Στον «Μαγικό Κήπο» της εταιρείας Intelligent Green Crops (IGC) στο Κάστρο Βοιωτίας ξεναγήθηκε το FOODReporter, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς πώς λειτουργεί μία πρότυπη μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας. Πρόκειται για μία μονάδα που λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2020, όταν έγινε και η πρώτη καλλιέργεια, και σήμερα παράγει διάφορους τύπους μαρουλιού, ενώ μελλοντικά σχεδιάζει να επεκταθεί στην παραγωγή μυρωδικών όπως ο βασιλικός, ο άνιθος και το σχοινόπρασο.

7,5 εκατομμύρια μαρούλια ετησίως
Η μονάδα της IGC ενσωματώνει στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπουν την αυτοματοποίηση των κλιματικών παραμέτρων στις οποίες αναπτύσσονται τα μαρούλια, από τη στιγμή που ο σπόρος θα τοποθετηθεί στο γλαστράκι του, μέχρι τη στιγμή που θα συσκευαστεί για να κατευθυνθεί προς το ράφι. Έτσι, η παραγωγή του μαρουλιού γίνεται με τις βέλτιστες συνθήκες, ταχύτερα σε σχέση με τη συμβατική καλλιέργεια, αλλά και χωρίς χρήση κανενός είδους χημικών. Το βασικό πλεονέκτημα των προϊόντων αυτών είναι ότι μπορούν να καλλιεργούνται όλο το χρόνο, χωρίς να επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες.

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φτάνουν τα 10,7 στρέμματα, που παράγουν περί τα 25-30 χιλιάδες μαρούλια ημερησίως, ενώ σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι φέτος η παραγωγή θα φτάσει τα 7,5 εκατομμύρια μαρούλια, με προοπτική να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 9 εκατομμύρια.

Το νέο προϊόν του «Μαγικού Κήπου», που αναμένεται στα ράφια σε περίπου δύο με τέσσερις εβδομάδες, είναι το «τρίο»: πρόκειται για τρία διαφορετικά είδη μαρουλιού (butterscotch, πράσινη λόλα, κόκκινη λόλα) που φυτρώνουν από τρεις διαφορετικούς σπόρους στο ίδιο γλαστράκι. Σημειωτέον ότι τα προϊόντα της IGC διατίθενται και στο οργανωμένο λιανεμπόριο, καθώς η εταιρεία έχει συνεργασίες με τον Σκλαβενίτη, την ΑΒ Βασιλόπουλος και τη Lidl, ενώ συνεργασία υπάρχει και με τη Metro AEBE. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της IGC, Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, η τιμή των προϊόντων του «Μαγικού Κήπου» είναι υψηλότερη σε σχέση με τα συμβατικά μαρούλια, αλλά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τα βιολογικά προϊόντα, παρά το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τα βιολογικά, δεν έχουν φυτοφάρμακα.

Οδεύει προς κερδοφορία
Πίσω από το εγχείρημα του «Μαγικού Κήπου» βρίσκεται η εταιρεία Εντέκα ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο της αιολικής ενέργειας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της IGC, Παναγιώτης Λαδακάκος, σκοπός του εγχειρήματος ήταν να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας με πρακτικές κυκλικής οικονομίας και με σύγχρονες τεχνολογίες, ώστε να αξιοποιηθεί η πληθώρα φυσικών πόρων που διαθέτει η χώρα μας. Το εγχείρημα δεν ήταν απλό: η προσπάθεια ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, ενώ χρειάστηκαν πολλές αναβαθμίσεις προκειμένου να φτάσει το θερμοκήπιο της εταιρείας στο επιθυμητό επίπεδο. Αποτέλεσμα αυτών ήταν τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της να είναι ζημιογόνα, ενώ τώρα αρχίζει σιγά-σιγά να οδεύει προς κερδοφορία. Οι συνολικές επενδύσεις στη μονάδα έως τώρα έχουν φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter