Ο Dr Ohmae, που πρώτος μίλησε για παγκοσμιοποίηση καθιερώνοντας τον όρο, αιτιολόγησε γιατί οι οικονομικές θεωρίες του παρελθόντος δεν αποδίδουν πια και αναφέρθηκε στο περίφημο μοντέλο του σχετικά με τους “Στρατηγικούς Βαθμούς Ελευθερίας”. Τέλος, υπέδειξε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία και οι άλλες πλατφόρμες ανάπτυξης, παρέχοντας οδηγό “θανάτου” και “αναγέννησης” για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

΄Ολο το δεύτερο μέρος της παρουσίασής του ήταν αφιερωμένο στην Ελλάδα ως χώρα, στις ελληνικές επιχειρήσεις και στις δημιουργικές στρατηγικές που πρέπει αυτές να αναπτύξουν, προκειμένου όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να διαπρέψουν στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον του 21ου αιώνα, σε αυτό που ο Dr. Ohmae αποκαλεί “αόρατη ήπειρο”. Τόνισε δε ιδιαίτερα την προσοχή που πρέπει να δοθεί στην ελληνική τουριστική βιομηχανία.  

Την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση πάνελ, το οποίο συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Φοίβος Καρζής. Στο πάνελ συμμετείχαν, εκτός από τον Dr Ohmae, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας και η βουλευτής Επικρατείας και πρώην Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Απασχόλησης, κα ΄Αννα Διαμαντοπούλου. Συζήτησαν για τις στρατηγικές, τις οποίες πρέπει να αναπτύξουν τόσο η Ελλάδα ως χώρα, όσο και οι Ελληνικές επιχειρήσεις, για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας “περιφερειακής επικράτειας” που μελλοντικά θα αποτελέσει τον επικρατέστερο οικονομικό θεσμό.

Την έναρξή της Ημερίδας κήρυξε ο πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Takanori Kitamura. Η Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνοιαπωνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Marketing και Επικοινωνίας με Νέες Τεχνολογίες για Στελέχη Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ, καθώς και του ΣΕΛΠΕ, ενώ κεντρικοί χορηγοί επικοινωνίας, ήταν η εφημερίδα Τα Νέα, Η Ναυτεμπορική, το κανάλι SBC, κά. Την Ημερίδα υποστήριξαν ως χορηγοί επικοινωνίας και τα περιοδικά των εκδόσεων Comcenter, “σελφ σέρβις” και “retail technology”.

Η Ημερίδα ήταν η όγδοη κατά σειρά μεγάλη εκπαιδευτική εκδήλωση της Prothesis SA, η οποία από το 2005 έχει διοργανώσει εξαιρετικά επιτυχημένες Ημερίδες, με ομιλητές όπως ο John P. Kotter, o Daniel Goleman, ο Jay Conrad Levinson, o Jack Trout κά.

Ο επόμενος σταθμός στο ταξίδι της γνώσης και του πολιτισμού θα είναι η διοργάνωση από την Prothesis SA της τελευταίας παγκοσμίως Hμερίδας του Νο 1 γκουρού του management στον κόσμο Dr Ken Blanchard (Ο μάνατζερ του ενός λεπτού), στις 6 Νοεμβρίου.