Με τον πιο αργό ρυθμό της τελευταίας διετίας και άνω αυξήθηκαν οι τιμές στο βρετανικό λιανεμπόριο τον Μάρτιο 2024, σύμφωνα με τη Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής (BRC). Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του European Supermarket Magazine (ESM), υπάρχουν ενδείξεις ότι η συμπίεση του πληθωρισμού στη χώρα εξασθενεί πλέον γρήγορα.

Πράγματι, ο πληθωρισμός των τιμών στο βρετανικό λιανεμπόριο μειώθηκε στο 1,3% το Μάρτιο από το 2,5% τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη μικρότερη ετήσια αύξηση πληθωρισμού από τον Δεκέμβριο του 2021.

Όσον αφορά στις τιμές των τροφίμων στο λιανεμπόριο, εκείνες αυξήθηκαν κατά 3,7%, από 5% την ίδια περίοδο, ενώ οι τιμές των υπόλοιπων καταναλωτικών αγαθών (non food) αυξήθηκαν μόλις κατά 0,2%, φανερώνοντας σημαντική επιβράδυνση από το 1,3% τον Φεβρουάριο.

Η CEEO της BRC, Helen Dickinson, δήλωσε ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού συνδέεται άρρηκτα με τον ανταγωνισμό μεταξύ των λιανοπωλητών, την πτώση των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων και τις προσφορές σε δημοφιλείς μάρκες σοκολάτας, ακόμη και όταν η τιμή ορισμένων των πασχαλινών εδεσμάτων αυξήθηκε σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το ESM, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναμένει ότι ο ρυθμός πληθωρισμού της Βρετανίας θα πέσει κάτω από το 2% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2024, βοηθούμενος σε μεγάλο βαθμό από την περαιτέρω πτώση του ενεργειακού κόστους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter