"Η καινοτομία μάς οδηγεί στην Ευρώπη που θέλουμε" ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε Microsoft Ελλάς με τίτλο "Ημέρα Καινοτομίας" την Τετάρτη 6 Ιουνίου στον πολυχώρο "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων. Στην εκδήλωση, η οποία οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΕΒ, συμμετείχε η ηγεσία του ΥΠΑΝ, πολιτικοί φορείς, εκπρόσωποι των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων.

“Τη σημερινή Ημέρα Καινοτομίας, που οργανώνει η Microsoft Ελλάς με την υποστήριξη και του Υπουργείου Ανάπτυξης, πρέπει να την θεωρήσουμε ως ημέρα σταθμό. Είναι πεποίθησή μας ότι το 2007 σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα, ένα άλμα στην καινοτομία, ένα άλμα σε καινούργιες μορφές ανάπτυξης που θα βασίζονται στο τρίπτυχο: υψηλή τεχνολογία, ένταση γνώσης, προστιθέμενη αξία”, σημείωσε στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης ο υπουργός κ. Δημήτρης Σιούφας. Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια αγορά χαμηλού παραγωγικού κόστους, ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί δέσμη κινήτρων για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Επίσης, κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας, αντιστρέφοντας τη σημερινή κατάσταση, όπου το κράτος χρηματοδοτεί το 72% της έρευνας που πραγματοποιείται στη χώρα μας με το υπόλοιπο να καλύπτεται από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

“Η καινοτομία αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας”, σημείωσε στην χαιρετιστήρια ομιλία του ο κ. Χρήστος Τσάγκος, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάς. “Η μετουσίωση μιας αρχικής ιδέας σε πράξη και αποτέλεσμα με απτά οφέλη τόσο σε επιχειρηματικό-οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, προϋποθέτει την ύπαρξη των συνθηκών εκείνων που θα βοηθήσουν την καινοτομία να ευδοκιμήσει, και βασίζεται στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Η σημερινή Ημέρα Καινοτομίας αποτελεί μια πρώτη καταγραφή του οικοσυστήματος που όλοι εδώ δημιουργούμε, μέσα στο οποίο η καινοτομία γίνεται μοχλός ανάπτυξης και προόδου».

Στο επίκεντρο της συζήτησης

Οι διαφορετικές πλευρές της καινοτομίας και οι επιπτώσεις τους στην κοινωνία και την επιχειρηματική δράση αναλύθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης μέσα από την ενδιαφέρουσα συζήτηση που αναπτύχθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον χώρο των επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και άλλων φορέων. Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση αυτή διεξήχθη στο πλαίσιο τεσσάρων θεματικών ενοτήτων, που προσπάθησαν να ανιχνεύσουν τις σχέσεις που συνδέουν την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα & την ανταγωνιστικότητα, την έρευνα & την τεχνολογία, την εκπαίδευση και τον άνθρωπο.

Στις συζητήσεις, που συντόνισε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Θανάσης Λάλας, είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν οι κκ Γιάννης Παπαθανασίου, υφυπουργός Ανάπτυξης, καθηγητής Βασίλης Ασημακόπουλος, ειδικός γραμματέας ψηφιακού σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, Θεόδωρος Φέσσας, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Ευσταθόπουλος, ειδικός γραμματέας ανταγωνιστικότητας του ΥΠΑΝ, Ελευθερία Μπερνιδάκη-΄Αλντους, βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ -Ανδρέας Παπανδρέου, Σταύρος Πανάς, αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Μαριλένα Φατσέα, διευθύντρια εταιρικών σχέσεων της Cosmote κά.

Από τις ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις τους αξίζει να σημειώσει κάποιος το σχόλιο του κ. Ασημακόπουλου ότι καινοτομία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην τεχνολογική καινοτομία, καθώς εξίσου σημαντική είναι η επιχειρηματική καινοτομία, δηλαδή η αναζήτηση νέων προϊόντων, νέων αγορών, νέων διαδικασιών κοκ. Ο κ. Φέσσας από τη μεριά του τόνισε ότι η καινοτομία ξεκινά και καταλήγει στην επιχείρηση, καθώς οι ιδέες από μόνες τους δεν επαρκούν, αλλά χρειάζονται μηχανισμούς υλοποίησης, υποστήριξης και επικοινωνίας για να αποδώσουν καρπούς.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του κ. Παπαθανασίου και του κ. Πανά σχετικά με τις προοπτικές που διαγράφονται για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα. Ο πρώτος σημείωσε ότι σε μεγάλο βαθμό οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στη σχέση των ελληνικών επιχειρήσεων με την καινοτομία είναι αποτέλεσμα αντιλήψεων, εκ των οποίων κάποιες θέλουν την καινοτομία να αφορά μόνο σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ άλλες θέλουν τις επιχειρήσεις να αναζητούν “έτοιμες λύσεις” αντί για λύσεις που ταιριάζουν στο χαρακτήρα και τις ανάγκες τους. Οι αντιλήψεις αυτές οδηγούν, σημείωσε ο υφυπουργός, τις ελληνικές επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους και τους ερευνητικούς φορείς να κινούνται σε παράλληλες τροχιές, μια κατάσταση που το ΥΠΑΝ με τις παρεμβάσεις του και την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων προσπαθεί να ανατρέψει.

Από τη μεριά του ο κ. Πανάς, προβάλλοντας το πραγματικά σημαντικό έργο που πραγματοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας ζήτησε ενισχυμένη αρωγή από την πολιτεία και τη δημιουργία μεγάλων ερευνητικών κέντρων, στα οποία θα συμμετέχει το ανθρώπινο δυναμικό των πανεπιστημίων, ακολουθώντας πετυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού, όπως αυτά του πανεπιστημίου του Stanford ή του ΜΙΤ. Συνοψίζοντας, κοινός τόπος των παρεμβάσεων υπήρξε η πεποίθηση ότι η καινοτομία αποκτά ουσία και περιεχόμενο, όταν μέσα από την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη κατορθώνει να απαντά στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Καινοτομία στην πράξη

Παράλληλα με το πρόγραμμα των παραπάνω συζητήσεων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για μια πρώτη ματιά στο μέλλον, γνωρίζοντας από κοντά περισσότερες από δεκαπέντε καινοτόμες εφαρμογές από τον χώρο της εκπαίδευσης μέχρι και τον χώρο της ψυχαγωγίας, πολλές από τις οποίες είναι ελληνικής έμπνευσης και υλοποίησης. Στις εφαρμογές, που παρουσιάστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, περιλαμβάνονται ενδεικτικά το Sign2Talk, που διευκολύνει αποτελεσματικά την επικοινωνία ατόμων με προβλήματα ακοής, ο χαμηλού κόστους μαθητικός υπολογιστής Classmate PC, που διαθέτει δυνατότητα αναγνώρισης γραφής και λογισμικό συμβατό με όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές εφαρμογές και τεχνολογίες, καθώς και το Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας & Ασφάλισης, που απλοποιεί την επικοινωνία με τους ασφαλιστικούς φορείς συγκεντρώνοντας όλα τα ιατρικά και ασφαλιστικά δεδομένα του κάθε ασθενή.

Επιστέγασμα της εκδήλωσης υπήρξε η απονομή των δύο πρώτων δοκιμαστικών συσκευών SmartEyes από τον κ. Τσάγκο και την κ. Φατσέα. Το SmartEyes είναι μια ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή για την υποστήριξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, η οποία αναπτύχθηκε από φοιτητές του ΑΠΘ στο πλαίσιο του διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού της Microsoft, Imagine Cup, και η οποία το 2004 απέσπασε την τρίτη θέση παγκοσμίως. Το πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα του ΑΠΘ για την πλοήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης στηρίζουν οι εταιρίες COSMOTE, Microsoft Ελλάς και Geomatics, παρέχοντας οικονομική υποστήριξη, υλικοτεχνική υποδομή καθώς και την αναγκαία πρώτη ύλη και τεχνογνωσία για την υλοποίησή του. Βάσει των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από την πιλοτική χρήση των δυο αυτών συσκευών, οι οποίες θα δοκιμαστούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν οι τελικές ρυθμίσεις της εφαρμογής, προκειμένου το φθινόπωρο να δοθούν σε 150 βασικούς χρήστες οι υπόλοιπες συσκευές.

Να σημειώσουμε ότι με την ευκαιρία της εκδήλωσης δημιουργήθηκε ειδικός διαδικτυακός τόπος, το www.innovationday.gr, στον οποίο παρέχονται επιπλέον πληροφορίες για την Ημέρα Καινοτομίας, τις εφαρμογές που παρουσιάστηκαν και τις εισηγήσεις των ομιλητών.