αλυσίδα με νέες ετικέτες ασφαλείας, συμβατές με τα scanners. Τα mobile scanners είναι γνωστά στον κόσμο των σούπερ μάρκετ από το 1996, όταν οι Safeway και Waitrose παρουσίασαν στο καταναλωτικό κοινό το σύστημα Quick Check.