Σημαντική νίκη για την περαιτέρω ανάπτυξή της εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πέτυχε η Impossible Foods.
Η εταιρεία δικαιώθηκε στην έφεση που είχε καταθέσει ως προς την ανάκληση της πατέντας plant-based μπιφτεκιών από πρωτεΐνες αίμης (τύπου αίματος) εναλλακτικής καλλιέργειας, μαζί με τουλάχιστον δύο πρόδρομα πρόσθετα γεύσης. Η πατέντα είχε κατατεθεί το 2016 στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), το οποίο αποτελεί το εκτελεστικό όργανο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΟΔΕ), για τη χορήγηση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών διπλωμάτων. Είχε λάβει αρχική έγκριση το 2017.
Η Impossible Foods εισάγει σε γενετικά τροποποιημένα στελέχη μαγιάς (Komagataella phaffii), DNA από φυτά σόγιας, για να καταλήξει στην παραγωγή λεγιμοσφαιρίνης, ενός εναλλακτικού τύπου αίμης από σόγια, που προσομοιάζει οργανοληπτικά σε αίμα θηλαστικών. Το 2018 τρίτο μέρος κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της πατέντας στο ΕΓΔΕ με το αιτιολογικό ότι δεν είναι αποδεικνύεται το εφευρετικό βήμα, που δικαιολογεί την καινοτομία και τη μοναδικότητα της εφεύρεσης.
Η Impossible Foods από την πρώτη στιγμή παραδέχτηκε ότι οι αποκαλύψεις της επιστημονικής (χημικής) διαδικασίας καλλιέργειας της σύνθετης παραγόμενης ουσίας ήταν ανεπαρκής για λόγους προστασίας της καινοτόμου παραγωγικής διαδικασίας. Ωστόσο, άσκησε έφερε κατά της απόφασης ακύρωσης, υποστηρίζοντας ότι η παρασκευή λεγιμοσφαιρίνης αφορούσε πραγματική καινοτομία.
Το Συμβούλιο Εκδίκασης Εφέσεων του ΕΓΔΕ δέχτηκε πάνω από 100 διαφορετικά συναφή αρχεία στην υπόθεση: Από τον αιτούντα ακύρωσης της πατέντας, από την Impossible Foods και από τρίτες εταιρείες, οι οποίες αιτιολόγησαν την παρέμβαση ως «έχουσες έννομο συμφέρον».
Το σώμα των εφετών δικαστών διαπίστωσε πράγματι ότι η απαίτηση -για πατέντα από τον ΕΟΔΕ- απομόνωσης της πρωτεΐνης που περιέχει την αίμη, με ή χωρίς την προσθήκη των συστατικών γεύσεις (πρόδρομα πρόσθετα), «αποδείχθηκε επαρκώς και αναμφισβήτητα», οπότε δικαιολογεί το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η εγκυρότητα του οποίου επέστρεψε στην Impossible Foods. Επιπλέον, στη συνεδρίαση της 20ης Δεκεμβρίου 2024, κρίθηκε ότι η μοριακή σύνθεση της νέας ουσίας, αλλά και του συνόλου των πρόδρομων συστατικών της, επικοινωνήθηκε λεπτομερώς από την εταιρεία. Εξάλλου, από τον Ιούνιο 2024, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είχε εκδώσει θετική εισήγηση για τη χρήση λεγιμοσφαιρίνης στον αναθεωρημένο κατάλογο πρόσθετων τροφίμων, το οποίο συνεισέφερε θετικά στην αποδοχή του βήματος σύνθεσής της με τις άλλες ουσίες μέσω υγροποίησης στο τελικό προϊόν.
«Ανοίγει» μια κρίσιμη αγορά
Συνεπώς, η Impossible Foods, η οποία ήδη πουλά το γενετικά τροποποιημένο εναλλακτικό plant-based μπιφτέκι της στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Χονγκ Κονγκ, του Μακάου, της Σιγκαπούρης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, βρίσκει βηματισμό για την προώθηση των προϊόντων της εντός ΕΕ, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλο στόχο για την οργανική της ανάπτυξη.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporte