Η εμφανής συγκράτηση του δείκτη εξέλιξης τιμών αλυσίδων σουπερμάρκετ τον Φεβρουάριο 2024 δείχνει ότι ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σουπερμάρκετ είναι της τάξης του 2,75%, έναντι του 3% τον Ιανουάριο 2024, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας του ΙΕΛΚΑ αποκλειστικά στο κανάλι των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων, εξετάστηκε η πορεία των τιμών ανάμεσα στον Φεβρουάριο 2024 και τον Φεβρουάριο 2023.

Τα τυροκομικά εμφάνισαν τη μεγαλύτερη μείωση τιμών
Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στα τυροκομικά με ποσοστό -3,7%, ενώ ακολούθησαν τα γαλακτοκομικά με -3,39%, τα χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής με -1,22%, τα είδη μίας χρήσης με -0,37% και τα αυγά και βούτυρα με -0,1%. Σε αυτό το σημείο το ΙΕΛΚΑ επισημαίνει ότι στα γαλακτοκομικά, οι μειώσεις που καταγράφηκαν είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς μετά την πανδημία, όσο και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα.

Από την άλλη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην κατηγορία τροφές και είδη για κατοικίδια με +11,2%, με την κατηγορία των νερών και αναψυκτικών να ακολουθεί την ίδια πορεία. Στη συνέχεια, αύξηση σημείωσαν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά με ποσοστό +7,46%, τα μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη με +6,78% και οι ξηροί καρποί και σνακ με +6,67%.

Σημειώνεται στην έρευνα ότι στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθ’ όλο το 2023, καταγράφηκαν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους παραγωγής, των ακραίων κλιματικών φαινομένων και των διεθνών τιμών πρώτων υλών.

Επιπλέον, η κατηγορία με τα σοκολατοειδή, έχει επηρεαστεί από τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του κακάο και της ζάχαρης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατηγορία «τρόφιμα παντοπωλείου», η οποία περιλαμβάνει και τα έλαια, κατέγραψε αύξηση κατά 4,41%. Η συγκρατημένη αύξησή της οφείλεται στις μειώσεις στις τιμές των λοιπών ελαίων, αλλά και στα λοιπά προϊόντα που συμμετέχουν στην κατηγορία αυτή, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι κ.ά..

Σημαντική η επίδραση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στη συγκρατημένη αύξηση τιμών στα σουπερμάρκετ
Το ΙΕΛΚΑ υπογραμμίζει ότι ένας από τους κύριους λόγους στους οποίους αποδίδεται η συγκρατημένη αύξηση τιμών στα σουπερμάρκετ είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Πράγματι, οι τιμές παρουσιάζουν σταθεροποίηση τους τελευταίους μήνες στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων λόγω των μεγάλων όγκων προϊόντων που διακινούν, των οικονομιών κλίμακας, της οργανωσιακής/τεχνολογικής ετοιμότητας τους και της γκάμας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Επιπρόσθετα, στη συγκρατημένη αύξηση τιμών στα σουπερμάρκετ συνέβαλε η υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων.

Ειδικότερα, η συγκράτηση στις τιμές εμφανίζεται πολύ πιο γρήγορα στα μεγάλα σημεία πώλησης λόγω μεγαλύτερης κυκλοφοριακής ταχύτητας αποθεμάτων.

Διακινούν πιο γρήγορα το απόθεμα τους και προβαίνουν πιο σύντομα σε νέες αγορές για αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι προσφορές και οι εκπτώσεις, οι οποίες στο κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου είναι περισσότερες σε αριθμό, σε ένταση και σε ποσοστιαία έκπτωση, κάτι που επηρεάζει τις τελικές τιμές των προϊόντων.

Τέλος, σημαντική είναι και η επίδραση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, με τα μερίδια πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας να είναι εμφανώς μεγαλύτερα στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ λόγω μεγαλύτερου εύρους κωδικολογίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter