Τόσο εκτιμάται από την κυλιόμενη μελέτη του ΙΕΛΚΑ η μείωση της διανομής της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων από τα σούπερ μάρκετ το 2018 συνεπεία της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για τη μείωση της διάθεσής της από τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του ΙΕΛΚΑ. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η εφαρμογή του μέτρου στα σούπερ μάρκετ είναι καθολική και ότι απέδωσε μείωση διανομής από 1,8 δισ. τεμάχια το 2017 λίγο περισσότερο από 350 εκατ. τεμάχια το 2018. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι η κατά κεφαλήν ετήσια διανομή της από τα σούπερ μάρκετ μειώθηκε από τα 167 τεμάχια το 2017 στα 33 πέρυσι, ενόσω η διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών αυξήθηκε κατά 1.129%, φτάνοντας τα 11,5 εκατ. τεμάχια (ανά νοικοκυριό το 2018 αναλογούσαν 2,8 επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες έναντι 0,2 το 2017).

Αναφορικά με τη σχετική πρόοδο στα λοιπά κανάλια διανομής από το ΙΕΛΚΑ εκτιμάται η εκτεταμένη εφαρμογή του μέτρου, αλλά με διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον κλάδο και την περιοχή, ενώ πλημμελή τη διαπιστώνει μόνο στον κλάδο της εστίασης, με εξαίρεση τις αλυσίδες καταστημάτων. Επίσης, τη διαπιστώνει συνεπέστερη στα αστικά κέντρα παρά στην επαρχία. Βάσει αυτών συμπεραίνει ότι η ποσοστιαία μείωση της διάθεσης πλαστικής σακούλας από τα λοιπά κανάλια λιανικής είναι σαφώς μικρότερη απ’ όσο από τα των σούπερ μάρκετ (σημειώνεται ότι η νομοθεσία εξαιρεί από την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα). Συνεπώς, δεδομένου ότι στα σούπερ μάρκετ αναλογεί το 50% των πωλήσεων του ευρύτερου κλάδου κι ακόμα λιγότερο επί του συνόλου της λιανεμπορικής αγοράς, περιλαμβανομένης της μαζικής εστίασης, εκτιμάται ότι η συνολική ποσοστιαία μείωση της διανομής πλαστικής σακούλας είναι σημαντικά μικρότερη. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, αναφορικά με τη διάθεσή της εκτός των σούπερ μάρκετ, η κατά κεφαλή μείωσή της το 2018 προσδιορίζεται στα 115-120 τεμάχια, μείωση ιδιαίτερα σημαντική, αλλά όχι επαρκής, δεδομένου του στόχου της ΕΕ για κατά κεφαλή ετήσια χρήση έως τα 90 τεμάχια μέχρι τα τέλη του 2019.

Εξάλλου, την πιλοτική διανομή τσαντών πολλαπλών χρήσεων και οικιακών καροτσιών σε νοικοκυριά των δήμων Χαλανδρίου, Ναυπακτίας, Βόλβης και Αλοννήσου από τον Φεβρουάριο έως τις 10 Μαΐου, με στόχο την περιστολή της χρήσης πλαστικής σακούλας, ανακοίνωσε ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αναφορικά με τα χρήματα που εισπράχθηκαν (τρία λεπτά ανά σακούλα το 2018 και 7 λεπτά το 2019), την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, όπως είπε, βεβαιώθηκαν έσοδα περίπου 15,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού, χάριν του ν. 4496/2017 που καθιστά πλέον υποχρεωτική την εγγραφή των παραγωγών πλαστικών τσαντών μια χρήσης (με barcode) στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ), αναμένεται από τον Μάιο να προκύψουν τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό διακίνησής τους. Επίσης, σημείωσε ότι από το Νοέμβριο του 2017, οπότε εφαρμόστηκε ο νόμος, έως τα μέσα Ιανουαρίου φέτος εντάχθηκαν στο ΕΜΠΑ 1.192 παραγωγοί, ενώ το σύνολο πλέον των εγγραφών είναι 5.044.