Το επενδυτικό πρόγραμμα της Condito ΑΕΒΕ Τροφίμων, συνολικής αξίας 7 εκατ. ευρώ, που εστιάζεται στις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις την παραγωγή, εξηγεί στο σελφ σέρβις ο κ. Ηλίας Μυκονιάτης, Sales Director της εταιρείας. Αναφερόμενος στη δομική και επενδυτική σχέση της Condito με την καινοτομία, εξηγεί ότι στοχεύει με τα προϊόντα της όχι μόνο στο ευρύ κοινό αλλά και σε ομάδες καταναλωτών εξειδικευμένων αναγκών, στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, και προσδιορίζει τους νέους κωδικούς προϊόντων, που πρόκειται να λανσάρει, ενώ προβλέπει ότι το 2020 η Condito θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με έντονα ανοδικούς ρυθμούς.

Tο 2019 ήταν ένα θετικό δωδεκάμηνο για την εταιρεία, είπε ο συνομιλητής μας, απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με την εξέλιξη των βασικών οικονομικών της μεγεθών τη χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε, αλλά και με τις εκτιμήσεις του για την πορεία της φέτος. Όπως μας εξήγησε, «ο τζίρος της Condito το 2019 κινήθηκε ανοδικά κατά 13,25%, φθάνοντας σε αξία τα 16,9 εκατ. ευρώ. Η θετική αυτή πορεία που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί και φέτος, εφόσον η εταιρεία αναπτύσσεται στην οργανωμένη λιανική και το food service στην εγχώρια αγορά, αλλά και μέσω των εξαγωγών. Εξάλλου, έχουμε επενδύσει σε νέα προϊόντα, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κάθε αγοράς-στόχου, τα οποία και θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα».

  σελφ σέρβις: Περιγράψετε μας το προφίλ της εταιρείας.

Ηλίας Μυκονιάτης: Πρόκειται για μια 100% ελληνική παραγωγική εταιρεία, που εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου. Δραστηριοποιείται στην αγορά ήδη από το 1979 και απασχολεί σήμερα περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Διατηρεί τρία εργοστάσια –για την παραγωγή sauces, dressings και spreads το ένα, για ξηρούς καρπούς το δεύτερο και το τρίτο για φυτικά τυριά. Οι εγκαταστάσεις της καλύπτουν συνολική επιφάνεια 17.000τμ και η ετήσια παραγωγή της φθάνει τους 18.000 τόνους. Αυτή αντιστοιχεί σε περισσότερους από 500 κωδικούς προϊόντων, οι περισσότεροι από τους οποίους εξάγονται σε είκοσι ξένες αγορές.

Επενδύσεις 5+2 εκατ. ευρώ, έμφαση σε μάρκετινγκ-εξαγωγές-R&D

  σ. σ.: Τι προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα της Condito για την επόμενη τριετία και ποιες ήταν οι πιο πρόσφατες επενδύσεις που ολοκλήρωσε;

Η. Μ.: Η βασική επένδυση της εταιρείας σήμερα αποβλέπει στην ολοκλήρωση του νέου της διαμετακομιστικού κέντρου, έκτασης 5.500τμ, που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις της στη ΒΙΠΕ Σίνδου. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, που αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα. Σκοπός της επένδυσης είναι ο τριπλασιασμός των δυνατοτήτων της εταιρείας ως προς την αποθήκευση και τη διακίνηση των προϊόντων μας, με τα πλέον σύγχρονα και αυτοματοποιημένα μέσα και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Ταυτόχρονα, ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος εργασιών της Condito ωθεί στην υλοποίηση και μιας άλλης επένδυσης, ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη μιας νέας γραμμής παραγωγής. Η ολοκλήρωση της αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Φυσικά, η εταιρεία θα εξακολουθήσει να επενδύει τόσο σε παραγωγικούς πόρους, όπως ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα, όσο και σε ανθρώπινους πόρους. Σημειώνω ότι την τελευταία διετία έχουμε δημιουργήσει νέα τμήματα, εστιασμένα σε τρεις στρατηγικούς για εμάς τομείς: Το μάρκετινγκ, τις εξαγωγές και το R&D.

  σ. σ.: Ποια είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν την Condito έναντι των ανταγωνιστών της;

Η. Μ.: Το βασικότερο στοιχείο της διαφοροποίησής μας είναι οι άνθρωποι της εταιρείας. Αυτοί είναι που κάνουν τη διαφορά, προσθέτοντας αξία στα προϊόντα και στην ίδια την Condito. Ο γνώμονάς μας είναι η προσφορά προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, που εξυπηρετούν όχι μόνο το ευρύ καταναλωτικό κοινό, αλλά και τις ανάγκες ειδικών τμημάτων της αγοράς. Η ποιότητα και η ασφάλεια όσων παράγουμε είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες για την Condito και καταβάλλουμε όλοι μας κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να δίνουμε στον καταναλωτή το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Σημειώνω, μάλιστα, ότι η Condito είναι πιστοποιημένη από διεθνείς οργανισμούς, όπως οι BRC και IFS Food. Πέρα από κάθε υπερβολή, η Condito προσφέρει πραγματικά ποιοτικά προϊόντα. Οι καταναλωτές, οι οποίοι είναι οι οριστικοί κριτές όλων μας, μας εγκρίνουν κι αυτό είναι που έχει σημασία.

