Οι τιμές του τυπικού καλαθιού στο ελληνικό σούπερ μάρκετ παραμένουν κατά πολύ φθηνότερες εκείνου της Αγγλίας και της Γαλλίας, ενώ παρά την κάμψη της απασχόλησης στο ευρύτερο λιανεμπόριο, το λιανεμπόριο τροφίμων την ευνοεί, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ.

Τόσο η Αγγλία όσο και η Γαλλία έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, κατά 36% και 34% αντίστοιχα, ενώ το μέσο καλάθι στην Ισπανία είναι περίπου ίσου κόστους με το ελληνικό, σύμφωνα με την τετραμηνιαία έκθεση του ΙΕΛΚΑ, που παρουσιάζει τα αποτελέσματα οργανωμένης έρευνας σύγκρισης τιμών (έρευνα Ιουλίου) στο τυπικό καλάθι προϊόντων του σούπερ μάρκετ των τεσσάρων χωρών. Στο πλαίσιο της ανάλυσης, συγκρίθηκαν οι τιμές σε 20 υποκατηγορίες και 1.900 τιμές προϊόντων στις τέσσερις χώρες, προκειμένου να προσδιοριστούν οι μέσες τιμές. Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρείται ο ΦΠΑ σε κάθε χώρα, προκειμένου να εξακριβωθούν τα μεγέθη των τιμών χωρίς φορολογική επιβάρυνση.

Ειδικότερα, τόσο το αγγλικό όσο και το γαλλικό καλάθι αποδεικνύονται ακριβότερα κατά 45% από το μέσο καλάθι στην Ελλάδα, ενώ το ισπανικό καλάθι είναι ακριβότερο του ελληνικού κατά 6%. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, πρόκειται για αποτέλεσμα των ιδιαίτερα μεγάλων διαφορών του χαμηλού ΦΠΑ (δηλαδή, των τροφίμων και του καπνού) από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα ο χαμηλός ΦΠΑ από τον Ιανουάριο 2011 είναι 13% (23% για αναψυκτικά-χυμούς), έναντι 0% της Αγγλίας, 10% και 5,5% της Γαλλίας και 10% και 4% της Ισπανίας. Επομένως, το ελληνικό σούπερ μάρκετ παρέχει στους καταναλωτές πρόσβαση σε προϊόντα κατά μέσο όρο χαμηλότερης τιμής (ακόμα και στα φθηνά προϊόντα των 20 κατηγοριών).

Σημειώνεται πως τα δεδομένα τιμών λαμβάνονται από γνωστά Παρατηρητήρια Τιμών των χωρών που εξετάστηκαν και για την Ελλάδα στηρίζονται στα πρωτογενή δεδομένα που παρέχει το Παρατηρητήριο Τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) και σε τιμοληψίες σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία προέρχονται από τις εξής αλυσίδες:

  • Ελλάδα: Μαρινόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Βερόπουλος, Μασούτης, My Market
  • Αγγλία: Asda, Sainsbury’s, Tesco, Waitrose, Ocado
  • Γαλλία: E. Leclerc, Auchan, Carrefour, InterMarche
  • Ισπανία: Alcampo, Caprado, Carrrefour, Eroski, El corte Ingles, Mercadona, Tudespesa.com

Τα κριτήρια επιλογής των προϊόντων στο καλάθι ήταν ένας συνδυασμός αντίστοιχων χρησιμοποιούμενων καλαθιών για εκτίμηση στο εξωτερικό, καθώς και κοινής διαθεσιμότητας στοιχείων τιμών στις χώρες που εξετάσθηκαν.

Αύξηση της απασχόλησης κατά 1,28%
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΕΛΚΑ για την απασχόληση στο οργανωμένο λιανεμπόριο, η μελέτη των σχετικών (ανά τρίμηνο) στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι, παρά τη μείωση γενικά της απασχόλησης στη χώρα τη διετία 2012-2013 κατά 4,92%, στις επιχειρήσεις του κλάδου σημειώθηκε αύξηση 1,28%, δηλαδή περίπου κατά 2.500 θέσεις εργασίας (πρέπει να σημειώσουμε, ωστόσο, πως η συμμετοχή της μερικής απασχόλησης είναι πλέον ιδιαίτερα σημαντική στο σύνολο των απασχολούμενων). Την ίδια περίοδο η απασχόληση συνολικά στην αγορά της λιανικής παρουσίασε μείωση 0,44%, η οποία συγκρατήθηκε από το λιανεμπόριο τροφίμων, καθώς ο δείκτης του λοιπού λιανεμπορίου παρουσίασε μείωση 3,27% (σημειώνεται ότι συνολικά οι αγορές του χονδρικού και λιανικού εμπορίου στη διετία εμφάνισαν μείωση της απασχόλησης κατά 5%).

Η αύξηση της απασχόλησης την τελευταία τετραετία στο λιανεμπόριο τροφίμων, σε συνδυασμό με τη μείωσή της στους άλλους εμπορικούς κλάδους, συμπεραίνουν οι ερευνητές, δείχνει ότι η συμμετοχή του λιανεμπορίου τροφίμων στην απασχόληση αντιστοιχεί πλέον σχεδόν στο 40% της απασχόλησης στο λιανεμπόριο και στο 31% συνολικά του λιανικού και χονδρικού εμπορίου. Επίσης, ενώ η άμεση απασχόληση στο λιανεμπόριο τροφίμων το 2010 αντιστοιχούσε στο 4,37% της εγχώριας αγοράς εργασίας, πλέον αντιστοιχεί στο 5,57%. Όπως επισημαίνεται, τα στοιχεία της πρόσφατης πανελλήνιας έρευνας του ΙΕΛΚΑ δείχνουν ότι οι καταναλωτές κατά 75% αναγνωρίζουν ότι τα σούπερ μάρκετ προστατεύουν τις θέσεις εργασίας περισσότερο από τους άλλους κλάδους της οικονομίας, έναντι 70% την προηγούμενη χρονιά.