Η καινοτομία στοιχείο του DNA της εταιρείας

  σ. σ.: Κατά πόσο επενδύετε στην καινοτομία;

Η. Μ.: Η καινοτομία είναι στοιχείο του DNA της εταιρείας μας. Η Condito αφουγκράζεται τις ανάγκες, τις τάσεις και τα μηνύματα της αγοράς και, στο πλαίσιο αυτό, πειραματίζεται και επενδύει διαρκώς σε νέες ιδέες. Το άρτια εξοπλισμένο και στελεχωμένο τμήμα μας R&D είναι αρωγός στον τομέα αυτό. Για παράδειγμα, το 2018 η εταιρεία λάνσαρε πρώτη στην ελληνική αγορά τη Μαγιονέζα Χωρίς Αυγό, μια vegan εκδοχή μαγιονέζας, η οποία είναι κατάλληλη και γι’ αυτούς που νηστεύουν. Το προϊόν, λοιπόν, διακρίθηκε από το Διεθνή Οργανισμό itQi στα Superior Taste Awards 2018… Η καινοτομία ασφαλώς είναι το εφαλτήριο και για τις εξαγωγές. Τα πρωτοποριακά προϊόντα μουστάρδας με παρμεζάνα, blue cheese, σύκο και βαλσάμικο αναπτύχθηκαν για να ενισχύσουν την γκάμα των κωδικών μας έναντι των παγκόσμιων ανταγωνιστών μας και σήμερα εξάγονται, μεταξύ άλλων, και στις ΗΠΑ. Η Condito δεν καινοτομεί μόνο με τα προϊόντα της, αλλά και με τις συσκευασίες τους. Μεριμνώντας για μια κοινωνική ομάδα, που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης, τόσο στα καθημερινά ψώνια όσο και στη διαχείριση των προϊόντων στο σπίτι, η Condito προχώρησε στο σχεδιασμό πρωτοποριακών συσκευασιών μουστάρδας. Οι εν λόγω νέες συσκευασίες φέρουν στο κάτω μέρος τους την ονομασία του προϊόντος σε γραφή Braille (το σύστημα γραφής κι ανάγνωσης των τυφλών) στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, καθώς και την επωνυμία Condito. Προστέθηκε, επίσης, μια ανάγλυφη απεικόνιση των προτάσεων σερβιρίσματος του προϊόντος στο επάνω μέρος της συσκευασίας του. Οι συγκεκριμένες συσκευασίες επισημαίνω ότι βραβεύτηκαν στα Packaging Innovation Awards 2019.

Στόχος η ενίσχυση της συνεργασίας με την οργανωμένη λιανική

  σ. σ.: Ποιο είναι το πλαίσιο των σχέσεων συνεργασίας σας με τα σούπερ μάρκετ και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο συγκεκριμένο πεδίο;

Η. Μ.: Η συνεργασία μας με την οργανωμένη λιανική είναι, θα ‘λεγα, ισχυρή. Η εταιρεία παράγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λιανεμπορίου, ενώ σε επίπεδο επώνυμων προϊόντων η ανάπτυξή μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι κλασικοί, αλλά και οι πιο ιδιαίτεροι κωδικοί, καθώς και οι νέοι κωδικοί της προϊοντικής μας γκάμας διατίθενται από τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ της χώρας. Ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτές τις συνεργασίες μας σε όλη την ελληνική επικράτεια μέσα από προσφορές, γευστικές δοκιμές στους καταναλωτές και προωθητικές ενέργειες

Επέκταση της γκάμας free from προϊόντων φέτος

  σ. σ.: Τι νέα προϊόντα σχεδιάζετε να προωθήσετε στην κατανάλωση το επόμενο διάστημα;

Η. Μ.: Ο σκοπός της εταιρείας μας το 2020 είναι να επεκτείνει κι άλλο τη γκάμα των free from προϊόντων της. Το προσεχές διάστημα θα λανσαριστεί στην αγορά η νέα σειρά μας vegan σαλατών «The Green Line», η οποία αρχικά θα περιλαμβάνει τέσσερις κωδικούς –τη ρωσική σαλάτα, τη vegan κηπουρού, τη vegan μελιτζανοσαλάτα και τη vegan αγγουρομαγιονέζα. Οι συγκεκριμένες σαλάτες πέραν της σήμανσης plant-based θα είναι πλήρως απαλλαγμένες από γλουτένη. Στο σημείο αυτό θέλω να προσθέσω ότι ετοιμάζουμε κι ένα προϊόν-έκπληξη, το οποίο θα παρουσιάσουμε τον ερχόμενο Μάιο.